Priopćenja

Poruka hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini

herceg-bosna

Prateći izvješća s Hrvatskog sabora u Mostaru 19. travnja 2011. godine nismo mogli ne prisjetiti se da su Hrvati najstariji narod i na području Bosne i Hercegovine. Za vrijeme kralja Tomislava Hrvatska je bila jedna od najjačih država toga vremena. Bili smo brojniji i od Velike Britanije, imali smo lijepu prirodno jedinstvenu domovinu Hrvatsku između Jadranskoga mora te rijeka: Drave, Dunava, Save i Drine.

Prodorom nemilosrdnih osvajača s istoka, islamizacijom, pravoslavizacijom, ubijanjem, iseljavanjem, te drugim oblicima zlosilja hrvatski narod danas je u Bosni i Hercegovini najmalobrojniji. Nažalost, europska politika posljednjih desetljeća potpomaže bošnjački i srpski narod na štetu našeg naroda. Hrvatski narod u Obrambenom ratu uspio je obraniti svoju slobodu, identitet i konstitutivnost, koji nam se „u miru“ sustavno oduzimaju. Stoga, ne gubeći vjeru u snagu hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini i nadu u njegovu budućnost, pozdravljamo održavanje Hrvatskog sabora u Mostaru i prihvaćamo objavljenu

REZOLUCIJU

1. Osuđujemo i odbacujemo grubo gaženje izborne volje hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini iskazane na posljednjim općim izborima iz listopada 2010. godine, na kojima je po drugi put zaredom većinskim bošnjačkim glasovima onemogućen izbor legitimnog hrvatskog člana u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine.

2. Držimo nedopustivim po demokratskim načelima, neprihvatljivim po moralnim uzusima, te štetnim i razarajućim za položaj hrvatskog naroda i sveukupne međuetničke odnose u Bosni i Hercegovini, a posebice u Federaciji BiH, djelovanje skupine stranaka u Federaciji Bosne i Hercegovine, koje su kroz pokušaj dokidanja Doma naroda Parlamenta Federacije BiH kao ustavne institucije za zaštitu vitalnih interesa konstitutivnih naroda u Federaciji BiH, dovele do uspostavljanja neustavne, nezakonite i za hrvatski narod neprihvatljive vlasti Federacije BiH.

3. Neformiranjem Klub Hrvata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH kao jedine ustavne institucije za zaštitu vitalnih interesa konstitutivnih naroda u Federaciji BiH , jedina zaštita vitalnih interesa hrvatskog naroda u Federaciji BiH prestala je postojati. Hrvatska izborna i politička volja je na taj način zanemarena i na kraju poništena što je dovelo do uspostavljanja nezakonite, neustavne i hrvatskom narodu neprihvatljive vlasti u Federaciji BiH.

4. Posebice štetnim smatramo suspendiranje ustavnih i zakonitih tijela za provedbu slobodnih i demokratskih izbora u Bosni i Hercegovini čime je načinjena nenadoknadiva šteta po razvitak demokratskih odnosa, doveden u pitanje ustavni poredak, funkcioniranje pravne države i ukupan legalitet i legitimitet posljednjih općih izbora

5. Pozivamo sve političke subjekte u Bosni i Hercegovini na vraćanje u ustavne i zakonske okvire, te puno poštovanje većinskog izbornog legitimiteta unutar sva tri konstitutivna naroda. One političke subjekte i pojedince koji su volju svog naroda zanemarili i zatrli, a imaju ambicija i pretenzija predstavljati hrvatski narod u Bosni i Hercegovini, posebice i od srca pozivamo na pokajanje, povratak u okrilje svog naroda, te jedinstvo i zajedništvo dok svom narodu nisu počinili još veću i nepovratnu štetu. Apeliramo na njihovu svijest i savjest da zarad sitne koristi i vlastita probitka ne pomažu onim ciljevima koji ruše dostojanstvo njihova vlastita naroda već da se stave na raspolaganje narodu iz kojeg su potekli.

6. Držimo na poseban način odgovornim dio institucija međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini koje su svojim nepravičnim i pristranim djelovanjem bile jednim od uzročnika postojeće demokratske, moralne i ustavno-pravne krize u Bosni i Hercegovini. Apeliramo na predstavnike međunarodne zajednice da zauzmu nepristran i pravičan odnos prema svim narodima u Bosni i Hercegovini, iskoriste svoj autoritet i ovlasti da proces odlučivanja vrate u ustavne i zakonite institucije te na taj način omoguće poštivanje većinske izborne volje sva tri konstitutivna naroda.

7. Hrvatski narodni sabor smatra da je obespravljenje i dokidanje ustavnih prava hrvatskom narodu nastavljeno i svakodnevno se nastavlja i nakon usvajanja Deklaracije o pravima i položaju hrvatskog naroda u BiH, a posebice putem amandmana koje je Ured Visokog predstavnika nametnuo na ustave entiteta.

8. Stoga Hrvatski narodni sabor drži da samo temeljita reforma ustava koja bi osigurala potpunu institucionalnu ravnopravnost i novu upravno-teritorijalnu organizaciju kroz utemeljenje više federalnih jedinica od kojih bi najmanje jedna bila sa hrvatskom većinom, može osigurati stvarnu jednakopravnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

9. Hrvatski narodni sabor smatra nužnim i ključnim za život hrvatskog nacionalnog bića u BiH načiniti odgovarajuće izmjene Izbornog zakona BiH kojima će se osigurati izbor legitimnih predstavnika hrvatskog naroda u svim tijelima i razinama vlasti u Bosni i Hercegovini. BiH je država triju konstitutivnih naroda u kojoj svi narodi moraju imati pravo birati tko će ih zastupati.

10. Hrvatski narodni sabor izražava punu spremnost da na načelima pune ustavne i institucionalne jednakopravnosti hrvatskog naroda sa druga dva naroda i svim građanima u Bosni i Hercegovini gradi sigurnu, stabilnu, samoodrživu, prosperitetnu i europski orijentiranu Bosnu i Hercegovinu.

11. Hrvatski narodni sabor obvezuje sve izabrane hrvatske dužnosnike i političke predstavnike na dosljedno poštivanje političke volje hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini i punu provedbu dokumenata Hrvatskog narodnog sabora.“

Snaga hrvatskog naroda je u njemu samome i Božjoj zaštiti pa i na ovim stranama ima pravo na budućnost. Bog nam je darovao neprocjenljiva bogatstva (pamet, vodu, zemlju, energiju, ljepotu…) a naši stario namrli nam bogatu povijesnu baštinu. Kraljica Mira nas je svojim ukazanjima učinila središtem ne samo kršćanstva nego i čovječanstva. Imamo dosta toga o čemu mnogi sanjaju. I ovom prigodom potičemo naše izabrane predvoditelje da nam osiguraju vlastite medije. Pomažite nam školovanje mladih na najboljim domaćim i svjetskim sveučilištima, zaštitimo ih od smeća koje nam se smišljeno i planski nudi posredstvom medija. Odrasli, budite uz svoju djecu, pratite njihov emocionalni i socijalni razvoj. Riješimo se “kompleksa manje vrijednosti i malograđanštine”, ulažimo materijalna dobra u znanje, čuvajući ugled branitelja koji su se žrtvovali da nam odškrinu zoru slobode. U rezoluciji se isčitava i poziv na samokritičnost u prvom redu prema onima koji ne znaju sakriti da im sloboda hrvatskog naroda i nije na srcu. Cijenimo svoje roditelje, Crkvu, profesore, učitelje i odgojitelje. Cijenimo naše mlade jer su oni naša budućnost. Neka hrvatski narod postane još plemenitiji narod, a naša Domaja zemlja znanja, kulturnog preporoda i novog početka.

Molimo se Bogu da nas sačuva od stranih osvajača, odnosno krojača naše sudbine i domaćih izdajnika.

U ime 1215 članova Hrvatskog kulturnog društva Napredak Mostar hrvatskom narodu i svim ljudima dobre volje čestitamo nastupajuće uskrsne blagdane.

 

Prof. dr. fra Andrija Nikić, predsjednik

Hrvatskog kulturnog društva Napredak Mostar

Mostar, 19. travnja 2011.