Ukorak s vremenom

OBAVIJEST O NAPRETKOVU I AKADEMIJINU KALENDARU ZA 2022.

Dragi prijatelji!

Najveće bogatstvo Katoličke Crkve u Hercegovini su njezini mučenici, osuđenici i uznici.

Julije Klović, Stvoritelj

Julije Klović, Stvoritelj

Nakon naših kalendara Kalež krvi – 66 ubijena hercegovačka fratara, Kalež muke – 93 osuđena fratra na preko 349 godina uzništva, naš povijesni kalendar za 2022. posvećen je  osamdeset i osmorici uznika, zatvorenika između 1945. i 1986. koji su preko 260 godina čamili u komunističkim kazamatima. Naši su zatvorenici, uznici: biskupijski svećenici, časne sestre, uzorni katolici i prepoznatljivi Hrvati u Hercegovini punili  KALEŽ PATNJE. Njima su mrzitelji katoličke vjere na sotonske načine uništavali mladost.

Ti dugotrajni patnici okićeni su sitnoslikama hrvatskoga redovnika i svećenika Julija Jurja Klovića (1498. – 3. siječnja 1578.). U Italiji se družio s najistaknutijim umjetnicima i humanistima: Michelangelom, Vasarijem, El Grecom i drugim velikanima. Nikada još nije postojao niti će se u sljedećim stoljećima pojaviti tako rijedak i vrstan minijaturist, ili, možemo reći, slikar sitnih stvari, kakav je don Julije Klović; jer on je daleko nadmašio sve koji su se bavili tom vrstom slikarstva (Vasari).

Klovićeve su slike na stranicama Akademijina i Napretkova kalendara krune naših mučenika, osuđenika i uznika. One su Biblia pauperum (Biblija za siromašne), slikopis kojim nas Klović i ove godine evangelizira. Svaka je slika jedna priča, prispodoba, pouka i poruka. Izdvojene osobe nas prihvaćaju, s nama  razgovaraju i grle nas. One nam omogućuju osmišljavati vlastitost, pronalaziti put te preko lika i događaja dovesti do zaključka o sebi i svijetu. Slike nam žele pomagati na životnom putu i osvjetljavati životne staze.

Ono što je hrana tijelu, to je slika duši. Ono čime hranimo svoj dušu to i postajemo.  Želiš li biti zdrav ili zdraviji, promatraj ove slike i razgovaraj s božanskim osobama. Promatranje je čudo koje se prelijeva u stvarnost života. Rasvijetlit će ti um, dušu i srce. Uzmi kalendar, listaj i razgovaraj pa ćeš doživjeti prisutnost koja ti daruje smisao postojanja! Isus je odgovorio na sva tvoja pitanja. Želiš li naučiti  živjeti u istini? Listaj ovaj kalendar. Odvaži se i pođi životnim putem tijekom 2022. godine ruku pod ruku s Bogom.  Tako Klovićeve minijature, preko naših kalendara, i ove godine, zaokupljaju pozornost i izazivaju udivljenje svoje publike.

AKADEMIJIN I NAPRETKOV povijesni kalendar za 2022.

Kalendar će biti dostupan na – www.hkd-napredak-mostar.ba – kalendar.


Cijena pojedinom Kalendaru (14 lista) je kao i dosada samo 5 KM, odnosno 20 kuna, 5 USA $, 5 eura + poštarina.

Kalendar za 2022. možete naručiti na adresi: HKD NAPREDAK MOSTAR, – Kneza M. V. Humskog – bivša Liska, br. 2 – 88000 MOSTAR, p. p. 17 – i posredstvom e-maila: nikic.andrija@tel.net.ba

NA DOBRO VAM DOŠAO BOŽIĆ, MLADO 2022. LJETO, TE 120. NAPRETKOVA I DESETA GODINA HRVATSKE AKADEMIJE ZNANOSTI I UMJETNOSTI – s kalendarom za 2022. godinu želi

fra Andrija Nikić, predsjednik
Akademije i Napretka sa sjedištem u Mostaru

HKD Napredak i HAZU Mostar

Mostar, sv. Franjo, 2021.