Obljetnice

20. obljetnica HKD “Napredak” Mostar

PROSLAVLJENA 20. OBLJETNICA OBNOVLJENOG MOSTARSKOG NAPRETKA I 60. BOŽIĆNICA

Ozračju radosti u povodu nastupajućih božićnih i novogodišnjih blagdana u Mostaru, Hrvatsko kulturno društvo “Napredak” Mostar dalo je 9. prosinca s početkom u 18 sati, po šesdeseti put, svoj posebni obol.

Svečanost je ovaj put održana u prostorijama Hrvatskog doma Hercega Stipana Kosače u Mostaru. U dvorani popunjenoj do posljednjeg mjesta nastupili su vrsni glazbenici i glazbene skupine.

Crkveni zbor „Sveta Cecilija sa skladbama „Oj pastiri” i „Transeamus” pod vodstvom s. Slavice Filipović uveo nas je u božićno ozračje. „Evo Božića! A Božić nije samo datum. Božić je stanje našeg uma i srca. Tako Božić postaje dan koji drži sve vrijeme zajedno. Božić je blizu! Zapravo Božić počinje kada slabi jakome slabost oprosti, kada jaki zavoli snagu slaboga, kada bogati počne dijeliti imanje sa siromašnima, kada glasni zastane pokraj nijemoga i shvati što mu je on želio reći, kada značajno postane beznačajno, a nevažno postane važnim i velikim kad usred tame jedno maleno svjetlo obećava bezbrižnost i život u svjetlu, a ti ne odugovlačiš, nego pođeš takav kakav jesi, prema tome svjetlu, tada, da, tada počinje Božić. Razmislimo o ovoj poruci i učinimo da Božić već jutros u nama započne i na Božić procvjeta” istakao je predsjendik Društva fra Andrija Nikić u pozdravnoj riječi.

Mostarske klape „Narenta”, „Drača” i „Krš” pod vodstvom maestra don Dragana Filipovića zadivili su ljubitelje ove vrste glazbe. Pijanist iz Splita Marin Limić svirao nam je glazbeno djelo F. Chopina i pokazao veliko glazbeno umijeće. Mostarske balerine pod vodstvom prof. Arlete Ćehić nastupile su sa svoje četiri točke i svojim plesom i mladošću oduševile sve nazočne gledatelje svaki put popraćene dugotrajnim aplauzom. Zatim je mlada pjevačica Sanda Pandža sa svoje tri nove skladbe i izraženim talentom također zagrijala dlanove publike. A, Krešimir Krešo Šunjić, koji ove godine proslavlja 50 godina bavljenja glazbom uz pratnju Nikice Martinovića sa pjesmama „Dalmatinska pismo moja” i „Croatio iz duše te ljubim” na dostojanstven način je pokazao svoju umješnost. Nazočne je pozvao, a oni su se i uključili u jednoglasnom pjevanje pripjeva. I članice Društva sv. Ante iz Cima uputile su nam prigodnu čestitku svojim ganganjem.

Povijesni Napretkov kalendar za 2011. godinu predstavili su prof. Tihomir Marić i predsjednik HKD Napredak Mostar prof. dr. fra Andrija Nikić. Kalendar je posvećen tridesetoj obljetnici Gospinih ukazanja u Međugorju i dvadesetoj obljetnici obnoviteljskog rada Napretka u Mostaru. Riječim a i slikama predstavljene su navedene obljetnice. Povijest svjedoči kako je Hercegovina stojna kuća hrvatskih domoljuba, katoličkog puka i franjevačkih mučenika te prostor koji grli cijeli svijet. Ona je, nadalje, stojna kuća učeće mladeži i našega jezika, kojega su hercegovački franjevci njegovali, obogaćivali i čuvali kao zjenicu oka. Kalendar potvrđuje činjenicu da su se tijekom posljednjih osam stoljeća ovdje mijenjale države, a redodžava s Gospom, je ostala.

Voditeljice programa bile su Matea Barbarić i Ivana Soldo.

Večeras se mi i cijeli naš grad – posredstvom sredstava javnog informiranja – napajamo na kršćanskoj i hrvatskoj vjerskoj kulturnoj tradiciji koja ulazi u novu godinu dajući vidljivo obilježje, značajan obol i siguran podstrijek pučanstvu Mostara i Hercegovine – bez granica i podjela, jer Božić je svačiji. Božić je Božji dar u Isusu. On je čisti dar Božje ljubavi. Tko ga prihvati, dobio je najveće blago ovoga svijeta. Anđeli su pjevali Gloria in excelsis Deo, a mi nastavljamo: Hvalimo te! Blagoslivljamo te! Klanjamo ti se, Isuse Kriste! S tim raspoloženjem zaputimo se i mi ovih dana prema Božiću. On je svojina svih ljudi dobre volje! S tim mislima čestitam Božić na jednoj i drugo strani Neretve. Na sve četiri strane Mostara, cijeloj Hercegovini, rekao je fra Andrija u svojoj čestitci i podijelio darove.

Svi sudionici i ovogodišnje naše Božićnice dobili su nagrade i zahvalnice.

Pjesmom Radujte se narodi završio je prvi dio programa. Uistinu, osjetili smo da se s nama raduje Marija. I krš hercegovački s njom. Čujemo njegovo bilo. I vjetar. Čujemo mu dah. Čuju ga i građani Mostara, cijele Hercegovine. Čujemo njihov žamor. I dječica i odrasli. Čujemo njihov pjev. Čuju ga i nizine, koje zelene dlanove pružaju da zora rosna kristale po njima propisa. I snježne planine – Velež – Prenj i Čabulja, čela uzdižući i nebo, sa zvijezdama, pjevajući. Združeni u pjesmu ljubavi, radujmo se svi, novorođenom Kralju pjevajući. U svetoj se božićnoj noći zvijezde smiju. Rosni se kristali redaju po travi, da ih lahor ne poklopi svojim hladnim prstima. U svom sjaju pjevaju hvalu Mariji, blagoslovljenoj Zvijezdi, u svetoj noći, koja u sjaju majčinske miline, na pragu štalice, drži Djetešce, Svjetlo svijeta, na kojemu se zvijezde svjetlošću pune. Raširimo krila, razmrvimo potištenost, zamrznutu hladnoću! Gurnimo od sebe ledene sante i polagano se k Svjetlosti približimo, da nam se srce zaleti prema visinama pa sa zvijezdama pjevaju. Ponesite komadić božićnog svjetla, pri kojemu ćemo Boga uvijek slaviti i hvaliti. O, ti novorođeno Djetešce, veliki Bože, od čijega se pogleda zemlja lomi, zaustavi vjetrove, koji nam u poglede srdaca prašinu bacaju. Zovni nas k sebi! Neka nas tvoja i naša majka Marija, mekom majčinskom rukom dovede preda te, da nam hladnu dušu zagriješ, da ti naša duša zahvalno zapjeva, rekla bi s. Bernardina.

Fra Andrijinoj čestitci i lijepom željama pridružile su se i voditeljice kličući: NA DOBRO VAM DOŠAO BOŽIĆ – SVETO POROĐENJE ISUSOVO I BILA BLAGOSLOVLJENA 2011. KRŠĆANSKA GODINA I 109. NAPRETKOVA OBLJETNICA.

Po završenom koncertu Društvo je svim sudionicima programa darovao Napretkov povijesni kalendar za 2011. godinu.

Slavlje i druženje se nastavilo u susjednoj prostoriji Hrvatskog doma H. S. Kosača na tradicionalnom Božićnom Napretkovom domjenku.