Ukorak s vremenom

Uskrsna čestitka

HRVATSKA AKADEMIJA ZNANOSTI I UMJETNOSTI i
HRVATSKO KULTURNO DRUŠTVO NAPREDAK U MOSTARU
88000 MOSTAR, p. p. 17  i  p. p. 65. – BiH
www.hkd-napredak-mostar.ba
e-mail: nikic.andrija@tel.net.ba
e-mail: tajnik@hkd-napredak-mostar.ba

Isus u Emausu

Uskrsna čestitka

Draga kršćanska braćo i sestre, dragi akademici i napretkovci, te prijatelji i svi ljudi dobre volje, otvorimo oči srca i pameti i upoznajmo činjenice životnih okolnosti u kojima prisilno živimo.

Evanđelist Luka (Lk 24, 15-35)  nas izvještava da su dvojica učenika otišla iz Jeruzalema razočarana što je Isus umro i nije ispunio njihova očekivanja i nade. Isus je bio velik, kažu oni, prorok, silan na djelu, liječio je sve bolesti i nemoći, oživljavao je mrtvace i vraćao ih majkama, govorio kako nitko govorio nije, iz njega je izlazila sila koja je  sve liječila.   Isus je pokazao da ima vlast nad prirodom, bolestima, smrću, krivicama i beznađima. A sad je mrtav, teći dan u grobu, kažu oni, a sažima Tomislav Ivančić. I upravo na grobu njihovih nada, Isus ih živ, uskrsli, nov, susreće. Odlazi s njima u gostionicu gdje im znakom euharistije  – lomljenjem i davanjem kruha, kao  i na Posljednjoj večeri (22,14-16). To im je bio znak da je s njima uskrsli Isus – očituje svoju prisutnost, tako da se oni vraćaju natrag u Jeruzalem i započinju novi život.

Ono što ne mogu ljudi, može Bog – Uskrsnuće nije ljudski, nego Božji čin.

Dragi brate i sestro. Na putovima života nismo sami, jer je Bog s nama. On nas prati, šireći ruke iza nas kao majka za djetetom. On nas štiti i nadahnjuje mislima na povratak kući. Nismo izgubljeni, iako je sve oko nas u svemiru hladno, a u čovječanstvu zastrašeno. Bog nas zove da se vratimo u središte svoga srca, da mu uputimo riječ povjerenja i da očekujemo preobražaj svoga života.

Slaveći Uskrs opet je čovječanstvo jedna obitelj oko  stola svoga Oca. Zemlja je ponovno poprište čovjekoljubivosti.  Možda si se udaljio od Boga, u bijegu od Crkve, više ne moliš… Ti znaš razloge tome.

Svatko od nas ima razloga da se udalji od Boga. Pa ipak, samo povratak Bogu donosi život. On te neprestano čeka. Sretan ti Uskrs.

Isus je uskrsnuo. Apostole okupio, učenike vratio u zajednicu. Pavla obratio i učinio apostolom naroda, nas potakao na ovogodišnje slavljenje i življenje u svjetlu uskrsnuća.

Uskrs za apostole je bio neočekivani događaj, ali im je dao snagu da su evangelizirali čovječanstvo. Samostani, svetišta, crkve, vjerske oaze…  su svjedoci nevidljivoga u čijoj sredini je uskrsli Isus.

U našim srcima sazrijevaju prigodne čestitke i poruke za uskrsne blagdane, za radosti u razmišljanju o Uskrsnuću.

S Uskrsnulim Kristom možemo sve više i bolje!

„Neka bratstvo koje je dar Uskrsa postane kršćanski način života!“ kaže papa Franjo.

Svima vama od srca želim sretan, radostan, blagoslovljen i svet Uskrs – jer  „doista uskrsnu Gospodin; njemu slava i vlast u vijeke vjekova“.

Mi smo uskrsla mladost, sinovi uskrslog naroda i naša je pjesma Aleluja! – rekao je sv. Ivan Pavao Dobri.

Sretan Uskrs!

Fra Andrija Nikić, predsjednik

Mostar, travnja 2021.