Ukorak s vremenom

Čestitka za Božić i Novu 2018. godinu

Akademijina i Napretkova čestitka za Božić i 2018. godinu

Hvaljen Isus i Marija!

Draga kršćanska braćo i sestre, dragi prijatelji i ljudi dobre volje!

Čestit Vam Božić i blagoslovljena 2018. godina!

Moja ovogodišnja čestitka doziva u pamet da nas Bog voli i poručuje: Čovječe probudi se. Bog je postao čovjekom! Božja Riječ je tijelom postala i nastanila se među nama!

Božić je započeo u Božjem srcu. On je potpun kada stigne u ljudsko srce.
Božić se temelji na razmjeni darova: dar Božji čovjeku je njegov Sin; a dar čovjekov Bogu postaje kada se mi darujemo Bogu.

Evo Božića! A Božić nije samo datum. Božić je stanje našeg uma i srca. Tako Božić postaje dan koji drži svo vrijeme zajedno.

Novi naš povijesni kalendar za 2018. posvećen je Gospi Ljubuškoj. Gospa je bila i ostala suputnica i supatnica naših fratara.

Njih je dovela u Hercegovinu. S njima je bdjela u Franjevačkom samostanu u Ljubuškom. Njih je čuvala od 1468. u Zaostrogu, njihovu slavu je proširila, Gospa je bila i ostala suputnica i supatnica naših fratara, uključujući ih među čuvare 2709 najpoznatijih čudotvornih marijanskih svetišta 1672. godine.

Gospa je među nama svojim ukazanjima od 1981. godine u Međugorju. Gospa želi svakodnevno ostati s nama, na što podsjećaju stranice našeg kalendara.

Gospa svjedoči da su franjevci tijekom gotovo 800 godina u Hercegovini, pa sve do danas jedina živa ustanova koja je nadživjela srednjovjekovne banove, hercege i kraljeve, okupatorske sultane, austrougarske careve i kraljeve, te konačno i predvodnike političke vlasti tijekom dvadesetoga stoljeća.

Fratri, puni ideala na početku XXI. stoljeća idu u budućnost s Gospom. Dram radosti tijekom stoljeća fratri su s vjernim pukom tijelom i dušom plaćali. To svjedoče naši franjevački i katolički mučenici, koje je Bog na nebu okrunio.

Pjesnikinja Marija Dubravac iz Australije poručuje:

„Čar Božića nek se vječno mlađa,
Mir nek grli ratove i zlobu.
Nek se sloga čovječanstvu rađa,
Mržnji, ratu, mjesto je u grobu.
Dođi, dođi, Isuse maleni,
Još na svijetu za te mjesta ima.
Domovi nam širom otvoreni,
Evo stana u našim srcima.”

U ozračju božićnih i novogodišnjih blagdana, pozivam čitatelje: Uputimo se prema Novoj godini s Božjim blagoslovom. Neka nas Gospodin blagoslovi i neka nas čuva! Neka nas licem svojim obasja i milostiv nam bude! Neka nam se Gospodin smiluje i mir nam svoj dadne! (Usp.: Br 6, 24-26). Zagovorom Gospe Ljubuške, sv. Katarine, sv. Franje, sv. Ante i ostalih zagovornika neka nas, u 2018. godini, prati mir i dobro!

Na dobro vam došao Božić, Mlado 2018. ljeto i 116. Napretkova i šesta Akademijina godina s kalendarom za 2018. godini želi

fra Andrija Nikić, predsjednik