Priopćenja

Zamolba za pomoć siromašnoj i učećoj mladeži Hrvatskoga kulturnog društva Napretka u Mostaru

 

PRIJATELJIMA HRVATSKE MLADEŽI

 

Poštovani prijatelji hrvatske mladeži i zaštitnici hrvatskoga naroda u Herceg-Bosni!

 

Vjerojatno znadete da su hercegovački franjevci, nakon olovnih vremena, istom godine 1902., u Mostaru, utemeljili Društvo za pomoć poslovično nadarenoj a siromašnoj hrvatskoj mladeži iz Hercegovine i Bosne, poslije Napredak. To se dogodilo gotovo prije sto i deset godina. Da bi pomogli brojnijoj mladeži, oni su godine 1906., sagradili i đački dom – Napretkov konvikt. U tomu je Domu, do komunističke zabrane 1949. godine, bilo više od 1350 učenika – mladih hrvatskih umnih radnika. Napredak je imao svoju pismohranu, knjižnicu, čitaonicu i suvremene učionice, svoj vrt, svoje gospodarsko dobro i sve što je trebalo za život i uspjeh mladeži koja je učila.

 

Tijekom posljednjih dvadesetak godina, HKD Napredak Mostar, održao je 208 kulturnih svečanosti, objavio 58 knjiga i trinaest Povijesnih kalendara. Knjige i kalendari su gotovo jedini novčani izvor da bi se moglo opstati i pomagati sveučilišnoj mladeži.

Uime 1245 članova Hrvatskoga kulturnog društva Napretka u Mostaru, koji uče i žele stjecati znanje i uključivati se među hercegovačke sveučilištarce, upoznajem Vas da nam državne ustanove: Grad Mostar, Županije s hrvatskom većinom… ne daju ni novčića za uzdržavanje učeće mladeži i budućnosti hrvatskoga naroda. Usprkos tome, uzdamo se u Božju providnost da bismo preživjeli.

 

Unatoč svemu, Hrvatsko kulturno društvo Napredak u Mostaru je, u 2011./12. godinu, ušlo nastavljajući raditi na pomlađivanju Društva, dijeljenju novčane pomoći (stipendija) i pomagati u prepoznavanju i usavršavanju umnih darova. U sastavu Napretka i u Napretkovu domu u Mostaru postoje i rade u osamnaest radionica.

 

Zavisno o prijavljenima, pripravni smo pomoći zainteresiranoj mladeži u novim radionice….

 

Budući da nam nitko ništa novčano ne pomaže niti od koga primamo redovitu novčanu pomoć, šaljemo Vam ovu zamolbu da biste nam, koliko i kada možete, pomogli u našemu spomenutom radu.

 

Svoj novčani dar možete uplatiti na: HKD Napredak Mostar, kod Raiffeisen Bank BiH žiro-račun: 1610200044980065 (BAM), ili HKD Napredak Mostar, kod UniCredit Bank d.d. Mostar, žiro račun 3381002201980532. IBAN: BA 393380604817093859 SWIFT: UNCRBA 22 (identifikacijski broj je: 4227038540008, kod Hercegovačko-neretvanske županije.)

 

Budući da obnavljamo Napretkovu knjižnicu koju su komunisti 1949. godine uništili, očekujemo darovane knjige – već smo prikupili preko 37.000 svezaka. Svaka knjiga (enciklopedije, leksikon, rječnik, monografija, bibliografija, zbornik, povijest, serijsko izdanje, zbirka dokumenata, zasebna knjiga, publikacija, album…) je dobro došla, jer u svakoj ima dobra. I to je pomoć koja podiže spomenike u srcima onih koji budu čitali!

 

Pomažite nam u odgoju hrvatskih sveučilištaraca i hrvatskih umnih radnika, jer mlada su ljeta budućnost i našeg svijeta i našeg naroda.

Sjetite se najbrojnije udruge hrvatske učećemladeži u Hercegovini.

 

Očekujući Vaš potvrdan odgovor, srdačno Vas pozdravljam, uime 1245 mostarskih napretkovaca:

 

——fra Andrija Nikić——

(prof. dr. fra Andrija Nikić, predsjednik Hrvatskoga kulturnog društva Napretka Mostar)

 

Mostar, 14. rujna 2011 god.