Ukorak s vremenom

Proslavljena Božićnica 2014.

Dana 15. prosinca 2014. u večernjim satima u Napretkovu domu u Mostaru održana je Napretkova i Akademijina Božićnica. U bogatom programu su učestvovali:

Akademski zbor Pro musica pod vodstvom don Dragana Filipovića i uz pratnju vojnog puhačkog orkestra iz Mostara, mezosopranistica Monija Jarak s pjesmom Tiha noć, Kulturno umjetničko društvo sv. Ante iz Cima, te malene plesačice iz plesnog kluba Pro dance. Svečanim Božićnim pjesmama i glazbom svi oni obogatili su ovaj program i dočarali Božićni ugođaj u prepunoj novo uređenoj dvorani Napretkova doma. Voditeljica programa bila je Tina Laco. I ovaj put na Napretkovu adresu pristigle su brojne čestitke iz cijeloga svijeta Europe, Kanade , Australije itd.

{gallery}bozicnica-2014{/gallery}

Nakon glazbenog svečanog programa prof. Tihomir Marić predstavio je 17. Napretkov i 3. Akademijin povijesni kalendar za 2015. g. posvećen obitelji sa porukama međugorske Gospe o obitelji. Upravo o obitelji, osobito kršćanskoj obitelji i njenom očuvanju govori se u kalendarima, te ističu njene značajke. „Obitelj je od uvijek bila središte i pokretač svih zbivanja u svijetu. Poseban naglasak na obitelji je u posljednjih nekoliko godina. Novopečeni gospodari svijeta se trude da sruše obitelj i da njezine članove, a posebice djecu oni odgajaju za svoju ideologiju i koriste za svoju dobit. S druge strane prijatelji obitelji se trude oko očuvanja obitelji kao temeljne zajednice cjelokupnoga čovječanstva. S crkvenog stajališta, kako kaže autor najšega novoga kalendara prof. dr. fra Andrija Nikić, obitelj je mala Crkva, a u Bibliji piše: „Ni vrata paklena neće je nadvladati”.

Tako nema mjesta zabrinutosti, ali svakako ima mjesta borbi za obitelj i to svakodnevnoj borbi. U toj borbi pomaže nam sam Bog i svi Njegovi anđeli i sveci.

Gospa govori o obitelji kao o jednomu malomu skladnomu svijetu i o članovima obitelji kao laticama cvijeta. Takva obitelj služi ostvarenju Božjih planova. O obitelji su govorila i dvojica naših papa, blagopokojni papa Ivan Pavao II i papa Franjo ističući njenu važnost.

Autor novog kalendara govori u 5 točaka o obitelji kao: – temeljnoj stanici ljudskoga društva,

  • kao kruni stvaranja svijeta,
  • kao životnoj zajednici, u kojoj se djeci daje dobar primjer i iskazuje obiteljska ljubav,
  • kao životnoj zajednici, u kojoj se poštuju roditelji i
  • kao kući, čija tri kuta stoje na ženi kao majki.

Ima jedna priča, koja kaže: Kad je Bog stvorio svijet, onda je stvorio čovjeka. Adam mu nije ispao naj bolje. Bio je malo ružan. Onda je Bog stvorio Evu, lijepu i tada je bilo u redu, a u Svetom Pismu u Staromu Zavjetu stoji: „Vidješe sinovi Božji, kako su lijepe kćeri ljudske i počeše ih uzimati za žene”.

Za roditelje je bolno, kad djeca odlaze, ali to tako mora biti.

Za majke je jako bitno, kad rađaju djecu – mi muškarci o tomu nemamo pojma, ali isto tako nema veće radosti, kao kad majka nakon poroda primi u naručje svoje novorođeno dijete i nema veće radosti za roditelje, kad im se rode unučići. Često se kaže, kako se unučad čak više vole nego vlastita djeca. Te osjećaje je Bog čovjeku upečatio, kako bi napučio sve krajeve Zemlje.

„Obitelj je zajednica vjere, nade i ljubavi”, piše autor našega novoga kalendara.

Poznata hrvatska aktivistica „U ime obitelji” doktorica Željka Markić je rekla: „Ljubav mame i tate temelj je na kojemu djeca rastu i grade očekivanja od ljubavi u životu.”

Obitelj je ne zamjenljivo mjesto odgoja za život. Božja želja je, „da sav svijet bude jedna obitelj, u kojoj je On Otac, a svi mi njegova djeca”. (J. Janeš)

Pojedine države mogu biti uspješne samo ako svaki njihov građanin kao vjernik i domoljub stvara i doprinosi tomu uspjehu.
Željka Markić dalje kaže: „To da se međusobno ljubite, to je najviše što možete dati svojoj djeci, koja će sve ostalo graditi na toj ljubavi”. (GK 40, str.2)

Autor ovogodišnjega kalendara jedno cijelo poglavlje posvećuje odnosu djece prema roditeljima i odnosu roditelja prema djeci, a to je temelj razvitka cjelokupnoga čovječanstva.

Sveti papa Ivan Pavao II. govori o Crkvi trećega tisućljeća, u koje smo već ušli i kaže, kako će se u ovomu tisućljeću u Crkvi posebice očitovati „ženski genij” tjelesne i duhovne ljepote, dobrote i mira.

Sve je to napisano u novomu kalendaru. U ovomu kalendaru nalazimo mnoštvo povijesnih obljetnica, mnoštvo obljetnica značajnih osoba i događaja.

Ovaj kalendar nas uvodi u Božićne obiteljske dane, dane dječje i roditeljske sreće, dane zadovoljstva i mira.
Svima želim sretne nadolazeće dane, profesoru Nikiću čestitam na izvrsnom kalendaru i želim mu još mnogo ovakvih kalendara.”

Nazočnima se obratio i fra Andrija Nikić predsjednik Napretka i Akademije ispričavši nam jednu prelijepu priču o obitelji i važnosti odgoja djece i njihova razvoja u krugu te obitelji.

Minule 24 godine mi smo slavili našu Božićnicu na više mjesta. Prošle godine smo je proslavili u pravoj štalici, ove godine, evo u dostojno ukrašenoj dvorani. Večeras smo se okupili u Napretkvoom domu, samo zbog toga jer mi nismo samo prijatelji, nego braća i više od toga ne trebamo. To je razlog našeg večerašnjeg susreta i prigodnog čestitanja.

Stoga, svoju prošlost povjerimo Božjem milosrđu,
svoju sadašnjost Božjoj ljubavi,
svoju budućnost Božjoj providnosti.
Želim svakome čvrstu i sigurnu Ruku
za koju se može primiti s bezgraničnim povjerenjem.
Neka nam Isusova mladost
– Udijeli zdravlje i radost.
Neka nam u srcu mir vlada
Želim nam najbolji Božić do sada!

Na kraju svečanosti orkestar i zbor uz pratnju publike otpjevali su jednu od najljepših božićnih pjesama Narodi nam se kralj nebeski.

 * * *

Na Napretkovu adresu je stiglo i mnoštvo čestitki: (evo nekih od njih)

Dragi prijatelji NAPRETKA I AKADEMIJE,
na kraju smo još jedne kalendarske godine koja većini od nas nije bila laka no želimo vjerovati da će iduća biti bolja.
Svima Vama, napose Hrvatima izvan Hrvatske
želimo, Blagoslovljen Božić, sretnu Novu 2014. godinu.
We wish you a merry Christmas and a heppy New year!
Feliz Navidad y un próspero año nuevo 2014. !

Hvala na pozivu. Radujem se Vašem slavlju i sve pozdravlja

– Mirko Vidović iz Parisa

Sveti plod

Korak po korak bliže
Marija Djeva stiže
I nosi sveti plod.

Čuj, Josip kuca i moli
Pomoć sred suzne doli,
Al’ gluh je ljudski rod.

I nigdje nema stana
Za dvoje sirotana
Za svete utrobe plod.

Studeni vjetar vije
Tužne su duše dvije
Hladan je ljudski rod.

Štalica jedna mila
Strancima stanak bila,
Primila sveti plod.

Marija Djeva čista
Rodila sina Krista
Da spasi ljudski rod.
U skoroj Badnjoj noći
Opet će Djeva poći
I nosit slatki plod.

O svrati ”Zoro zlata”
U Domovinu Hrvata,
Moj će te primiti rod.
Marija Dubravac Brisbane – Maria <mariadubravac@aapt.net.au>

++++++

Prof. Nikiću!

Čestitam na programu. Veoma je je bogat i zahtjevan. Ipak držim da će sve skupa biti lijepo i uspješno kako i priliči za Božić i božićne blagdane. Sretan Božić i Novu godinu želi Vam, s. Bernardina Crnogorac iz Makarske

Dragi fra Andrija, s poštovanjem uzvraćam na sve lijepe želje istim žarom. U prilogu šaljem nekoliko pjesama.
Čestitke svim akademicima i napretkovcima!
magistar Fabijan Lovrić

++++++

Dragi i štovani Fra Andrija,

Najljepše zahvaljujem na čestitci i ja Vama uzvraćam s najljepšim željama naš divan blagdan rođenja Isusa našega.
Lijepi pozdrav – Uz osobito štovanje- Prof. dr. sc. Tihomir Luković – Tihomir Luković <tihomir.lukovic@unidu.hr>

 

Svima čestitam – Milka Fumic milkafumic@gmail.com

 

Predsjedniku HAZU u Mostaru, HKD NAPRETKA u Mostaru
Prof. Dr. fra Andriji Nikiću i njegovim suradnicima
Zahvaljujem na predivnoj božićnoj čestitki, uzvraćam s jednako tako dobrim željama za ČESTIT BOŽIĆ i SRETNU NOVU GODINU uz najljepše kršćanske i domoljubne pozdrave, odani vam
Dragan Hazler – hrvatski djelatnik i predsjednik HAZUD-a u Baselu

Božična čestitka ispred HAZUD-D-a slijedi ovih dana. D.H.