Ukorak s vremenom

Održane djelatnosti u 2012/2013 školskoj godini

Dragi prijatelji!

Vjerojatno Vam je poznato da su hercegovački franjevci davne 1902. utemeljili u Mostaru Društvo za odgoj hrvatske inteligencije – kasniji Napredak. To Društvo je sagradilo i domove u Mostaru i na brojnim mjestima za smještaj srednjoškolaca. U mostarskom domu se izmijenilo preko 1350 srednjoškolaca. Nakon komunističke zabrane (1949.) rada Napretka, tek 1990. smo obnovili rad Napretka u Mostaru.

Tijekom sto i jedanaest godina, uza sve protivštine i zabrane, Hrvatsko kulturno društvo Napredak u Mostaru osiguravao je budunost, olakšavao brige, otirao suze brojnim generacijama mladeži i pomagali narodu u odgoju mladih ljeta. Tijekom posljednjih dvadesetak godina Napredak je održao preko 260 kulturnih manifestacija, objavio 54 knjige u Knjižnici HKD Napredak Mostar, i petnaest Povijesnih kalendara. Kalendari su nam uz prodaju naših knjiga gotovo jedini izvor prihoda za opstojanje i djelovanje.

Sjedište mostarskog Napretka nalazi se u poznatom Napretkovom konviktu. To zdanje je prepoznatljivo po mnogočemu. Uz ostalo za konvikt je rečeno: Teško je naći značajniji objekt u Hercegovini, koji nije sakralnog karaktera, a koji tako zorno svjedoči o kulturnoj povijesti u Mostaru, Hercegovini, a i šire.

Uz pomoć Svjetske banke obnovili smo Napretkov dom u Mostaru izvana – zgrada ima preko 1.400 m/2 upotrebljivog prostora. Formirana je knjižnica sa 80. 000 svezaka koje je potrebno „katalogizirati“. Kako Napredak čine ljudi a danas Napredak ima 1.329 članova u njemu je mladež pronašla smještaj za pojedine radionice, različita usavršavanja, tečajeve i zabavu. U Domu su tijekom školske/akademske 2012/2013. godine održane brojne aktivnosti. Između ustaljenih radionica izdvajamo:

I. Tečajevi stranih jezika:

1. Engleski jezik (3 tečaja)

2. Talijanski jezik (2 tečaja)

3. Njemački jezik (3 tečaja)

4. Tečaj njemačkog jezika za djecu

Tečajevi su stupnjevani (A1, A2, B1, B2) a jedan stupanj traje 60 radnih sati.

II. Tečajevi računalstva:

Tečajevi se održavaju u sali sa 10 + 1 novih računala. Održana su 3 tečaja u oblastima Microsoft Windows 7, Microsoft Word 2010, Microsoft Excel 2010, Microsoft Power Point 2010, Microsoft Access 2010, Internet, WWW.

III. Glazbeni tečajevi:

1. Klavir

2. Harmonika

3. Klavijature (sintisizer)

4. Gitara

5. Solo pjevanje

Održavali su se neprekidno tijekom školske 2012/2013. godine.

IV. Tečajevi crtanja i slikanja:

1. Tečajevi crtanja i slikanja – početni i napredni stupanj (održana 2 tečaja a po završetku je upriličena zajednička izložba slika u Napretkovoj galeriji).

2. Tečaj crtanja i slikanja za djecu – održavao se tijekom školske 2012/2013. godine a završen je zajedničkom izložbom dječjih likovnih radova.

V. Balet i moderni ples:

Odvijao se svakodnevno tijekom cijele školske godine u dogovorenim terminima ovisno o uzrastima.

VI. Folklorna skupina:

Mladi folkloraši su se organizirali i s posebnim oduševljenjem održavaju česte vježbe. Probe su započeli u listopadu 2012. godine. Nakon uspješnih nastupa u Napretku, s radošću i ponosom ističemo da im pristižu pozivi na sudjelonvanje sa više strana.

VII. Ostale aktivnosti:

Konačno, tijekom 2012./2013. godine održana je 21 Napretkova Tribina (prigodne manifestacije, predstavljanja knjiga, izložbe likovnih radova i dodjele diploma).

U Napretkovom domu se redovito održavaju sastanci Upravnog odbora HKD Napredak Mostar (održano 14 sjednica).

U Domu se susreću i održavaju prigodne svečanosti Udruga “Hrvatska žena” u HNŽ-u.

U našim prostorijama posljednjih mjeseci česte probe održavaju: Zbor “Pro musica”, ženske klape “Narenta”, “Drača” i “Izvor” te muške klape “Krš”.

Već slijedećih mjeseci očekujemo nastavak prihvaćenih radionica i, uz ostalo, započinjemo s Radionicom zaboravljenih hrvatskih vezova u Hercegovini.

Svaka prihvaljiva ideja je dobro došla!

Predsjednik HKD “Napredak” Mostar

Prof. dr. fra Andrija Nikić

Mostar, srpanj 2013.