Ukorak s vremenom

Predstavljanje knjige u Napretku

(328. Napretkov, 63. Akademijin i 1. Biligov susret)

Dragi prijatelji, sve vas iskreno pozdravljam u ovoj košnici kulture  i mladosti.

Minulo je 111 i pol godina od kada su naši fratri, usprkos novim poteškoćama, osnovali Društvo za odgoj hrvatske mladeži i sagradili košnicu u kojoj su širili kulturu i civilizaciju u Mostaru i Hercegovini. Ovo obnovljeno Društvo sada ima preko 1480 članova.

Večeras nas je ovdje okupila mala knjižica  podijeljena u četiri godišnja doba: proljeće, ljeto, jesenzima.

1.   Što su to godišnja doba?

Godišnja doba su razdoblja u kojima vlada različita klima. Razlikujemo 3 klime: umjerenu, tropsku, istovjetnu. Umjerena klima, koja vlada i u Hercegovin i Hrvatskoj ima 4 godišnja doba: proljeće (21. ožujka -21. lipnja), ljeto (21. lipnja -23. rujna), jesen (23. rujna -21. prosinca) i zima (21. prosinca -21. ožujka).

U proljeće je klima sve toplija, a dani sve duži. Ljeti vlada vruća klima, s rijetkim kišama i sparnim vrućinama. Jeseni vlada hladnija klima, s čestom kišom, a dani su sve kraći. Zimi vlada hladna klima sa sve rjeđim snijegom.

Godišnja se doba javljaju zato što su različita Zemljina područja nagnuta prema Suncu u različiti vrijeme tijekom godine.

Područja između polova i ekvatora imaju četiri godišnja doba, koja se mijenjaju od proljeća do zime, preko ljeta i jeseni.

Nikić godišnja doba

 

  • Proljeće (ravnodnevnica (dan traje; 12h, pa tako i noć))
  • Ljeto (suncostaj (dan traje; 16h, a noć traje 8h))
  • Jesen (ravnodnevnica (dan traje; 12h, pa tako i noć))
  • Zima (suncostaj (dan traje; 8h, a noć traje 16h))[1]

godišnja doba

Četiri godišnja doba, mogu značiti:

  •     Godišnja doba, periodi u kojima vlada različita klima.
  •     Četiri godišnja doba (Vivaldi), naziv četiri koncerta za violinu Antonija Vivaldija
  •     Godišnja doba (Haydn), (Die Jahreszeiten) – oratorij Josepha Haydna
  •     Četiri godišnja doba (Piazzolla), naziv četiri tanga Ástora Piazzolle
  •     Četiri godišnja doba (Bajaga i instruktori), album sastava Bajaga i instruktori

Opširnije značenje ostavio je fra Petar Bakula (1816.-1872.), graditelj onog samostančića u Vukodolu, voditelja gradnje Crkve sv. Petra i Pavla, pratitelja strojeva za Prvu tiskaru – Franjevačku pečatnicu… i pjesnika epa: Četiri dila godine:  zima. pramalitje, ljeto i  jesen. Ep Četiri dila  godine  ima ukupno 3568 stihova.

Vrućina  ljetnog  sunca  koje  svojom  žestinom  pritiska  s  neba  i  iz  zemlje  prispodobi s lavom:

„Tako snažno, i vatreno grije,
Da sva zemlja usja se, i vrije:
I ne dnevi, neg i iste noći
U vatri su, gore brez pomoći.“

Četiri godišnja doba – umjetničke slike  Gabrijela Jurkića – dva godišnja doba nalaze  se u franjevačkom samostanu u Mostaru, a dva drugdje u Bosni – jedno kod fratara u Livnu.

Tako su godišnja doba bila, a i dalje ostaju inspiracija raznim umjetnicima.

2. Životna priča

Umjesto da pokušavam što nadodati pjesmama Snježane Lovrić, Haiku, svojevrsnoj lirskoj parafrazi Vivaldijevim godišnjim dobima potsjetit ću vas na jednu priču.

Haiku Snježane Lovrić

Bio jednom jedan čovjek koji je imao četiri sina. Želio je da njegovi sinovi nauče da ne smiju suditi o stvarima i događajima suviše brzo. I tako, poslao je svakog sina, jednog za drugim u potragu za stablom kruške koje se nalazilo daleko od njihova doma.

Prvi sin je otišao u zimu, drugi sin u proljeće, treći je otišao u ljeto, a najmlađi sin je otišao u jesen. Kada su se, nakon dugo vremena svi vratili natrag, otac ih je pozvao zajedno da mu opišu što su vidjeli.

Prvi sin je rekao da je drvo kruške bilo ružno, savijeno i uvrnuto.

Drugi sin je rekao da je drvo bilo prekriveno sa zelenim pupoljcima i da je puno obećanja.

Treći sin se nije složio s predhodnim pričama. Rekao je da je drvo bilo prepuno cvijeća koje je mirisalo tako ugodno i izgledalo predivno, bilo je to nešto najljupkije što je ikada vidio.

Posljednji sin se nije složio ni s jednim od predhodne trojice. Rekao je da je drvo bilo u jeku zrelosti, otežalo od plodova, puno života i ispunjenosti.

Otac je potom objasnio sinovima da su svi u pravu, zato što je svaki od njih ponaosob vidio samo jednu sezonu u životu drveta. Rekao je sinovima da ne mogu suditi o drvetu ili o osobi, samo na temelju jedne sezone. Rekao im je da bit njihovog postojanja, zadovoljstva, radosti i ljubavi koja dolazi od tog života, može biti mjerena jedino na kraju, kada se sve sezone života zaokruže.

Ako odustanete kada je zima, propustiti ćete obećanja proljeća, ljepotu ljeta, i ispunjenost jeseni. Ne dozvolite da bol jedne sezone uništi radost i zadovoljstvo svih ostalih doba. Ne sudite o životu na osnovi jedne teške sezone. Ustrajte tokom teških faza u životu i bolja vremena će sigurno doći u svoje vrijeme.[2]

Dragi prijatelji i sudionici 328 kulturnog susreta tijekom minulih 30-godina u prostorijama Hrvatskog kulturno društva Napredak u Mostaru.

Knjiga s godišnjim tajnama je i pred vama, ja jednu već imam.

Uzmite i pročitane Snježanine pjesmice.

Započnite sa svitanjem proljeća:

„Bistre oči
pogled u nebeski svod
ogledalo prirode“
Završite rastankom sa zimom:
„Brižljivost na licu
mati moli za djecu
bore mnogobrojne“

Nakon  čitanja povezujući pjesmice s pričom rodit će se u vama sigurnost da ste bolje upoznali sebe, a koliko treba godišnjih doba da upoznate i svijet oko sebe.

Čestitam Snježani na životnom okviru u koji će, nadam se, ispisivati nove stihove i slati životne poruke,

Svima želim  i molim blagoslovljena proljeća, podnošljiva ljeta, plodonosne jeseni i blage zime.

Neka nas sve dane i godišnja doba prate: Mir u srcu i sve Dobro od Gospodina!!!

 

Hvala lijepa!

Prof. dr. fra Andrija Nikić, predsjednik

Mostar, 1. srpnja 2021.