Aktivnosti (tečajevi i izložbe)

„SKRIVENO BLAGO MOJE MAJKE”

U srijedu 8.svibnja u večernjim satima, u Napretkovu domu u Mostaru održana je svečana izložba ručnih radova koju su organizirale članice Udruge „ Hrvatska žena” iz Mostara. Bio je upriličen prigodan program. Voditeljica programa bila je mlada Katarina Gugić. U programu u čast majkama povodom Majčina dana su učestvovali: predsjednik Napretka fra Andrija Nikić

MajcinDan2013

Svečanost je otpočela nastupom uvaženih članica Udruge gospođe Anđe Bebek koja je sa nama podijelila divne stihove svoje pjesme O majci..

Potom je fra Andrija Nikić uime Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Hrvatskog kulturnog društva Napredak u Mostaru pozdravio nazočne:

„Neumorne članice Udruge „Hrvatska žena”!

Dragi gosti i prijatelji!

Ppozdravljam vas uime Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Hrvatskog kulturnog društva Napredak u Mostaru u ovoj košnici hrvatske kulture. Ovdje se, uz neočekivan prekid, već sto i dvanaest godina okuplja hrvatska mladež da upoznaje, bogati, čuva i povećava kulturno naslijeđe duše i srca našega naroda.

Večeras nam Udruga Hrvatska žena predstavlja prekrasne, unikatne i originalne rukotvorine svojih majki i vlastitih uradaka. Izlošci bude radoznalost skrivenu u obiteljskom domovima, privatnim škrinjama, u grudima naše Hercegovine. Izloženi predmeti žele ponijeti uspomenu koja simbolizira toplinu i raznolikost samih umjetnica, zavičajnog kraja, a ujedno imaju i važnu ulogu u davanju topline obitavalištu.

Radi se o iznimno dekorativnim vezovima izrađenim zlatnim rukama neumornih majki, na kojima su vezilje ostavile dijelove svoje fantazije, truda i srca – ljubavi. Ovi vezovi su spoj svakodnevnih predmeta sa tradicionalnim materijalima, originalnim idejama protkanih kulturnom baštinom užeg i šireg zavičaja.

Specifičnost naših vezova je u tome što se njezin korijen nalazi u početcima hrvatskog boravka na našim stranama i zadržala se u narodu od davnine vezan prvotno uz časne sestre – benediktinke i klarise. Specifična osobina naših vezova je da su se prenosile sa koljena na koljeno, sa majki na kćeri usmenom predajom i praktičnim radom. Vez je iznimno vrijedan ručni rad – umjetničko djelo. Na ove umjetnine se može primijeniti tvrdnja:” Narodni vez i narodnja nošnja su dostojni pandan najvećih dostignuća narodne poezije i narodne glazbe.”(Krste Petkov Misirkov).

Očekujem da će slijedeće godine vaši radovi pronaći više prostora kako bi svaki uradak govorio jedinstvenim jezikom i osobnim stilom.

Prenosim Vam svoju ocjenu: Radovi su prekrasni, a ruke zlatne! Nadalje neka ovo bude poticaj za otvaranje Radionice ručnih radova u Napretkovom domu u Mostaru. Potičem sve koji osjećaju u sebi odgovor na večerašnji izazov, na nove korake kako bismo najesen započeli sa Radionicom vezenja, zlatoveza…, pa čak i ikonopisa.

Što prije to bolje. Živjele i nastavite dalje raditi!”

Gospođa Zdenka Soče Vladić otpjevala je dvije pjesme. I ona je uputila Pjesmu majci .

Potom su nastupile mlade dame, dvije sestrice Iva Jurić sa recitacijom o Ponosnoj majci i Lucija Jurić sa recitacijom Mila moja mamice. Nakon njih nastupile su dvije male plesačice modernog plesa Sara Mikulić i Anja Blažević sa izvedbom Mali princ i ruža.

Nakon njih uslijedio je nastup ženske klape IZVOR pod vodstvom don Dragana Filipovića koje su nam otpjevale dvije pjesme Zdravo budi Marijo i Ne pitam ti biser zlato.

Djeca najintenzivnije doživljavaju ulogu majke. Često joj svoju zahvalnost iskazuju na različite načine, crtajući, pišući, pjevajući ili kao što smo imali priliku vidjeti večeras recitacijom i plesnom izvedbom. Evo i par prigodnih mislima o svim majkama:

„Majka razumije ono što dijete nije izgovorilo.

Majke nikad nisu same u svojim mislima,

uvijek moraju razmisliti dva puta, jednom za sebe, jednom za svoje dijete.

Majčino srce je duboki ponor na čijem dnu ćeš uvijek naći oprost.”

Na kraju programa svim prisutnima upućen je poziv na izložbu i prigodnu zakusku.

U sklopu programa obilježavanja Majčinog dana s posebnim zadovoljstvom pozivamo vas da pogledate izložbu SKRIVENO BLAGO MOJE MAJKE koju su priredile članice udruge Hrvatska žena. Izložba je prodajnog karaktera. Napominjemo da izložba traje slijedećih deset dana i da se može posjetiti radnim danom 9-12 i 17-19h.