Napretkove tribine

KRALJICE NEBA RADUJ SE…!

Draga braćo i sestre, dragi prijatelji i Mostarci na sve četiri strane ovoga grada: ISUS JE USKRSNUO! (Resurrexit Pastor Bonus! Felix alleluia!) Sretan vam Uskrs!, ovim pozdravnim riječima započeo je predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napretka Mostar prof. dr. fra Andrija Nikić prvu Napretkovu Uskrsnicu.

Tribina je održana 8. travnja u večernjim satima u prostorijama HKD Napredak u Mostaru. U programu su sudjelovali: FRAMA iz Mostara koju vodi fra Stipe Marković, dječica Baletne skupine Mostar, koje vježba Arleta Čehić, klapa Hrvoje pod vodstvom Vitomira Dugandžića, Glazbeni sastav mostarske gimnazije te mlada svima nam poznata Sanda Pandža koja nam je u dva navrata otpjevala pjesmu Kraljice neba uz pratnju Nike Martinovića. Ovu i još druge dvije pjesme Sanda priprema za skorašnji nastup na glazbenom festivalu koji će se u svibnju održati u Poljskoj. Voditeljica programa bila je mlada ekonomistica Ivana Prce.

U pozdravnoj riječi fra Andrija je poručio nazočnima: Prije 1977 godina, Bog je nadnevak Isusove smrti pretvorio u rođendan njegova vječnoga života. Uskrsnuli Isus Krist je svojim vjernicima obećao: – Tko vjeruje u mene, ako i umre, živjet će…(Iv.11,25) Time uskrsnuli Isus nadnevke smrti svojih vjernika pretvara u rođendane vječnoga života. Radosna vijest o Isusovu uskrsnuću, od uskrsnog jutra do danas, nije utihnula. Dvije tisuće godina, ona ispunja mnoga ljudska srca sretnom sigurnošću, radosnom nadom, usrećujućom ljubavlju i ozbiljnom opomenom. Bogočovjek je pobijedio smrt, da bi živio svaki čovjek. Od prvog Uskrsa, svaki je čovjek sudionik Bogočovjekove sudbine, ako ga prihvati svojom vjerom i svojim djelima. Stoga, uistinu, draga braćo i sestre, radujmo se, jer mi smo „uskrsni“ narod i naša je pjesma Aleluja!

Nakon ovih toplih pozdravnih riječi svi smo uživali u predivnim duhovnim napjevima mostarske FRAME i ostalih sudionika. Osobito smo uživali gledajući ples malenih baletanki.

Između napjeva voditeljica Ivana Prce čitala je brojne pristigle čestitke povodom Uskrsa. Čestitke su poslali biskupi Valentin Pozaić i Mile Bogović, te ostali ugledni ljudi i svećenici sa svih strana domovine i svijeta. Posebna mi je čast, napisao je akademik Borislav Arapović iz Stocholma, uputiti uskrsni pozdrav skupu na Uskrsnici Hrvatskoga kulturnog Društva ”Napredak”, jer je ”Napredak” ne samo kulturno, nego i kršćansko kulturno društvo. A civilizacijski dometi i kršćanskog i nekršćanskog svijeta nezamislivi su bez kršćanskog svjetonazora. Na Kristovu nauku temelji se, htjeli mi to ili ne htjeli priznati, sav ustroj današnjega civiliziranog svijeta: bračna zajednica, odnosi u obitelji, socijalni odnosi u društvu, državno-pravno uređenje i republika i monarhija, zakondavstvo, školstvo, promicanje kulture i znanosti itd.  A taj nauk kršćanski i ti dometi civilizacijski temelje se ne na jednom mrtvom, već na uskrslom Kristu, Kristu gospodaru svemira i svijeta, u čije su uskrsnuće kršćanski narodi cijele svoje povijesti vjerovali i vjeruju.  Naše današnje slavljenje uskrsloga Krista pada u vrijeme kad smo mi u Bosni i Hercegovini zavisni o daytonskim i eurobaalskim moćnicima, koji su nam rascijepili zemlju i skuhali nam neki poredak u kakvom nitko od njih ni ne živi niti bi htio živjeti. No, pradjedovi naši prebrodiše i gora vremena i ipak ostaše vjerni stijeni svoje povijesti, i budućnosti, stijeni svog i našeg bitka.  KRIST JE USKRSNUO!  Iz ”Napretkova” doma pošaljimo poruku urbi et orbi: – SLAVA USKRSLOM KRISTU!

U riječima zahvalnosti, na kraju, fra Andrija je istakao: Iz pjesama, čestitki i poruka saznali smo da je Uskrsli Isus Krist uskrsnućem dokazao da ima i dalje života i svijeta. Prebrisao je sve stare natpise, sve sumnje poništio, izrekao istinu: Čovjek živi i poslije smrti, a na uskrsnuću vratit će mu se i tijelo. Stoga se mi smijemo ubrajati u sretnike, kojima je uskrsli Krist otvorio vrata vječnoga života. Danas je jedan grob, jedinstven na zemaljskoj kugli, centar svih plemenitih misli, svih iskrenih, radosnih želja. To je prazni grob ubijenog i uskrslog daleko najvećeg dobročinitelja ljudskog roda – Isusa Krista.

Fra Andrija je na kraju zahvalio svim sudionicima, podijelivši im zahvalnice, te sve nazočne pozvao na prigodnu zakusku.