Ukorak s vremenom

Potpora kardinalu Vinku Puljiću

HRVATSKA AKADEMIJA ZNANOSTI I UMJETNOSTI i
HRVATSKO KULTURNO DRUŠTVO NAPREDAK U MOSTARU
88000 MOSTAR, p. p. 17  i  p. p. 65. – BiH
www.hkd-napredak-mostar.ba
e-mail: nikic.andrija@tel.net.ba
e-mail: tajnik@hkd-napredak-mostar.ba
Br. 35./2020.

UZORITOM KARDINALU VINKU PULJIĆU

SARAJEVO

Uzoriti kardinale Vinko,

nakon skandala koji se događa u Sarajevu, sa svrhom da se zabrani misa za žrtve Drugoga svjetskog rata i poraća, vrhbosanskom nadbiskupu kardinalu Vinka Puljiću nazočni članovi Upravnog odbora Hrvatskog kulturnog društva Napredak  u Mostaru i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti  su na svojoj sjednici koja je održana 13. svibnja 2020. prepoznali  da je navedeni  čin pokušaj potpunog zatiranja katoličanstva  (pa tako i hrvatstva) u Bosni i Hercegovini.

Medijski linč, na najavu Vašega predvođenja svete mise za Bleiburške žrtve – od svibnja 1945. i poraća – doživjeli smo kao sramotni oproštaj nakon što ste godinama bili čovjek dijaloga i mira.

Nadalje, ovaj linč nas vraća u prepoznatljiva razdoblja povijesti kada katolici nisu imali nikakva prava osim da budu ubijani, zatvarani i u ropstvu. Naprotiv, naši preci su ostavili svjedočanstvo vjernosti Bogu, Crkvi i narodu.

U Sarajevu i polovicom svibnja 2020. vrijede Vaše poruke: „Pravi dijalog koji vodi pomirenju počiva na prihvaćanju istine.“ (Vukovar, 18.11.2011.) „Tko  se ne ograđuje od zločina, dio je zločina,“ što uvelike potvrđuju sljedbenici komunističkog režima 1945. i nakon toga.

S pravom, novinar Darko Pavičić, upozorava: „Ono što cijeli svijet mora upoznati jest otvoreni atak na katolike u Bosni i Hercegovini i želja za njihovim potpunim nestankom. Dosad se taj proces odvijao u tišini, a dubinu boli znali su samo oni koji su ostali. Danas se taj krik više ne smije zatomiti.“

Dragi kardinale, prisjećamo se i Vaših riječi iz Bleiburga: „…Nepošteno je, nepravedno i za zajednički život vrlo štetno s jedne strane prozivati druge uveličavajući broj žrtava, a nijekati žrtve drugih. To je protiv savjesti, protiv Boga i protiv čovjeka i tako se ne gradi sretna budućnost. Na ovom polju (Bleiburgu) tražimo da spomen na žrtve bude obilježen na svim mjestima gdje su stradale od nasilja i mržnje, kako bi postali mjesta molitve i opomena novim naraštajima dani kad ne krenu zlim putem…“

Dok Vam zahvaljujemo na ovom poticaju, želimo da se i u Sarajevu popišu i objave sve  žrtve s vjerskom i nacionalnom pripadnošću i s popisom ubojica. To će pomoći da se rasvijetli povijest jer jedino tada se može  živjeti jedni do drugih.

Bez čiste prošlosti nema ni svjetlije budućnosti!

Dragi kardinale Vinko, u ime 1468 mostarskih napretkovaca i 58 akademika poručujem Vam da niste sami, uz Vas su budnici koji iz povijesti uče i poručuju: opraštamo ali ne možemo zaboraviti zatornike katoličanstva, svećenstva, franjevaštva, redovništva, katolika i kršćanske civilizacije – dok se ne pokaju i dadnu zadovoljštinu.

Uz Vas smo, Oče kardinale! Uz pozdrav

fra Andrija Nikić predsjednik
Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti  i
Hrvatskog kulturnog društva Napredak Mostar

HKD Napredak Mostar Logo      hazuba

Mostar, 13. svibnja 2020. god.