Ukorak s vremenom

Sretan Uskrs

Hrvatsko kulturno društvo Napredak u Mostaru

88000 MOSTAR, p.p. 17 – BiH

www.hkd-napredak-mostar.ba

nikic.andrija@tel.net.ba

tajnik@hkd-napredak-mostar.ba

 

 

Sretan, radostan, blagoslovljen i svet Uskrs!


Uskrsnu Pastir i Učitelj Dobri. Čestito aleluja!

Resurrexit Pastor et Magister Bonus. Felix alleluia!

“Resurrexi, et adhuc tecum sum. Alleluia!

– Uskrsnuo sam i sada sam s tobom. Aleluja!”

 

uskrs2012

 

Dragi Napretkovci!

 

Dragi prijatelji!” Proživljavajući dugu i tešku zimu koja se ne pamti ovakva posljednjih stotinjak godina, proživjeli smo i politički nesigurnu a vremenski sušnu korizmu, te doživjeli zoru s porukom Uskrsnu Pastir i Učitelj Dobri. Čestito aleluja!

 

Isus je uskrsnuo, prvi u povijesti svijeta. On je preobrazio ljudsku narav, otvorio vrata za preobrazbu svakog čovjeka, cijelog čovječanstva, ljudske povijesti i čitave prirode. Isusovo uskrsnuće je nerazorivi temelj naše vjere i našega života. „Vjera nas kršćana je uskrsnuće Kristovo. Za nas je odlučujuće da vjerujemo u njegovo uskrsnuće” (sv. Augustin). To je odlučujuće onda i danas. Evanđelja i cijelo kršćanstvo svjedoči: Gospodin Isus je uskrsnuo, te kršćanin zna da ne luta po tami, nego hodi u vječni život. Zato je kršćanin pun veselja i nade. Uskrs je Božji odgovor na Isusove ispružene ruke, u kojima su se Bogu sve naše ruke ispružile. Odgovor na Isusov vapaj Bogu, u čijem su vapaju i svi naši vapaji. Bog pruživši Isusu ruku, pružio je svima nama. Čuvši njegov vapaj, čuo je vapaj sviju nas. Uskrisivši njega, i sve nas je uskrisio. Most je sagrađen s dvije daske i tri čavla. Križem. Ali nije tek križ presudan za naše spasenje, već raspeta ljubav na križu. Ne količina boli, već dubina ljubavi koja je na križ pošla.

 

Uskrsnuće Gospodinovo je svjetlo što nam omogućuje da vidimo, zrak što omogućuje da dišemo. To jamči ovaj dan Gospodinova uskrsnuća. Poruka je i pouka Uskrsa i Uskrsnuloga: žrtvom i odricanjem – put je do slave, a smrt nas vodi u život. Uskrs je pjesma životu, kršćanska vjera u život, vjera živih – jer Uskrsli ne umire. Smrt je pobijeđena, Krist je uskrsnuo, moj brate, ti živiš – zauvijek! Uskrs je kršćaninu jamac života što nikada neće prestati. Zaista je Gospodin uskrsnuo svjedoči Evanđelje, kršćanstvo i kršćanska civilizacija ljubavi. Tome se i mi pridružujemo.

 

Ozaren radošću pođi u Napretkovu kolijevku u Mostaru. Dočekat će te radosna lica više stotine mladih – od 1276 članova, od kojih brojni umorni i zamazani radom u dvadesetak radionica – s veseljem pjevaju Veliko je sad veselje…! Aleluja.

 

Svima Vam – pojedincima i obiteljima, malenima i odraslima – od srca želim sretan, radostan, blagoslovljen i svet Uskrs – jer je „doista uskrsnuo Gospodin; njemu slava i vlast u vijeke vjekova”. Mi smo „uskrsli” Napretkovci, sinovi „uskrslog” naroda i naša je pjesma Aleluja! Tu će nam biti sretan i radostan Uskrs!

 

NA DOBRO VAM DOŠLO SVETO ISUSOVO USKRSNUĆE!

NEKA VAS OBASJAVA I PRATI ISTINA EVANĐELJA ISUSOVA USKRSNUĆA!

 

Prof. dr. fra Andrija Nikić,

predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak Mostar

 

Mostar, Uskrs 2012.