Napretkove tribine

Tribina pod nazivom “Prikaz muke u književnim svjetovima”

MOSTAR, 28. veljače – U organizaciji Hrvatskog kulturnog društva (HKD) “Napredak” i Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne večeras je u Mostaru održana tribina pod nazivom “Prikaz muke u književnim svjetovima”.

Kako je za fenu kazao jedan od predavača na tribini, predsjednik HKD “Napredak” Mostar fra Andrija Nikić, pasija podrazumijeva agoniju, trpljenje, muku i patnju, ali istodobno profinjenu i uzvišenu ljubav i na kraju otkupljenje po Isusu Kristu o kojima postoje četiri odvojena svjedočenja u Novom zavjetu kojem se i nakon 2000. godina uvijek vraćamo.

Opća ocjena je da je snaga Kristove muke oduvijek inspirirala maštu umjetnika i duboko i trajno utjecala na slikarstvo i kiparstvo Zapada te da je bila inspiracija brojnim knjigama, romanima, dramama i filmovima tijekom posljednjeg stoljeća.

Svi oni, kako je kazano na tribini, na svojstven način pokušavaju priču o Isusovom žrtvovanju života iz ljubavi prikazati s brojnim usredotočenim detaljima i realizmom. Više manje autori su namjeravali stvoriti trajno umjetničko djelo i potaknuti publiku na razmišljanje s nadom da bi poruka djela o nevjerojatnoj hrabrosti i žrtvi mogla biti inspiracijom za toleranciju, ljubav i oprost.

Na tribini se također kazivanjem stihova i prikazanja predstavila studentica glume Maja Lasić, dok je u glazbenome dijelu nastupio glazbenik Ivan Musa sa suradnicima.

(z. n.)