Priopćenja

Predsjednica RH i hrvatskog naroda!

Draga Predsjednice RH i hrvatskog naroda!

Radujemo se Vašem češćem obilasku hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini!
Nakon što ste vratili ponos i dostojanstvo stanovništva u Republici Hrvatskoj, svaki Vaš obilazak hrvatskog naroda i katoličkog puka u Bosni i Hercegovini vraća nam ponos i samopouzdanje.

kolinda

Posredstvom medija, posebice TV Dnevnika, saznali smo da Vas je Komitet za dodjelu Međunarodne nagrade Isa-beg Ishaković nominirao za ovogodišnju nagradu. Nagradu ste u Sarajevu sinoć (10. rujna) i primili. Čini mi se da je potrebno još nešto znati: „Nagrada “Isa-beg Ishaković”, stoji u medijima, ime je dobila po osmanskom upravitelju Bosne iz 15. stoljeća koji se smatra jednim od utemeljitelja Sarajeva kao urbanog središta u tom razdoblju.“ Međutim, nisu Vam rekli da je „Isa-beg Ishaković” sin islamiziranog Ishaka bega Hranušića – Kotromanića, niti da je unuk posljednje bosanske kraljice Katarine, koja je rodom iz Hercegove zemlje. Nadalje nisu Vam spomenuli da je više stoljeća prije mladog Sarajeva, postojala starija Vrhbosna.

Zahvaljujem Vam što ste u svom zahvalnom govoru, uz ostalo, spomenuli Vrhbosnu. Podsjećam, da čak 300 godina prije 1238. gradi biskup Ponza u mjestu Brdo kod Vrhbosne katedralu sv. Petra i Pavla i uz nju kaptol. Tako se grad Sarajevo tri stotine godina prije osmanlijske okupacije naziva Vrhbosanjem. Iz toga doba pronađen je kamen s ugraviranim natpisom: ‘Beati Petri in Verb(osna)”, koji je uzet kao logotip Papina posjeta Crkvi u BiH.

Kolinda Grabar Kitarović i fra Andruja Nikić

To uz ostalo javnosti nije dostupno jer nemamo svojih medija. Prošle godine, HTV je dokinula svoje dopisništvo u Mostaru, te se dobiva dojam, da katolika i hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini nema. Tako se obmanjuju domaće i svjetske pozornice.
Molim Vas uime članova Napretka, Akademije i hrvatskog naroda, pokušajte nam vratiti medije i povećajte broj glasačkih mjesta.

Draga Predsjednice, korijeni kršćanstva i hrvatstva na području Bosne i Hercegovine dublji su od 1945 i 1463. godine.
Darujem Vam čudesni plod hercegovačkog krša, ljudske marljivosti i Božje darežljivosti koji, usprkos kamenja, plodnoj zemlji i žeženom suncu, kako svjedoči i Antun B. Šimić, zori i donosi dražesne plodove.

„…Na nebu modrom eno
Sjajna se preliva duga
I svirka flauta bruji
Sred malog zelenog luga…
To himnos jeseni ori –
I šipak i grožđe zori.“

Uz Vas smo poput zrnaca u ovom nesebičnom daru: Bog Vam podržao ljepotu i bila krcata dobrim idejama i plodovima kao šipak zrncima

akademik fra Andrija Nikić, predsjednik
Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti sa sjedištem u Mostaru
i Hrvatskog kulturnog društva Napredak u Mostaru

Mostar, 11. rujna 2015.