Napretkove tribine

Tribina

Na vik on živi, ki’ zgine pošteno!

HRVATSKA AKADEMIJA ZNANOSTI I UMJETNOSTI (9)
I
HRVATSKO KULTURNO DRUŠTVO NAPREDAK (241)
MOSTAR

POZIVAJU VAS NA SUSRET U POVODU POGIBIJE

branitelja hrvatske državnosti
Petra Zrinskog i
Frana Krste Frankapana
i ubojstva
Šesdeset šestorice hercegovačkih franjevaca

„U boj, u boj”, poziva Zajčeva opera „Nikola Šubić Zrinski”, i vazda se vjeran Hrvat odziva, spreman sebe dati, da opstane Dom. A sva veličanstvena i tragična povijest Hrvata je sažeta u stihovno-glazbenim vrhuncima: „Sad zbogom bud’, Dome naš, oj zbogom! Od svud i svud na Te dušman ide priek i već u grob sveti trup sklada Tvoj, al’ ne će: Za Te sin Tvoj u boj se kreće! Dome naš, Ti viekom stoj!” Na Svijetu nema boljega prikaza duše i naravi vlastita naroda! I nema boljeg odgovora začuđenima, zašto hrvatski narod i Hrvatska – premda vazda zatirana – navijek od mrtvih ustaje.” Ta moja kob je hrvatsko groblje, rana i raka narodnih velikana i katoličkih mučenika. U srcu nam kukaju preživjeli suvremenici! Grudi mi tište turski bastioni, bataljuni švabski, dužda galioni, istočnjački četnici, komunistički partizani. Pastorak ja sam borbe svih giganta, guši me podlost lažljiva Bizanta, sofizam Beča, pohota Budima, labirint mračni katakombskoga Rima, pohlepa Beograda. Naša je pak zadaća zahvaljivati znamenu bolnu Reda našega i dograđivati duhovne spomenike pređima i lučonošama naše vjere i uljudbe.”

Tragediju zrinsko-frankopansku i mučeništvo hercegovačkih franjevaca povezujemo, da zablistaju nadljudskim djelom, te hrvatskom i kršćanskom prebolnom povijestnom ljepotom.

Oni dadoše sve za Dom i vjeru, namriješe nam našu diku i povijesnu bol, otiđoše u vječnost, da navijek budu zvijezdama vodiljama hrvatskim pokoljenjima.

“Rod bo samo koj mrtve si štuje
Na prošlosti budućnost si snuje!” (P.Preradović)
U programu sudjeluju:
Fra Mića Stojić, fra Andrija Nikić, klapa Krš…
Voditeljica je Tina Laco, glumica
Komemoracija će se
održati u utorak 30. travnja 2013. u 19.00 sati
u domu Hrvatskog kulturnog društva Napredak,
Kneza Mihovila V. Humskoga u Mostaru
(bivša Liska br. 2, ulaz od Ljekarne)

Pozovite i prijatelje!

Radujemo se Vašem dolasku!

fra Andrija Nikić, predsjednik

Mostar, 10. travnja 2013.