Priopćenja

Osnivačkoj skupštini akademije “Kralj Tomislav”

HRVATSKO KULTURNO DRUŠTVO NAPREDAK

88000 MOSTAR, p.p. 17.

Br. 60./2012.

www.hkd-napredak-mostar

tajnik@hkd-napredak-mostar.ba

nikic.andrija@tel.net.ba

Dragi akademici!

Dragi prijatelji!

Dragi gosti i promatrači!

 

Malo prije, – 18. ožujka 2012. u 18.16 sati – sam dobio slijedeću Vašu obavijest i poziv:

„Poštovani Fra Andija!

Podsjećam Vas na sutrašnji sastanak Osnivačke skupštine akademije “Kralj Tomislav” u Zagrebu u 17. sati u Ilici 31.(prolaz prema Kerempuhu) i da ponesete fotokopiju osobne iskaznice. – S poštovanjem dr. sc. Petar Vučić”

Obradovala me je navedena vijest.

Pridružujem se Vašem povijesnom činu.

Prisjećajući se Platona, Akademija je razgovor – rasprava učenih ljudi o važnim predmetima, pojavama, događajima, otkrićima, perspektivama.. osjećam da trebamo njegovati kult i djelotvornost Akademija. Trebamo osnivati nove akademije, gdje postoji mogućnost, a potreba za akademijama postoji svuda. Trebamo učiti kroz razgovor. Razgovarajmo, da bismo učili.

Kao službeni početak hrvatskih akademija u dijaspori smatra se godina 1599. Već tada djeluje u Rimu Ilirska akademija – Akademia Linguae IIlyricae i glavni joj je cilj studij hrvatskog jezika. Članovi Ilirske akademije su bili Hrvati i stranci. Medju Hrvatima najistaknutiji je bio svećenik Bartol Kašić, koji je baš za tu akademiju sastavio prvu gramatiku hrvatskog jezika: Institutionum lingue illyricae libri duo, godine 1604.

Na dan Osnivanja Hrvatske akademije, 29. travnja 1866. dr. don Franjo Rački je rekao: “Naša je Akademija osnovana ponajprije da hrvatskomu narodu služi, da ispituje njegov jezik, njegovu povijest i književnost, domovine njegove prirodne odnošaje.”

Među hrvatskim udrugama na akademskoj razini u dijaspori, koliko mi je poznato, djeluju dvije akademije:

Hrvatska akademija Amerike – HAA (The Croatian Academy of America), utemeljena u New Yorku 1953. i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u dijaspori – HAZU/D (Kroatische Akademie der Wissenschaften und der Kunst in Diaspora), utemeljena u Baselu, 25. ožujka 1978.

One se oslanjaju, u svom ustrojstvu i u djelatnostima, na hrvatsku akademsku tradiciju i tradiciju kuluturnih naroda kao i na uzor suvremenih akademija.

Dok čestitam osnivanje akademije “Kralj Tomislav” u Zagrebu podsjećam nazočne i buduće članova Akademije da je cilj i obaveza članova Akademije: „ponajprije da hrvatskomu narodu služi, da ispituje njegov jezik, njegovu povijest i književnost, domovine njegove prirodne odnošaje.” (Dr. Franjo Rački, 29. travnja 1866.).

Neka nam to bude poticaj da znanstveno nadoknađujemo prohujalo vrijeme i ostavimo budućim naraštajima bisere hrvatskoj i svjetskoj javnosti.

Kako mi je fizički nemoguće iz Mostara stići u Zagreb i sudjelovati u povijensom činu, pismeno Vam zahvaljujem na obavijesti i pozivu, te želim da već Vaš početak i rad bude na dobro hrvatskog naroda-

 

Sve pozdravlja

prof. dr. fra Andrija Nikić,

predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak u Mostaru sa 1275 članova.

Mostar, 18. ožujka 2012.