Ukorak s vremenom

Obavijest o povijesnom kalendaru za 2017. i narudžba

 

HRVATSKO KULTURNO DRUŠTVO ‘NAPREDAK’
U MOSTARU
I
HRVATSKA AKADEMIJA ZNANOSTI I UMJTNOSTI
www.hkd-napredak-mostar.ba i hazu.ba Mostar
BiH 88000 MOSTAR, p. p. 17 i 65.

“Kad propadne i potone sav svijet i sve države, vjeruj, ovi će fratri plivati (na vodi) kao zejtin, po vrhu.” (Ivo Andrić, nobelovac)

KALENDAR ZA 2017. GODINU

franjevacki-samostan-mostar

Predmet: Obavijest o povijesnom kalendaru za 2017. i narudžba

Dragi prijatelji,

Javljam Vam radosnu vijest: iz tiska je izišao prepoznatljivi Napretkov i Akadmijin povijesni kalendar za 2017. godinu.
Sv. Franjo (1182.-1226.) je 1209. osnovao Red, koji je obnovio i obnavlja Crkvu. Godine 1212. Franjo se s nekolicinom braće uputio prema Svetoj zemlji. Na tom putu Franjo se zaustavljao na više mjesta uz hrvatsku obalu. Brojni gradovi ističu da je Franjo bio u njihovom gradu. Protivni vjetar je sv. Franju vratio u Asiz, a, po svoj prilici, on je ostavio po kojeg fratra među hrvatskim narodom. Vrlo rano formiraju se franjevački samostani od Zadra do Dubrovnika i osniva franjevačka provincija.

„Hercegovačka misija (franjevačka zajednica)”, piše fra Petar Bakula, „zauzima mjesto među prvim misijama u franjevačkom redu. Nastala je u prvih dvadeset godina poslije osnutka ovoga slavnoga Reda po misionarskim pothvatima.” Njezin početak, prema tome, seže u 1231. godinu.
Tijekom stoljeća broj fratara u Hercegovini se povećavao te su gradili samostane, crkve i ostale sakralne objekte. Neprijatelji fratara i kršćanske civilizacije u Hercegovini su rušili sakralne objekte, a franjevce s katolicima ubijali. Nasljednici se nisu umarali obnavljati sakralne objekte, a kršćanske obitelji su rađale nove sinove i kćeri za franjevački red.

Uz obnovu samostana na Humcu 1867. obnavlja se i crkva. U samostanskim prostorijama je uz kratke prekide od 1870. do 1904. djelovala Prva gimnazija, od 1871. do 1903., prvi Filozofsko-teološki fakultet, od 1876. do danas i novicijat. Godine 1884. otvoren je Najstariji muzej u BiH. Tu je odgajana prvenstveno hrvatska, katolička i ljubuška mladež. Fratri su doveli časne sestre – milosrdnice i franjevke – koje su višestruko djelovale i djeluju do danas.

U tom samostanu 1945., jedno vrijeme, djelovao je jedini preživjeli i slobodni svećenik. Bio je to fra Vid Čuljak. Danas u tom samostanu živi devetnaest svećenika, jedan časni brat i jedanaest novaka.

Naš povijesni kalendar prepoznatljiv je, zahvaljujući i Vašoj dobrohotnosti, te ulazi u obitelji i domove, u škole i učionice, u urede i ustanove – vidi: www.hkd-napredak-mostar-ba – i hazu.ba – e-mail:hazubih@net.hr – kalendari

Naš povijesni kalendar za 2017. prepoznaje vrijeme u kojemu živimo: ljepotu zavičaja u kojem se mičemo, jedincatost vjerničkog okupljanja, podneblja kojim smo okićeni, ustrajnost Kraljice Mira koja izdvojenim porukama o nadi reevangelizira čovječanstvo.

Cijena kalendara je i ove godine samo 5 KM.

Tko želi nabaviti za svoju dušu i svoje prijatelje naš povijesni kalendar za 2017. – s impresumom – više od 50 primjeraka, neka se obrati na adresu, HKD Napredak, 88000 MOSTAR, p. p. 17 ili telefaks 00397-36-323-310 hkd.napredak.mostar@gmail.com i nikic.andrija@tel.net.ba .

Očekuje Vaše narudžbe, zahvaljuje u ime 1415 napretkovaca, 36 akademika i pozdravlja
prof. dr. fra Andrija Nikić, predsjednik