Ukorak s vremenom

Otvoreno dopisništvo HRT-a u Mostaru

“Otvaranje dopisništva nije samo dobar poslovni angažman. Dapače. Otvaranje dopisništva je snažna poruka zajedništva jednog naroda dvije domovine. Poruka koja govori što Republici Hrvatskoj znači hrvatski narod koji živi u BiH. Vjerujem da će teme koje će ovo dopisništvo otvarati na neki način još više osvijestiti i senzibilizirati Hrvate u RH da što bolje sagledaju probleme s kojima se suočava hrvatski narod u svom svakodnevnom životu u BiH”, kazao je državni tajnik u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan BiH Zvonko Milas.

U Mostaru je jučer svečano (i ponovno) otvoreno dopisništvo HRT-a, a nakon pune četiri godine od kada je zatvoreno u tijeku mandata bivšeg glavnog ravnatelja Gorana Radmana. Ovom prilikom najavljeno je otvaranje dopisništva HRT-a i u Sarajevu, a koje će pokrivati i glavni grad BiH, kao i hrvatska mjesta u srednjoj Bosni, kao i veliki dio entiteta Republike Srpske iz kojega je, a kako je istaknuo glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić, u i tijekom posljednjeg rata protjerano više od 150 tisuća Hrvata.
Ravnatelj HRT-a: Poseban naglasak na izbornoj godini

Kazimir Bačić, glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije naglasio je da je otvaranje dopisništva HRT-a značajan dan za ovu medijsku kuću jer su, kako je kazao, kvalitetno izvješćivanje o radu javnih ustanova kao i o svim bitnim društvenim pitanjima, kao i međunarodnim odnosima, osobito sa susjednim državama, važne zadaće javnog medijskog servisa.

“Zato HRT u posljednje dvije godine ponovno aktivno širi mrežu dopisništava. Naime, nakon što su 2016. godine u Hrvatskoj ponovno u Vukovaru, Metkoviću i Bjelovaru, danas svjedočimo ponovnom pokretanju dopisništva u BiH – prvo ovo dopisništvo u Mostaru, a ovom prigodom najavljujem i skoro otvaranje naših dopisništava u Sarajevu”, kazao je glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije.

On je istaknuo da je otvaranje dopisništva u Mostaru “jedan od pokazatelja skrbi HRT-a za hrvatski narod u BiH”.

“Poznato da je BiH, a posebno status ovdašnjih Hrvata jedno od najvažnijih vanjskopolitičkih pitanja. S BiH imamo najdužu granicu i u tom kontekstu osobito je važan podatak da oni još uvijek nemaju program javne televizije na svom materinjem jeziku. Stoga HRT stalnim praćenjem zbivanja u BiH nastoji popuniti tu prazninu kroz česte priloge u informativnim emisijama, kako radijskim tako i televizijskim”, kazao je ravnatelj HRT-a u svom obraćanju na otvaranju dopisništva ove medijske kuće u Mostaru.

Posebno naglašavajući kako će prisutnost HRT-a u BiH biti puno veća te da je to posebno važno u ovoj izbornoj godini on je najavio i otvaranje dopisništva HRT-a i u Sarajevu, a koje će pokrivati i glavni grad BiH, kao i hrvatska mjesta u srednjoj Bosni, kao i veliki dio entiteta Republike Srpske iz kojega je, a kako je istaknuo glavni ravnatelj HRT-a, u i tijekom posljednjeg rata protjerano više od 150 tisuća Hrvata.

“Upravo je i njima pomoć posebno potrebna, stoga smo itekako svjesni da ćemo svojim dometima i dalje poticati opstanak Hrvata i dati potporu ovom vrlo važnom projektu za Hrvate u BiH”, zaključio je ravnatelj HRT-a.

Čović: Ojačat će se pozicija Hrvata u BiH

O značaju prisutnosti HRT-a u BiH govorio je državni tajnik u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan BiH Zvonko Milas. On je kazao kako se u prioritet mandata stavilo otvaranje i dopisništava u BiH.

“Otvaranje dopisništva nije samo dobar poslovni angažman. Dapače. Otvaranje dopisništva je snažna poruka zajedništva jednog naroda dvije domovine. Poruka koja govori što Republici Hrvatskoj znači hrvatski narod koji živi u BiH. Vjerujem da će teme koje će ovo dopisništvo otvarati na neki način još više osvijestiti i senzibilizirati Hrvate u RH da što bolje sagledaju probleme s kojima se suočava hrvatski narod u svom svakodnevnom životu u BiH”, kazao je Milas.

On je izrazio uvjerenje da će prezentiranje zbivanja iz područja obrazovanja, kulture, sporta itd., a pritom spomenuvši i međugorskog teniskog asa Marina Čilića, dati pozitivan impuls i ponos.

Obraćajući se nazočnima na svečanom otvorenju dopisništva HRT-a u Mostaru, predsjedatelj Predsjedništva i predsjednik HNS-a BiH Dragan Čović ovom prilikom se, kako je kazao, zahvalio svima onima koj “već dugo vremena pokušavaju iznaći načina kako bi se pružila pravovremena i vjerodostojna informacija o položaju i stanju hrvatskog naroda u BiH”.

“Nepostojanjem dopisništva HRT-a u našoj zemlji protekle četiri godine napravljena ogromna šteta svima u BiH, posebno hrvatskom narodu, a sve u kontekstu nepostojanja TV kanala javnog emitera na hrvatskom jeziku. Kvaliteta informacija nakon današnjeg otvorenja promijenit će vidno sliku odnosa u Bosni i Hercegovini, posebno pozicije hrvatskog naroda”, kazao je ovom prilikom Čović.

Nadalje, izrazio je nadu da će se ponovnim otvaranjem dopisništva HRT-a snažnije ojačati hrvatska pozicija ali i “ubrzanije riješiti stvarno osiguranje onog prava o jednakosti građana i naroda, kao i prava na informiranje na svom jeziku kada je riječ o sustavu javnih emitera u BiH”.

“Vjerujem da će HRT dati maksimalan napor i veliki doprinos kako bi svi drugačije doživljavali strateški odnos između Hrvatske i BiH, osobito u ovo vrijeme kada mi tražimo svoje mjesto pod novim suncem europskih integracija”, kazao je Čović, kazavši da će hrvatski narod i svi žitelji BiH imati mogućnost da na vjerodostojan, korektan i pravodoban način progovore o onome kako funkcionira BiH.

Otvaranje HRT dopisnišva u Mostaru

Fra Andrija Nikić: Nadam se da će ovo biti zrcalo hrvatske duše

Inače, dopisništvo HRT-a smješteno je u prostorijama HKD Napredak u Mostaru, mjestu gdje su i prije bile redakcijske prostorije.
Komentirajući otvaranje dopisništva, predsjednik HKD Napredak fra Andrija Nikić kako nijedna ljudska sposobnost nije toliko presudna za razvoj civilizacije kao sposobnost prikupljanja, razmjene i primjene znanja, komunicirana posredstvom tehničkih medija.

“Nadam se da će jezik djelatnika Dopisništva biti zrcalo hrvatske duše, svjedok postojanosti i pismenosti hrvatskog naroda u Humu, odnosno u BiH od Humačke poloče do naših dana. Radujem se što se nakon neočekivane stanke, nastavlja povezivati hrvatski narod i naša kulturna baština sa cijelim svijetom. Želim da kreatori medijskih sadržaja postanu svjedoci istine i promicatelji novoga, sigurnijeg i sretnijeg čovječanstva. Želim da povjerenje u dobro i zdravo sjeme sijano iz Mostara u logici istine sve više oblikuje način komuniciranja”, zaključio je fra Andrija Nikić, poželjevši da se “djelatnici HRT-a natječu u širenju nade na sve četiri strane svijeta”.

Podsjetimo da je HRT svoje dopisništvo prvi put otvorila u ratnim uvjetima 27. srpnja 1992. godine u Širokom Brijegu, a prvo izravno uključenje u Dnevnik bilo je ist godine 25. prosinca. Tek 2007. godine dopisništvo je iz Širokog Brijega premješteno u Mostar, a u kojem je djelovalo sve do 31. prosinca 2014. godine od kada u BiH više nije bilo HRT-ovih dopisništava. Dopisnik HRT-a iz Mostara je duogogišnji novinar ove medijske kuće Miljenko Karačić.

Nazočile visoke zvanice iz političkog života Hrvata u BiH

Otvaranju su, između ostalih nazočili predsjedatelj Predsjedništva BiH i predsjednik HNS-a BiH Dragan Čović, državna tajnica ministarstva vanjskih poslova RH Zdravka Bušić, Zvonko Milas predstojnik Državnog ureda za Hrvate izvan RH, predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto, predsjednik F BiH Marinko Čavara, zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda, ministar prometa i komunikacija Denis Lasić, potpredsjednik Republike Srpske Josip Jerković, zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić, predsjednik vlade HNŽ-a Nevenko Herceg, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, glavna tajnica HDZ-a BiH Miljana Glamuzina, glavni urednik mostarske Naše TV Mario Vrankić, glavni urednik Večernjeg lista BiH Jozo Pavković, predsjednik HKD Napredak Mostar fra Andrija Nikić itd.

Republikainfo.com