Ukorak s vremenom

Sretan, radostan, blagoslovljen i svet Uskrs!

 

Resurrexit Pastor et Magister Bonus. Felix alleluia!

 

uskrs2011

 

Na putu prema Uskrsu pljusnula je ne samo članove Hrvatskog kulturnog društva Napredak Mostar, nego, čini mi se, sve iskrene Hrvate, presuda političkog suda iz Haaga. Mrzitelji hrvatskog naroda likuju! A mi, gotovo ošamućeni dobismo snage na Cvjetnici koja je, obilježena ne samo razmišljanjem o muci Isusovoj nego i patnjama dragog naroda.

 

Smogni i ti snage! Pođi bez oklijevanja. Budeš li oklijevao, moglo bi se dogoditi da okasniš. Da Posljednja večera bude završena. Osnaženi vjerom u pobjedu Istine s Kraljicom Mira uputili smo se prema dvorani Posljednje večere. Tamo nas je Ona posjedala unaokolo da, nahranjeni čujemo Riječi Ljubavi. I pošli smo skupa u Maslinski vrt, po noćnim bogazama i dnevnim stazama između Kaife i Pilata dopratismo Isusa na Kalvariju. Ako si nakanio poći na Kalvariju, nemoj previše pažnje posvećivati putokazima. Jer Kalvarija nije samo zemljopisni pojam. Na putu do Kalvarije znanje i oprez nisu od prevelike pomoći. Oni čak mogu povesti u krivom smjeru.

 

Postoji samo jedan pouzdan putokaz na Kalvariju: tvoje srce. I što je jednostavnije, odvažnije i vjernije, to je pouzdaniji putokaz. U prostranstvima tvog srca, prepoznat ćeš kamo ti je poći. I kad prepoznaš put, idi. Samo idi. Jer za tebe ne postoji svijet izvan puta na Kalvariju. Ako si nakanio poći na Kalvariju, nemoj sa sobom ponijeti ništa suvišno. Od stvari ondje će ti jedva što biti potrebno. Osjećaj sigurnosti tamo te neće nimalo zaštititi. Sve što će se ondje dogoditi toliko je novo da ti o tome nitko ne može reći ništa pouzdano. Dobro je da ti i srce i ruke budu nesputane i raspoložive.

 

Na putu će ti se u nekom trenutku približiti Uskrsli. I premda ga nikad nisi vidio, odmah će ti biti jasno da ga oduvijek poznaješ. Stavit će svoju ruku u tvoju. Zagrlit će te i reći pođi i reci mojoj braći da će me susresti „u Galileji”. I dok ćeš ga ti zaštitnički prigrliti, on će te povesti najplemenitijim putovima svijeta. A oni svi vode s Kalvarije. Dopusti Uskrslom samo da te na svoj način obdari i zemaljskim i nebeskim. Dopusti mu da diše čitavim tvojim životom. Nemoj se iznenaditi ako shvatiš da Uskrsli Isus jedva čeka da bude s tobom. Njemu je svaka, pa i ona najobičnija prigoda poželjna da je dijeli s tobom. Tada će tvoje srce biti kod kuće. Tada ćeš s nama čuti poruku: „Što tražite živoga medu mrtvima? Nije ovdje, nego uskrsnu!” i Uskrsloga: „Ne bojte se!”

 

Ozaren radošću pođi u Napretkovu kolijevku u Mostaru. Dočekat će te radoznale osobe – njih 1215, od kojih brojni umorni i zamazani radom u petnaestak radionica – s veseljem pjevaju Isus usta slavni! Aleluja. Prepoznat ćeš Uskrslog da je u željnim znanja i nemoćnim, u potrebnima i siromašnima, među raspjevanima i moliteljima u Njegovo ime, u Evanđelju i Pričesti. Tu Ga traži! Nađimo se skupa u četvrtak večer 28. travnja u 19.00 sati na Napretkovoj Uskrsnici!

 

Brate i sestro, kada si usidren i u bezvjetrini, kad ti je Bog duhom života produžio put ili te je izdahom smrti doveo u luku, možeš biti u miru s Uskrslim. Kao vaš sretni brat u uskrslom Kristu, svima vam od srca želim sretan, radostan, blagoslovljen i svet Uskrs – jer je „doista uskrsnuo Gospodin; njemu slava i vlast u vijeke vjekova“. Mi smo „uskrsli” Napretkovci, sinovi „uskrslog” naroda i naša je pjesma Aleluja! Tu će nam biti sretan i radostan Uskrs!

 

 

Prof. dr. fra Andrija Nikić,

predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak Mostar

 

Mostar, Uskrs 2011.