Ukorak s vremenom

NAPRETKOV I AKADEMIJIN DAN ZAHVALNOSTI 2019.

Proslavljen Dan zahvalnosti

U povodu završetka školske 2018­­­.∕2019. godine u Napretkovom domu u Mostaru, održan je koncert u kojem su sudjelovali brilijantni učenici dvaju glazbenih škola iz Mostara i Ljubuškog, te klapa Herceg iz Čitluka. Bogati i zanimljivi program moderirala je književnica Anita Martinac.

Iz Glazbene škole Ljubuški predstavili su se Pavla Spajić, Vita Grgić, Lucija Vujica, Klara Rupčić i Lucija Bošnjak na klaviru, te Marija Milas na flauti, sa svojom profesoricom Majom Stojanović i profesorom Josipom Bošnjakom, te ravnateljicom škole Ivanom Šaravanja. Izveli su skladbe sa kojim su osvojili prvu nagradu u svojim kategorijama na međunarodnom natjecanju „Slobomir international Music Competition“.

Iz glazbene škole Ivana pl. Zajca iz Mostara, izvrsnim izvedbama skladbi, predstavili su se učenici Ivana Majksner, Kiara Karabec, Nora Čović, Petar Bojović, Filip Aničić, Antonio Šarac i Tamara Aničić. Nakon njihovih solo izvedba posjetitelji su uživali u duetima i na koncu s oduševljenjem pljeskali uz izvedbe cijelog ansambla violina i violončela.  Učenike je pripremila i vodila prof. Renata Prizmić Linarić, koja je s ponosom govorila koliko i koje nagrade su osvojili učenici na brojnim međunarodnim i međudržavnim natjecanjima, uz korepetitoricu prof. Nelicu Čuljak.

U programu su također nastupile pjevačica Karla Knezović, Eva Martinac na klaviru također učenica Glazbene škole Ivana pl. Zajca iz Mostara , te napretkovi polaznici tečaja gitare i klavira. Program a i druženje nakon programa, posebno su uveličali mladići Klape Herceg iz Čitluka, koju vodi don Dragan Filipović.

Na koncu programa fra Andrija Nikić svim sudionicima dodijelio je zahvalnice i poželio učenicima još mnogo uspješnih školskih godina, uz zahvalu profesorima, odgajateljima i roditeljima na trudu koji ulažu u dobrobit djece i zajednice.

U razgovoru fra Andrija je spomenuo:

Uvjeren sam da ova Hercegovima s Napretkom i Akademijom  izgleda drugačija i bolja. Kada se čovjek osvrne iza sebe ne može ne primijetiti sve ono što su Napretkovci, usprkos, zabrani djelovanja i oduzimanju prostorija ostvarili za dobro hrvatskog naroda i Mostara. Prof. Ljerka Ivankvić je napisala: „franjevci su čudo na prostorima moje djedovine koju ljubim.“[1]

Ova palača nam u sebi krije najviše tajni  minulih 117 godina. Tim plodovima Akademici žele dati svoj obol!

Naši predci su umirali, odricali se, stjecali i gradili, pisali i čuvali da bi nasljednici mogle živjeti dostojanstvenije. Prolaze godišta Napretka i Akademije , ali mi nismo na  proračunu naroda kome pripadamo, ni države koja ima svoje ime. Dram radosti tijekom stoljeća franjevci su tijelom i dušom plaćali. To svjedoče naši franjevački mučenici. Toga smo svjedoci i mi!

Želim da i slijedeće godine  svaki trenutak svoga života posvetimo predstavljanju Hercegovine, najljepše pokrajine, svijetu kao zemlje koja tisućljećima traje  kao rijeka koja neprestano teče, kao planine koje nitko ne može srušiti, kao stijena-litica koju nitko ne može razbiti.

Hrvatska i katolička mladež u Hercegovini ima takvu snagu, takav potencijal  i takav gen koji treba čuvati kao najveću dragocjenost. Slažem se s fra Didakom Buntićem[2] koji je napisao da je naša mladež najsposobnija na svijetu. To svjedoče pijanistice Glazbene škole  iz Ljubuškoga[3]koje su nas večeras ne samo oduševile, nego potiču našu mladež na nasljedovanje. One poručuju  da  su glazba i pjevanje jezici koji svi razumiju. Izborom djela velikih glazbenika pijanistice, nadalje, rekao je papa Franjo, svjedoče evanđelje kojim se dolazi do srca svih ljudi, pa i onih koji su daleko od Crkve i vjere. Papa glazbenike naziva „Učenici neba“ i tvrdi da oni naviještaju evanđelje glazbom, pjesmom i koncertima. Pjevanje je jezik koji vodi zajedništvu srdaca. U zboru možemo iskusiti radost i čar višeglasja… Iznad svega imajte na umu da će vas više od ljepote vaših pjesama prepoznati kao Isusove učenike i svjedoke, ako ljubite jedni druge kao što nas je On ljubio. Zato ste pozvani biti jedno srce i jedna duša.

Nastup pijanistica iz Ljubuškoga u Napretkovom domu  osjećam poput nabujale rijeke – Trebižata – koja je prelila i poplavila okolna žedna polja te potopila Mostar. Njihovim nastupom u Napretkovu domu i pred našim članovima i prijateljima u Mostaru želim poručiti da je budućnost često bolja nego što mi to od nje očekujemo. Zato u ovom Danu zahvalnosti i slavlja treba gledati otvorena duha i širom otvorenih očiju i ušiju. Snimio i reproducirajmo ono što nam mlade pijanistice i članove Napretkovih radionica donose. Uz pijanistice iz Ljubuškoga izražavam zahvalnost i ostalim sudionicima, posebice dječici Glazbene škole Ivana plemenitog Zajca iz Mostar, te Napretkovim glazbenicima. Njihov nastup nas potiče da se sjetimo njihova svakodnevnog vježbanja. [4]Sv. Augustin bi nadodao: „Kada su mogli toliki i tolike, zašto ne bi i ti“

Tijekom šezdesetgodišnje obljetnice franjevaštva, a  posebice  pedesete obljetnice svoga misništva i znanstvenoga rada nikad nisam sumnjao je u ljude, mladež, dječicu, željnoznance, u ovu zemlju, ovu provinciju, ove ustanove – Napredak i Akademiju – HAZU, zato sam ovdje kao mlad katolik u vrijeme komunizma prepoznao istinu katoličke vjere, osjetio toplinu katoličke Crkve, bogatstvo franjevačkog nasljeđa, toplinu  ljudskih duša, potrebu odgajanja hrvatske i katoličke mladeži, te jedinstvenost podneblja, obnavljnje i , bogaćenje kulturne baštine. „Čovjek ljubavi je blagoslov svijeta. S ljubavlju dotaknuli  ste svakog čovjeka, čak i nerođeno dijete.To je jedina kultura.“ – posvjestila mi je prof. Vanja Gabrić.[5]

U ovoj kolijevci hrvatske kulture, na opće zadovoljstvo, vraćeno je Dopisništvo Hrvatske radio televizije. Ona će, nadam se, na više načina svjedočiti našu prošlost i sadašnjost, te i produljivati naše postojanje i privlačiti suradnike u budućnosti. Uza sve to naše najveće bogatstvo su naši članovi – njih 1448. Sa članovima trebamo učvrstiti veze i, nadam se, uz njihovu pomoć, ostvarivati ćemo naše zacrtane projekte i započinjati nove.

Najveći podvig očekujem od zajedništva, da radeći, gradeći i sebe ugrađujući postanemo jedan kruh i da se prinesemo živom Bogu, našim predcima kao vjerni i dostojni nasljednici, te da našim nasljednicima ostavimo nešto trajno.

Hvala vam na suradnji i  Bog nas poživio!

Izdvojene čestitke:

Čestitam na Danima zahvalnosti i bogatom i lijepom programu!

Nažalost, daleko sam, a i obveze, te ne mogu doći. A rado bih.

S bratskim poštovanjem i pozdravima  – fra Slavko  Topić,

Poštovani fra Nikiću!

Hvala na vašem Pozivu

Iz daleke Australije šaljem vam Pozdrav i čestitam.

Budućnost ostaje na mladima u nadi da budu Bogu Vjerni i Za Dom Spremni – Tomislav Beram

 —

Čestitam Vama i svima! Bilo vam blagoslovljeno!

sr. Klaudija Duran

Neka Vas dragi Bog poživi dragi Fra Andrija!!!!

Lijepi pozdrav Vaš odani

Tihomir Gracije Luković

Štovani fra Andrija , najljepše zahvaljujem na pozivu za proslavu DAN ZAHVALNOSTI !

Volila bih doći, ali ako ne uspijem, nadam se da se vidimo prvom prilikom u našem dičnom, opjevanom  Mostaru .

Poseban pozdrav Vama, gđi Aniti Martinac…  od Vere Butković, odvjetnice

Pridružujem se slavlju ZAHVALNOSTI!

Hvala, bit ćemo u kontaktu.

Bobo i Marija

Sretan svim sudionicima Dan zahvalnosti!

Pjesma o završetku školske godine

Čim zadnje zvono
označi ljet,
raspust je djeci,
knjige pod krevet
i jao onom
koji se trsi,
a nije uspio
razred da završi.

Kući su ljuti,
obitelj izbjegava,
a on, malen i nevin,
nemirno spava.

Sanja knjige
i mrzi keca,
zar nije mogao
kao sva djeca,
bar imati dva
i proći razred,
pa mirno spava?

Učitelj, sigurno,
kod njega griješi,
on nogomet
znalački riješi,
ne može biti
svatko u stanju,
u dobroj igri
i odrastanju.

Učitelj, misli,
o ovom znalcu,
kako mu
dvicu dati,
neka u sreći
živi
od moje ruke,
ne pati!

Knin, 4. lipnja 2019.

Čestitam i puno uspjeha na proslavi

Ivo Brešković

Prof. Nikiću!

Samo jedno malo sjećanje na Vaš plemeniti rad. Želim da Vam ova školska godina završi sretno i da kao jedna prava obitelj dragomu Bogu zahvalite na svemu jer svako dobro je od njega. Neka Vam je sretno. Zahvalni pozdrav. Bernardina Crnogorac.

Blagoslovljen bio tko god nazočio, hvala posebna bratu Andriji – Ante

Ante Baraba

Poštovani fra Andrija!

Vidim da organizirate DAN ZAHVALNOSTI..za pohvalu..ali smo daleko…

Želim Vam svako dobro i puno zdravlja..

Srdačan pozdrav, Tomislav Dubravac

Sretno i hvala što se tako trudite i radite sa mladima.

Lijepi pozdrav iz Slovenije.

Katica Špiranec

Poštovani fra Andrija,

povodom Dana zahvalnosti primite VI i Vaši suradnici moje iskrene čestitke i želje za daljnji napredak Vaših i naših institucija na tako dragocjenom poslu za naše mlade ljude i naš narod. S poštovanjem, Božidar Prosenjak.

Dragi fra. Andrija/ štov. prof. Nikiću,

svima u dičnoj i ponosnoj Herceg Bosni,

sretan i pun ostvarivanja i svih budućih nada

Dan zahvalnosti

želi Eduard Pavlović

Pjesma o akademicima

Netko je članom akademije
i tako danonoćno uči,
netko život prespava
sklupčan u svojoj kući.

A kuća, to je zgrada,
bilo od zemlje ili cigle,
opet su vrijedne ruke
na njoj krov podigle.

Iznad vrata piše,
i tu se skupljaju znalci,
oni što svemir znaju
i što su zvjezdoznanci.

Kroz vrijeme oni idu,
drugi se tome čude,
ali oni su prvi
kad treba poučit ljude.

Ako se ipak desi
da budu malo čudni,
to je samo zbog toga
što u snu postaju budni.

Knin, 8. lipnja 2019.

Primila sam Vaše obavijesti i pozivnice za događanja u Mostaru, u društvu Napredak , što me je jako razveselilo. Zapravo me je razveselio naš kontakt , da smo “umreženi u duhu i ljubavi “.

Ja sam član akademskog društva KRAK …

Ja sam odvjetnica, a i tajnica Udruge Svehrvatski grob -groblje mira…

Lijepo Vas pozdravljam, želim dobro zdravlje i radno nadahnuće.

Također pozdrav Vašim suradnicima ,

Hercegovini s ljubavlju,  Vera Butković

Poštovani fra. Andrija,

Najljepše zahvaljujem na čestitkama i na pozivu…

Vama također čestitke i svako dobro.

S poštovanjem Marinko Jovanović

Dragi fra Andrija… Divim se vašim radionicama i uspjesima.

Bog vam  bio u pomoći…

Najljepši pozdravi sanja – Prof. dr. sc. Sanja Nikčević – Redovni profesor

Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku

Želimo poduprijeti želje mladih zlatnica da svoje talente pokažu što širem krugu slušatelja – jer glazba govori svim jezicima – potiče Stipe

Planinu će pomaknuti samo onaj tko je na početku pomicao kamenčiće. Kineska poslovica

Na pijaninu će briljirati onaj tko je počeo vježbati!

Pred nama su večeras briljirali naše mlade pijanistice i glazbenice, jer su počele vježbati, zatim nastavile,  njihov uspjeh je prepoznat i mi im čestitamo

Zvijezde ostaju sjajne i kad noći su mračne! – posvješćuje Framost.

Mostar, 19. lipnja 2019.


[1]  Godine 1852. uz samostančić u Vukodolu sagradili su školu. U samostančić je unesen najstariji klavir. Klavir u Napretkovoj palači dobio sam od prijateljske obitelj i iz Rima.

[2] Fra Didak Buntić je veliki čovjek. On je borac za ljudski život i opstanak i ostanak, onaj koji je učinio “ono malo više“ da ljudi prežive. Ljudi su govorili, mislili, prenosili  na one oko sebe svoju muku, jad i žalost. Danas Hercegovina nije gladna. Izgrađena je. Obrazovana je i ima svoju misiju. S ljubavlju dotaknuli  ste svakog čovjeka, čak i nerođeno dijete. Napisala mi je prof. Vanja Gabrić

[3][3] Na međunarodnom pijanističkom natjecanju “Slobomir International Music Competition” koje se od 16. do 19. svibnja održavalo u Bijeljini mladi ljubuški klaviristi ostvarili su 100%-tni učinak. Svih pet učenica Glazbene škole Ljubuški osvojile su prvu nagradu. Čestitamo učenicama Luciji Vujica, Klari Rupčić, Viti Grgić, Luciji Bošnjak i Pavli Spajić i njihovim profesorima Maji Stojanović i Josipu Bošnjaku. U odgovoru na fra Andrijinu čestitku, uz ostalo, odgovorile su: „Sretni smo i ponosni na svoj uspjeh, zaista se malo koja škola može pohvaliti upravo ovakvim 100%-tnim učinkom na bilo kojem natjecanju, i to sa čak 5 učenica. No, u isto vrijeme, želimo ostati ponizni i skromni, i gledati na ono što još trebamo usavršiti i poboljšati, jer svjesni smo što nas sve čeka i svjesni smo da je puno lakše uspeti se nego ostati visoko. Zato ćemo se truditi i dalje, još više i bolje, držeći se one, među glazbenicima vrlo poznate, pomalo okrutne ali istinite, uzrečice: “Dobar si onoliko koliko je dobar tvoj posljednji nastup”….Mi ćemo se truditi, a vrijeme će pokazati, s Božjom pomoći. https://ljubuski.net/26975-na-glazbenom-polju-u-ljubuskom-stvari-idu-naprijed

[4] Često smo skloni davati izjave poput: “Na mladima svijet ostaje”, “Jedina prava investicija je u djecu” i slično. No, koliko zbilja činimo da odamo priznanje vrijednim, pametnim i talentiranim djevojčicama i dječacima koji svakodnevno vježbaju violinu, violu ili violončelo barem 90 minuta? Simfonijski orkestar Mostar uvijek će pratiti i podržavati talentirane mlade glazbenike i učiniti sve da se svaki od tih nježnih pupoljaka prometne u cvijet neopisive ljepote i mirisa. Svakodnevno vježbanje Kako razgovarati s djetetom od osam ili devet godina kada te promatra svojim krupnim očima i čudi se što si iznenađen činjenicom da vježba violinu svaki dan barem 90 minuta?… Mostarka s velolučkom adresom, prof. Renata Prizmić-Linarić, publici je izmamila i suze i osmijeh na lice: ne samo sa svojih devetero mladih violinista nego i s pravim, pravcatim orkestrom “Mali violinisti”. Pročitajte više na: https://m.vecernji.ba/vijesti/sjaj-hercegovackih-malih-dijamanata-i-njihovih-prijatelja-1323875 – m.vecernji.ba

[5] Želim Vas citirati, napisala mi je prof. Vanja Gabrić.