Ukorak s vremenom

OBAVIJEST O NAPRETKOVU I AKADEMIJINU KALENDARU ZA 2021.

Dragi prijatelji!

Naš povijesni kalendar za 2021. posvećen je devedeset i trojici (93) hercegovačkih franjevačkih uznika – zatvorenika između 1945. i 1986. – s uzništvom biskupijskih svećenika, časnih sestara, uzornih katolika i prepoznatljivih Hrvata u Hercegovini kojima su mrzitelji katoličke vjere uništavali mladost.

Najava kalendar 2021

Mučeništvo i uzništvo naših fratara osuđenih na preko 349 godina s preko 1700 katolika potvrđuje, i naši suvremenici su potvrdili, da su dram radosti i u komunističkom jednoumlju fratri plaćali tijelom i dušom.

Te dugotrajne mučenike okitio sam sitnoslikama hrvatskoga redovnika i svećenika Julija Jurja Klovića (1498.+ 3. siječnja 1578.). U Italiji se družio s najistaknutijim umjetnicima i humanistima: Michelangelom, Vasarijem, El Grecom i drugim velikanima. Klovićev Časoslov Farnese, stoljećima zaokuplja pozornost i izaziva udivljenje svoje rijetke i izabrane publike. Taj Časoslov – kao što su Klovića prozvali Michelangelom sitnoslikarstva – nazivaju sikstinskom kapelom džepnoga formata na stranicama i ovogodišnjeg Akademijina i Napretkova kalendara kiti naše uznike, a promatračima postaje Biblia pauperum kojom redovnik Julije Klović evangelizira gledatelje izdvojenih jedinstvenih slika s evanđeoskim porukama.

Kalendar će biti dostupan na – www.hkd-napredak-mostar.ba – kalendar.


Cijena pojedinom četrnaest lisnog Kalendara je samo 5 KM, odnosno 20 kuna, 5 USA $, 5 eura + poštarina.

Kalendar za 2021. možete naručiti na adresi: HKD NAPREDAK MOSTAR, – Kneza M. V. Humskog – bivša Liska, br. 2 – 88000 MOSTAR, p. p. 17 – i posredstvom e-maila: nikic.andrija@tel.net.ba

NA DOBRO VAM DOŠAO BOŽIĆ, MLADO 2021. LJETO, TE 119. NAPRETKOVA I DEVETA GODINA HRVATSKE AKADEMIJE ZNANOSTI I UMJETNOSTI – s kalendarom za 2021. godinu želi fra Andrija Nikić, predsjednik Akademije i Napretka sa sjedištem u Mostaru

Mostar, sv. Franjo, 2020.

HKD Napredak i HAZU Mostar