Ukorak s vremenom

Uskrsna čestitka

HRVATSKA AKADEMIJA ZNANOSTI I UMJETNOSTI i
HRVATSKO KULTURNO DRUŠTVO NAPREDAK U MOSTARU
88000 MOSTAR, p. p. 17  i  p. p. 65. – BiH
www.hkd-napredak-mostar.ba
e-mail: nikic.andrija@tel.net.ba
e-mail: tajnik@hkd-napredak-mostar.ba

HKD Napredak Uskrs 2020

J. Klović: Uskrsnuće

Suslavljenici moji dragi i mili, radosti moja prevelika i potporo u ovim zastrašujućim vremenima, kada se pojavljuje  pušteno biološko oružje, pobjedu nam potvrđuje  Uskrsli. Čujmo  evanđelje upućeno svim narodima (Rim 1,1-7)  Bog je raspetog i preminulog Isusa, uskrisio. (Dj 2,4-32; 3,15; 4,10; 5,30; 10,40).

Uskršnje jutro je u pokretu. Tako je to bilo prvog Uskrsa, od Marije, učenika u Emausu, Tome… preko Pavla, do dana današnjega. Poruka je uvijek sigurna: Isus je uskrsnuo. Pavao nam dohodi s činjenicama: „Podsjećam vas, braćo, na Radosnu vijest koju sam vam navijestio. Nju ste i prihvatili, na njoj i stojite… Njom bivate i spašavani, ako zbilja čvrsto držite Riječ koju sam vam navijestio… Jer, predao sam vam, u prvom redu, ono što sam primio: Krist je umro … i bi pokopan.

Treći dan je bio uskrišen, prema Pismima, i ukazao se Kefi (Petru), zatim Dvanaestorici. Potom se ukazao braći, kojih je bilo više od pet stotina zajedno, od kojih većina još i danas živi… Potom se ukazao Jakovu, pa onda Apostolima, i to svima. A naposljetku, ukazao se i meni koji sam donekle nedonošče“ (1 Kor 15, 1-8). Nakon susreta Savao doživljava obraćenje, mijenja ime u  Pavao, a svoje propovijedanje je zapečatio svojom krvlju za Uskrslog Isusa Krista.

Dragi ljudi dobre volje!  Ne bojte se ljudskih zastrašivanja! Uputimo se skupa prema Isusu… pa ćemo ga  vidjeti (Mt 28,10), jer Uskrsli želi biti s nama, da nas čuva od svakoga zla. Ne bojte se! On je s nama, da nam daje miran san, jer, Njegova ljubav je istina, Njegova ljubav liječi srca slomljena. Ne bojte se, jer Uskrsli nas prati. On nas je otkupio i zagrlio rukama Života! „Idem pripraviti vam mjesto… i da vi budete gdje sam ja.“ (Iv 14, 2-3)

Dragi brate i sestro!   „Ne boj se, jer Isus te je otkupio; imenom sam te zazvao: ti si moj“ (Iz 43,7), jer moja ljubav je istina, moja ljubav liječi srca slomljena!  Učimo od Marije biti znakom nade i podrške na kršćanskom putu. Marija odozgo prati naše korake toplom brigom Majke, smiruje nas u časovima tama  i oluja  svojom nas majčinskom rukom učvršćuje (Benedikt XVI. 2006.). Uskrsli nas sokoli da se ne bojimo, jer On je s nama „u sve dane. do svršetka svijeta! (Mt 28, 20).

Dragi moji suputnici i suslavljenici!
Otvorimo srce, zatvorimo strah, pustimo da  u našu dušu, kao na  zapuštenu livadu grane Sunce Uskrsnuća.  Ne treba nam ni mrsa ni posta, samo voda. Voda Stvoriteljeva. Obranit će nas, zaklonit će nas, veliko milosrđe  Njegovo.

Ojačani ljubavlju Uskrslog Krista i ispunjeni nadom u vječno zajedništvo, budimo radosni glasnici koji će sestre i braću  učvršćivati u Vjeri.

“Milost i neprolazni život bili sa svima koji ljube našega Gospodina, Isusa Krista”
(Ef 6,24).

Radujmo se, jer mi smo “uskrsni” narod i naša je pjesma Aleluja.

Fra Andrija Nikić, predsjednik

HKD Napredak Mostar Logo      hazuba

Mostar, travnja 2020.