Napretkove tribine

Tribina o stradanju Hrvata Hercegovine

Hrvatsko kulturno društvo (HKD) “Napredak” Mostar večeras je u Napretkovom domu u Mostaru organiziralo tribinu posvećenu žrtvama 2. svjetskog rata i poraća u Hercegovini. Tribina je bila dosta posjećena, a zanimljiva predavanja na ovu temu održali su predsjednik HKD „Napredak“ prof. dr. fra Andrija Nikić, povjesničar Stanislav Vukorepa i prof. Tihomir Marić.

Predsjednik toga društva fra Andrija Nikić u svome je izlaganju kazao kako je, po do sada prikupljenim podatcima, više od 18 000 Hrvata iz Hercegovine izgubilo svoje živote u 2. svjetskom ratu i poraću, odnosno ubijeno na razne načine i na raznim mjestima od zločinačke partizanske ruke.

Među njima je i 66 fratara kojima su zločinci između 1942. i 1945. godine prekinuli nit života, a nijedan od njih nije bio stariji od 40 godina. Fra Andrija se posebno osvrnuo na pogubljenje nekadašnjeg predsjednika HKD Napredak fra Leona Petrovića kojega su, zajedno s još šestoricom subraće partizanski zlokovci svezanih ruku žicom i vrećama na glavi, odveli iz mostarskog samostana i mučki ubili na Čekrku, a zatim njihova tijela bacili u Neretvu.

ZVONKO GRUBISIC
ZDENKO ZUBAC
ZARKO LEVENTIC
VIKTOR KOSIR
VALENTIN ZOVKO
TIHOMIR ZUBAC
TADIJA KOZUL
SVETISLAV MARKOTIC
STJEPAN MAJIC
STJEPAN NALETILIC
STANKO KRALJEVIC
SLOBODAN LONCAR
RUDO JURIC
ROLAND ZLOPASA
RAFO PRUSINA
RADOSLAV VUKSIC
RADOSLAV GLAVAS
EMIL STIPIC
DOBROSLAV SIMOVIC
DARINKO MIKULIC
DANE COLAK
CIRIL IVANKOVIC
BRUNO ADAMCIK
BRANKO SUSAK
BONO JELAVIC
BORISLAV PANDZIC
BONO ANDACIC
BONIFICIJE MAJIC
ARKANDEO NUIC
ANTE MAJIC
ANDRIJA TOPIC
ANDRIJA JELCIC
ANDELKO NUIC

Na samom koncu rata i neposredno nakon njega najviše pobijenih muškaraca u naponu snage bilo je u zapadnoj Hercegovini, a njihovim sustavnim ubijanjem, kao i ubijanjem fratara, partizani su željeli iskorijeniti Crkvu u Hercegovini. To im nije pošlo za rukom i danas se ti mučenici slave, istaknuo je fra Andrija.

Koliko je bilo moguće, istaknuo je on, pokušali smo u pojedinim općinama i regijama, ovaj broj staviti ispred imena i prezimena i podataka o osobama.

Stanislav Vukorepa dokumentarno je govorio o stradanju katoličkog življa u istočnoj Hercegovini i na području trebinjsko-mrkanjske biskupije, a o žrtvama turskog zuluma, II. svjetskog rata, poraća i Domovinskog rata govorio je i prof. Tihomir Marić. U programu tribine sudjelovali su i mladi glazbenici Ružica Jurčić i Velimir Nikić, a voditeljica programa bila je studentica Ana Aničić

(z.. n.)