Napretkove tribine

Tribina o stradanju Hrvata Hercegovine

Hrvatsko kulturno društvo (HKD) “Napredak” Mostar večeras je u Napretkovom domu u Mostaru organiziralo tribinu posvećenu žrtvama 2. svjetskog rata i poraća u Hercegovini. Tribina je bila dosta posjećena, a zanimljiva predavanja na ovu temu održali su predsjednik HKD „Napredak“ prof. dr. fra Andrija Nikić, povjesničar Stanislav Vukorepa i prof. Tihomir Marić.

Predsjednik toga društva fra Andrija Nikić u svome je izlaganju kazao kako je, po do sada prikupljenim podatcima, više od 18 000 Hrvata iz Hercegovine izgubilo svoje živote u 2. svjetskom ratu i poraću, odnosno ubijeno na razne načine i na raznim mjestima od zločinačke partizanske ruke.

Među njima je i 66 fratara kojima su zločinci između 1942. i 1945. godine prekinuli nit života, a nijedan od njih nije bio stariji od 40 godina.

Fra Andrija se posebno osvrnuo na pogubljenje nekadašnjeg predsjednika HKD Napredak fra Leona Petrovića kojega su, zajedno s još šestoricom subraće partizanski zlokovci svezanih ruku žicom i vrećama na glavi, odveli iz mostarskog samostana i mučki ubili na Čekrku, a zatim njihova tijela bacili u Neretvu.

Na samom koncu rata i neposredno nakon njega najviše pobijenih muškaraca u naponu snage bilo je u zapadnoj Hercegovini, a njihovim sustavnim ubijanjem, kao i ubijanjem fratara, partizani su željeli iskorijeniti Crkvu u Hercegovini. To im nije pošlo za rukom i danas se ti mučenici slave, istaknuo je fra Andrija.

Koliko je bilo moguće, istaknuo je on, pokušali smo u pojedinim općinama i regijama, ovaj broj staviti ispred imena i prezimena i podataka o osobama.

Stanislav Vukorepa dokumentarno je govorio o stradanju katoličkog življa u istočnoj Hercegovini i na području trebinjsko-mrkanjske biskupije, a o žrtvama turskog zuluma, II. svjetskog rata, poraća i Domovinskog rata govorio je i prof. Tihomir Marić.

U programu tribine sudjelovali su i mladi glazbenici Ružica Jurčić i Velimir Nikić, a voditeljica programa bila je studentica Ana Aničić

(z.. n.)