Obljetnice

Sretna 30-ta obljetnica Gospinih ukazanja u Međugorju:

Slike: Marijan Sivrić

Medjugorje crkvaPrema svjedočanstvu vidjelaca Blažena Djevica Marija je  pohodila ovu župu, i umjesto tri mjeseca, koliko je bila s Elizabetom, ovdje je već trideset godina. Onaj tko je sidro svoga života bacio u Boga, tko živi i djeluje vjerujući kako ga Bog vodi i čuva, te se s najvećim pouzdanjem prepušta Božjoj providnosti, ne može propasti. Neće se možda osloboditi poteškoća, ali će na kraju Bog sve okrenuti na dobro: “Onima koji Boga ljube, sve se okreće na dobro!”  Postoji jedno prepoznatljivo sidro koje je „bačeno” u naš hercegovački krš gotovo punih trideset godina.

HumacNa sreću, Kraljica Mira neumorno ovdje vodi svoju školu, učilište, veleučilište i sveučilište – premnogim ograncima diljem svijeta. Ovdje je Gospa nazočna, prema svjedočanstvima vidjelaca, a to potvrđuje i odziv vjernika iz cijelog svijeta. Glavni cilj Gospina dolaska je, ostvarenje mira, a sve ostalo – molitva, post i pokora – samo su sredstva do toga cilja. A njezina glavna poruka jest da Bog postoji, prema tome čovjek mora pospremiti i staviti u svome životu sve stvari i odnose onako kako to Bog od njega traži i kako mu zapovijeda. Tijekom minulih godina Gospina ukazanja u Međugorju, usprkos protivljenjima, proživjela su prilike borbenog, bolesnog i jednoumnog komunizma, okolnosti, surječja, sporenja, protimbe, prijetnje, uhićenja, osuđivanja, uzništva (fra Jozo Zovko, fra Ferdo Vlašić, fra Jozo Križić) progona, milicijske i udbaške ophodnje… i inih spletkarenja putem suvremenih medija.

Međugorje GospaSada je pred nama jedinstveni jubilej Gospinih ukazanja, a samo Bog zna koliko će zlatnih, dijamantnih, tisućljetnih jubileja Međugorje proživjeti slaveći nebesku Majku koja ne zaboravlja i ne napušta svoju djecu! – Međugorje kao svetište utjelovljenja proglašava Božju ljubav, dostojanstvo svake ljudske osobe, svetost obitelji, vrijednost šutljiva rada, potrebu molitve, te zapovijed ljubavi prema svoj braći ljudima.

U Međugorju Majka ne samo što pokazuje svoga Sina u vječnosti rođena, nego ga u vremenu nama rađa kao Spasitelja i Brata. Ovdje ona u prisnom zajedništvu sa Sinom gaji početke Crkve i nama predaje predivan uzor života. Ovdje ona, Blažena Majka, postaje učenica Sinu, prima prvine evanđelja, u srcu ih čuva i u duhu razmišlja. Ovdje ona, prečista Djevica, udružena s pravednim Josipom vezom bliske i djevičanske ljubavi, Tebe hvali pjesmama, Tebi se klanja u šutnji, Tebe hvali životom i slavi radom. Ovdje ona, Kraljica mira, vraćajući mir u ljudska srca pomiruje obitelji, narode i cijelo čovječanstvo.

Pozdravlja fra Andrija