Ukorak s vremenom

Sretan Uskrs!

 

uskrsna-cestitka-2017

Draga kršćanska braćo i sestre,
dragi sinovi i kćeri hrvatskoga naroda,
dragi akademici i napretkovci,
te prijatelji i svi ljudi dobre volje!

Bliže se uskrsni blagdani, dani čudesne poruke, radosti s uskrsnulim Gospodinom.

Dok se pripremamo da bismo, 19. travnja ove godine u 19.00 sati proslavili našu Uskrsnicu, u Napretkovom domu u Mostaru, želim vam već sada zaželjeti sretan, radostan, blagoslovljen i svet Uskrs!
Iako se Isusovo uskrsnuće dogodilo prije 1984. godine, apostoli, učenici, pobožne žene i Isusovi simpatizeri su došli do groba u kojem je bio ukopan Isus. Njegovo tijelo nisu našli, ali su čuli glas: Isus nije ovdje, on je uskrsnuo. Potom su slijedili susreti s Uskrslim. Pavao svjedoči da se uskrsli Isus ukazao Kefi (Petru), zatim Dvanaestorici. Potom se ukazao braći kojih je bilo više od pet stotina zajedno od kojih većina još i sada živi, a neki su već umrli. Potom se ukaza Jakovu, pa onda Apostolima, i to svima. A naposljetku, ukazao se i meni koji sam donekle nedonošče (1 Kor 15,1-8). Uskrsli Isus je s njima razgovarao i ostavio poruku: Ja sam uskrsnuće i život. Tko vjeruje živjet će u vijeke. To je rekao Isus koji je uništio smrt. Evanđelja nam predstavljaju uskrslog Isusa Krista. Nakon uskrsnuća smrt više ne će biti svršetak. Jer tvojim se vjernima, Gospodine, život mijenja, a ne oduzima. Sinovi uskrsnuća nisu samo malobrojni i privilegirani, nego sve osobe, jer spasenje koje Isus donosi, upravljeno je svakom od nas. Život je sličan onom anđeoskom, potpuno uronjen u Božje svjetlo i posvećen Njegovoj slavi, nije samo puko uskrsnuće od mrtvih, nego novo rađanje života, koje već sada kušamo. Uskrsnuće je temelj kršćanskog života! Bez naznake Raja i vječnog života, kršćanstvo bi se svelo na običnu etiku i životnu filozofiju. A poruka kršćanske vjere dolazi od Boga i nadilazi ovaj svijet. Utoliko je vjera u uskrsnuće od središnjeg značaja, kako naši čini ne bi bili cilj sami sebi nego da bi postali sjeme određeno da proklija u Božjem vrtu te tako daju vječan plod – kazao je papa Franjo, zazivajući pomoć Marije, Kraljice Neba i zemlje, kako bi riječi koje nam je Njezin Sin posijao u srce, urodile dobrim djelima.

S ovim mislima, kao vaš sretni brat u uskrslom Kristu, s posebnom radošću, svima vama i vašim milim i dragima, posebice našoj dječici i starijima, našim članovima i suslavljenicima, od srca želim sretne, radosne, blagoslovljene i svete uskrsne blagdane.

Fra Andrija Nikić, predsjednik

Uskrs, travnja 2017.