Ukorak s vremenom

Predstavljanje knjige ‘Svjedok olovnih vremena’ u Mostaru

svjedok-olovnih-vremenaDana 23. ožujka t. g. u Napretkovu domu u Mostaru održana je tribina na kojoj je predstavljena knjiga dr. Tomislava Đurasovića, Svjedok olovnih vremena. (Zagreb, 2011.) Predstavljači su bili: fra Andrija Nikić, Željko Raguž i fra Mića Stojić. Program je svirkom na glasoviru uljepšao mladi glazbenik Ivica Raguž. Voditelj tribine je bio gosp. Drago Kutle, tajnik HKD Napredak.

Izlaganje je započeo fra Andrija. Knjiga je podijeljena na šest poglavlja u kojima autor opisuje događaje od svoga rođenja pa sve do 2011. U jednom djelu knjige piše o ubojstvu velikog broja katolika nakon Drugog svjetskog rata u Istočnoj Hercegovini. Pored ostalog autor piše i o svome životu u izgnanstvu u Njemačkoj gdje je proveo preko 20 godina, te o svome povratku u domovinu i susretu sa dr. Franjom Tuđmanom. U svojoj bogatoj kronici Tomislav piše: „Dvadesetak godina života provedoh u bivšoj državi, tamnici moga naroda, dvadeset godina u tuđini, željan moga naroda, a evo, poslije 20-godišnje punoljetnosti države Hrvatske obznanjujem ovu knjigu mome narodu…” …

Nakon fra Andrije o knjizi je nešto rekao i gosp. Željko Raguž. Željko je istaknuo kako svaki narod teži definirati svoj položaj među drugim narodima. Govorio je o Ravnom kao mjestu autorova rođenja koje predstavlja periferiju hrvatskog naroda gdje su se sudarali narodi, blokovi i civilizacije. Sve to je odredilo autorovu političku misao. Ova knjiga Svjedok olujnih vremena gospodina Raguža asocira na Vrančićevu knjigu Gradili smo državu. Ovo je vrijedna knjiga i njen doprinos hrvatskoj politici je u sudbini hrvatske periferije.

Nakon što smo odslušali predivnu skladbu mladog glazbenika Ivice Raguža, uime odsutnog fra Miće Stojića, koji sudjeluje na Putu križa u Macelju, gđa Zdenka Tomić pročitala nam je njegov tekst. Fra Mića opisuje Tita, njegov život i njegovo djelovanje u bivšoj Jugi, što je bio i što je sve radio. Osobito se osvrnuo na njegova prikrivena nedjela prema hrvatskom narodu nakon rata. Fra Mića je govorio i o autoru koji se kao dijete selio sa svojim obitelji kroz cijelu Hrvatsku u prvih dvadeset godina. A drugih dvadeset godina autor knjige provodi na Zapadu, od logora za izbjeglice do Njemačke. Tamo se nastavlja boriti za svoju Hrvatsku time navukavši bijes UDBE i tadašnjih organa gonjenja. Počeo je Obrambeni rat, dočekao je da Hrvatska bude priznata u UN pa time njegovo pisanje završava. Najzanimljiviji je opis godina provedenih na Zapadu. Vodio je i dnevnik punih četrdeset godina.

Na kraju prisutnima se obratio i sam autor, koji zahvaljuje svima na ovoj divnoj večeri. Nastojao nam je pojasniti kako i zašto je napisao ovu knjigu i kakvu je poruku pokušao odaslati. Na samoj naslovnici knjige je fotografija prelijepog ljubičastog cvijeta Vaštajnov zvončić. On raste na Velebitu, na kamenu, na visini od 1600 metara, gdje ipak cvijeta. To dr. Đurasovića podsjeća na njegov život, kao simbol hrvatskog naroda i borbe za slobodu i neovisnost. Cilj mu je bio – slobodna i suvereno međunarodno priznata država Hrvatska. U knjizi se pored ostalog nalazi popis 72 ubijena hrvatska emigranta, od kojih su 35- orica njegovi supatnici i prijatelji. Sam je Božjom voljom iznio živu glavu.

Prvi dio knjige pisan je vođen postulatom pravice moga naroda, gdje ističe: Luč hrvatske države ne smije se više nikada ugasiti. I bez domovine nema nam života kao narodu. On i njegovo troje braće i sestara rođeno je svako u drugom gradu, kako su se stalno selili. To su Ravno, Popovo Polje, Mostar, Dubrovnik.

U trećem djelu knjige opisuje svoj emigrantski život te kako je zbog hrvatstva morao bježati od Italije, Austrije i Njemačke te o životarenju po raznim izbjegličkim logorima. U petom djelu govori o oslobođenju Hrvatske i borbi za neovisnost, te o povratku nakon dvadeset dugih godina. U šestom, posljednjem poglavlju donosi dvanaest originalnih dokumenata- lice i naličje stranih država i njihovo očuvanje Jugoslavije.

Na kraju tribine autor je izrekao svoje mišljenje o danas aktualnom slučaju Perković i Mustać.

Hvala gosp. Đurasoviću na njegovu dolasku i večerašnjem izlaganju. Želimo mu puno uspjeha u budućem životu i radu.

 

* * *

 

HRVATSKA AKADEMIJA ZNANOSTI I UMJETNOSTI
HRVATSKO KULTURNO DRUŠTVO „Napredak” u Mostaru

priređuju Susret – tribinu , predstavljanje knjige:

TOMISLAVA ĐURASOVIĆA: Svjedok olovnih vremena

svjedok-olovnih-vremena

Susret će , kako je najavljeno, biti održan u dvorani Hrvatskog kulturnog društva Napredak u Mostaru u ponedjeljak, 23. ožujka 2015. u 19 sati.

O knjizi će, uz autora, govoriti i: fra Andrija Nikić, Željko Raguž i fra Mića Stojić.

«Dvadesetak godina života provedoh u bivšoj državi, tamnici moga naroda, dvadeset godina u tuđini, željan moga naroda, a evo, poslije 20-godišnje punoljetnosti države Hrvatske obznanjujem ovu knjigu mome narodu…», piše dr. Tomislav Đurasović u svojoj knjizi SVJEDOK OLOVNIH VREMENA, a u Predgovoru knjizi, od fra Šimuna Šite Ćorića, čitamo: «Uvjeren sam da će svekoliko i raznoliko čitateljstvo uživati u bogatoj kronici dijela života jednoga autentičnog svjedoka… i znati cijeniti njegovu vrijednost…»