Ukorak s vremenom

Uskrsna čestitka

HRVATSKA AKADEMIJA ZNANOSTI I UMJETNOSTI i
HRVATSKO KULTURNO DRUŠTVO NAPREDAK U MOSTARU
88000 MOSTAR, p.p. 17 i p. p. 65. -BiH
www.hkd-napredak-mostar.ba
nikic.andrija@tel.net.ba
tajnik@hkd-napredak-mostar.ba

USKRSNA ČESTITKA

Napredak Uskrs 2019

Hvaljen Isus i Marija.

Suslavljenici moji dragi i mili, radosti moja prevelika u ove uskrsne dane kada smo o Isusovu uskrsnuću od mrtvih primili milost, da na slavu njegovu propovijedamo poslušnost vjere među svim narodima (Rim 1,1-7) čestitam vam Uskrs i uskrsne blagdane. U Velikom tjednu se, nakon što je Isus prošao zemljom čineći dobro (Djela 10,38) i liječeći svako bolest i nemoć, prisjećamo otkucaja posljednjih sati Isusova života na zemlji kad je bio mučen, zlostavljan, umro, pokopan i uskrsnuo. Apostol Petar, apostoli i suvremenici svjedoče: “Bog je Isusa, kojega su židovski poglavari razapeli,
uskrisio” (Dj 2,4-32; 3,15; 4,10; 5,30; 10,40).

U svetoj euharistiji Isus nam je dao sve. “Ovo je tijelo moje koje se za vas predaje. Ova čaša novi je Savez u mojoj krvi koja se za vas prolijeva.” (Lk 22, 19-20). “Podsjećam vas, braćo i sestre, na Radosnu vijest koju sam vam navijestio. Krist je umro. i bio pokopan. Treći dan je bio uskrišen. i ukazao se Petru, zatim Dvanaestorici. Potom se ukazao braći kojih je bilo više od pet stotina zajedno od kojih većina još i sada živi. Potom se ukazao Jakovu. A naposljetku, ukazao se i meni” – Pavlu. (1 Kor 15, 1-8).

Uskrsli Isus isti je Isus, koga su kroz više godina poznavali i slijedili njegovi učenici prije njegove smrti. To se u Evanđeljima vidi po više pojedinosti: Isus pokazuje svoje probodene ruke i rebra, Isus blaguje ribu i kruh s učenicima na Tiberijandskom jezeru itd.

Između Kristova uskrsnuća i ljudskog spasenja postoji nužna i bitna veza. Božja riječ nas poziva: “Braćo: Ako ste suuskrsli s Kristom, stremite za onim što je u nebu, gdje Krist sjedi zdesna Bogu! Usmjerite svoju pamet na nebesko, a ne na zemaljsko! A kad se pojavi Krist, vaš život, tada ćete se i vi s njime pojaviti u slavi” (Kol 3, 1-4).

Snaga Kristovog uskrsnuća prelazi na krštenju u ljude i cilj joj je potpun čovjekov preobražaj i uskrsnuće s dušom i tijelom. Tako Kristovo i naše uskrsnuće idu zajedno. Kristovo uskrsnuće je početak sveobuhvatnog
uskrisivanja svih ljudi. Krist je život. “A ovo je život vječni: upoznati tebe, jedinoga pravoga Boga, i onoga koga si poslao, Isusa Krista” (Iv 17, 3). Sveti Pavao i nas potiče, da čuvamo pravovjerje: “Spominji se Isusa Krista, uskrsla od mrtvih, od potomstva Davidova – po mojem evanđelju” (2 Tim 2, 8).

Draga braćo i sestre! Slaviti Uskrs i uskrsne blagdane znači slaviti život te dopuštati Kristovoj ljubavi da nas obuzme i ispuni našu svakodnevicu. Vjeru u uskrsnuće treba živjeti, a Krist će nam dati mudrost i smisao života. Tada će naš život biti najrječitiji znak kako je smrt zauvijek pobijeđena.

Čestitajući vam Uskrs pozivam sve da živimo u ljubavi prema Bogu i obližnjemu!

Kao vaš sretni brat, u uskrsnulomu Kristu, dušom vjere, srcem ljubavi, snagom prijateljstva želim radostan Uskrs i blagoslov duši i sreću u životu svih vas i vaših milih i dragih. Svima: djeci i starijima, prijateljima i
poznanicima, od srca želim sretan, radostan i blagoslovljen Uskrs.

“Milost i neprolazni život bili sa svima koji ljube našega Gospodina, Isusa Krista” (Ef 6,24).

Radujmo se, jer mi smo “uskrsni” narod i naša je pjesma Aleluja.

Fra Andrija Nikić, predsjednik
Mostar, Uskrs 2019.

HKD Napredak Mostar Logo      hazuba