Aktivnosti (tečajevi i izložbe)

Prva Napretkova izložba 2011./2012. godine u Mostaru

phoca thumb l izlozba slikaFOTO galerija
U prepunoj prostoriji Napretkove galerije u Mostaru 2. rujna 2011. predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak fra Andrija Nikić otvorio je prvu izložbu sakralne umjetnosti – „Ars sacra”. Svoje radove pod vodstvom mr. art. (magistrica umjetnosti) akademske slikarice Andreje Šunjić izložile su: Helena Skočibušić, Antonija Kraljević, Diana Ivanković, Zdravka Škegro i Branko Širić – Pejušić. Prigodom otvaranja ove jedinstvene izložbe fra Andrija je rekao: „Svi znamo kako nastaju slike, svi smo, barem u školi, pokušavali nešto naslikati i zato nam nije stran prizor umjetnika pred praznim platnom, papirom, zidom ili nekom drugom površinom kojoj treba udahnuti život crtama i bojama.”

 Zatim je podsjetio nazočne na detalj iz stvaranja svijeta, rekavši: „Slikari i mi ostali, koji nemamo njihov dar, stojimo s iste strane te prazne površine, granice između stvarnosti i likovnog djela. Na toj bjelini, baš kao i u biblijskoj Knjizi Postanka, najprije treba stvoriti nebo i zemlju, planine, mora, livade i šume, pa tek onda živa bića i mrtve stvari. Detalji koji se najviše ističu u prvom planu, posljednji dolaze na red. I na samom kraju, kad je sve već dovršeno, slikaru preostaje još samo da na svoje djelo stavi potpis.” O početku tečaja NIkić je rekao: „Kada smo organizirali radionicu slikanja i crtanja – posebice religioznih motiva – prijavile su se, rekao bih, naše umjetnice i umjetnici. Nakon njihova rada pod vodstvom magistrice Andreje Šunjić oni nam nude svoje uratke. I na ovdje izloženim slikama prihvaćamo tvrdnju Pabla Picassa: „Sva su djeca umjetnici, problem je u tome kako da ostanu umjetnici i onda kada odrastu!”

Nazočnima se obratila mr. art. Andrea Šunjić toplim riječima u kojima je sažela tijek nastanka izloženih slika od početka rada sa sudionicima ovog tečaja do ove njihove izložbe. Izabrani plodovi njihova rada postavljeni su u ovoj prostoriji na poticajan način. Oni nas obuhvaćaju u jedno i traže našu suradnju. Da se naše druženje nastavilo i ovom prigodom nam je pomogla obitelj Ivice i Bore Šušnjar – Binvest – iz Ričine (Posušje). Predsjednik Nikić je otvarajući izložbu naglasio: „Dok čestitamo našim umjetnicama i umjetniku na prvoj izložbi, želimo da nastave uvjereni da će vježbanjem usavršavati svoja djela i darovati nam – kulturi hrvatskog naroda na ovim prostorima – djela koja nadživljavaju vrijeme.” Voditeljici vjerske umjetnosti Andreji Šunjić je zaželio da nastavi otkrivati talente u Napretkovoj radionici dokazujući da su sva djeca umjetnici, te će uz njezinu stručnu pomoć a ostati umjetnici i onda kada odrastu!” A što se tiče potpomagača fra Andrija je zahvalio obitelji Šušnjar riječima: „Da ova večerašnja manifestacija ne prođe nezapaženo probrinule su se naše umjetnice uz svestranu pomoć obitelji Ivica Šušnjar. Hvala joj! Očekujemo pomoć i potporu našim umjetnicama i cijeloj školi.”

U glazbenom dijelu sudjelovali su naši glazbenici pod vodstvom Nikice Martinovića. Razgledavanje izložaka, čestitanje autoricama i autoru, te zajedničko druženje produžilo se do sitnih sati ove tople ljetne večeri. Brojni su zainteresirani za naše djelatnosti i manifestacije u mostarskom Napretku, ali mediji ovo još ne zapaziše.

(Mostar, 2. rujna 2011.)