Priopćenja

Oproštaj od Ljilje Čuljak, 7. svibnja 2011.

uskrs-slU ime 1215 članova Mostarskog napretka došao sam se pozdraviti s našom djelatnom članicom Ljiljom Čuljak. Ožalošćeni Petre i Mladene s obiteljima, rodbino i prijatelji, izražavam Vam iskrenu sućut povodom preminuća naše Ljilje. U ovo uskrsno vrijeme slavimo ne samo Isusovo uskrsnuće nego i Isusovu poruku o životu vječnome onih koji žive i vjeruju u njega. Stoga, svima posvješćujem poruku kršćanske vjere u uskrsnuće, zajedništvo i vječni život.

 

– Danas nas je u ovom gradu pokojnika okupila Ljilja Čuljak. Mi smo se odazvali i ona, čini mi se, u nama prepoznaje svoje prijatelje i prijateljice. Ljilja nije imala plodova svoga srca, pa je ovo je njezin najveći skup. Ljilja je promijenila svoju adresu i od danas ona je ponovno sa svojom dragom majkom Katom. Ljilja je rođena 1938. godine u Nevesinju. Tamo su se radola i njezina dva brata. Oca su im 1945. godine neprijatelji ubili, a Kada se s dječicom uputila u nepoznato. Anđeli čuvari su ih doveli do franjevačkog samostana u Rami. Nakon što su ih franjevci okrijepili preporučili su ih hercegovačkim franjevcima u Mostaru. Kata je konačno sa svojom siročadi stigla u Mostar. Fratri su se pobrinuli za njih. Kata je to prihvatila kao Božju providnost. Njihova zahvalna ljubav pokazivala se na više načina. Život je proživjela sa svojom dobm majkom Katom i braćom Petrom i Mladenom u Mostaru – na više adresa. Radila je na carini. Sređivala je papire vrlo hitro. Nije bila žrtva protokola. Kada sam fratrima na Humcu prenio vijest da je preminula Ljilja Čuljak uz molitve, nizali su se slučajevi uvoza zvona, kipova, devocionalija, knjiga, građevnog materijala… Papire je sredila Ljilja. Mirovinske godine i dane provela je kao djelatnica u Hrvatskom pogrebnom društvu sv. Ante Padovanskog. Preminula je 5. svibnja ove godine. u 73. godini života.

 

Ljilja Čuljak je bila jedinstvena i neponovljiva osoba. Bila je iskrena Hrvatica, uzorna katolkinja, franjevačka zaštitnica, višedesetljetna članica crkvenog zbora „Sv. Cecilija”, članica i zagovornica Hrvatskog kulturnog društva Napredak Mostar, vjernica i ljubiteljica života. Susret s Ljiljom Čuljak ostavljao je nezaboravan trag. Karakteristična i prepoznatljiva osoba. Radosna po izgledu, osobita po boji glasa, govoru i stavu. Imala je svoj stav. Osjećaj za fratre, zato što su žrtve, naslijedila je od svoje majke Kate, ali obogaćena vlastitim iskustvom. Prepoznala je zatorničke namjere zajedničkih neprijatelja. Pred autoritetom se nije povlačila. Znalo se što ona misli. Odigravala je ulogu naglašene osobe. Cijenila je nesebične osobe i njima pomagala. Spominjala je fra Leona Petrovića, fra Pavu Dragićevića, fra Smiljana Zvonara, fra Milu Leku, fra Didaka Burića, fra Jerku Mihaljevića, fra Filipa Sivrića, fra Jerku Karačića, fra Zlatka Ćorića, fra Rufina Šilića, fra Čedu Škrobu, zborovođu fra Stanka Vasilja.., do sakristana fra Franje Ćavara… Izrazom „Oči moje” – sve je izricala. Ukratko, ona je bila ona. I kao takvu je pamtimo od prvog susreta. U primjeni načela vodila se evanđeoskim savjetima. Njezin odlazak između nas jučer su cijelom svijetu obznanili suradnici Radiopostaje Mir Međugorje, zahvaljujući joj na njezinim pozivima, porukama i čestitkama s prigodnom pjesmom.

 

Ljiljina kršćanska poruka utkana je u Isusovu: Ja sam uskrsnuće i život; tko u mene vjeruje, ako i umre, živjet će (Iv 11, 26). Nakon vijesti o Ljiljinoj smrti, pomolio sam se za njezinu plemenitu dušu:

Neka joj Bog podari krila,

Neka joj nebo podari spas.

Neka je naše suze i molitve prate

u vječnom Božjem miru.

 

Draga Ljilje, u ovo uskrsno vrijeme napustila si nas i povezuješ nas s našim milim i dragima koji su usnuli u Gospodinu prije tebe. Nakon tvog odlaska ostajemo uskraćeni za dio vremena i ljubavi koje si nam mogla pružiti, ali u sebi uvijek i iznova prepoznajemo dijelove Tebe koji će ostati u nama i trajati dalje. Sada, kada si usidrena i u bezvjetrini, kad ti je Bog duhom života produžio put ili te je izdahom smrti doveo u luku, budi u miru s Uskrslim Kristom.

 

Draga braćo i sestre, utkani smo u tajnu Otkupiteljeva križa, ali nam je obećana slava uskrsnuća i život vječni. Neka sjaj i ljepota Krista Uskrsloga dodirne svaku ranu našega srca i suobliči nas neizrecivoj ljepoti Proslavljenoga Krista. Vjerujem da je Uskrsli preminulu Ljilju nagradio vječnom nagradom. Uime 1215 mostarskih napretkovaca čije je Kalendare širila, brojnih fratara s kojima je molila i sveta otajstva slavila, kao i vas ovdje nazočnih koji ste iz zahvalnosti došli, na rastanku našoj sestri Ljilji zaželimo vječni pokoj:

 

Pokoj vječni daruj joj Gospodine! I svjetlost vječna neka joj svjetli! Počivala u miru! Amen.

 

prof. dr. fra Andrija Nikić, predsjednik

Hrvatskog kulturnog društva Napredak Mostar