Aktivnosti (tečajevi i izložbe)

Nova izložba mladih umjetnika

diplome tečaj crtanje 2013U Napretkovom domu u Mostaru, u ponedjeljak, 27. svibnja 2013. godine u 19 sati otvorena je izložba likovnih radova sudionika Tečaja crtanja i slikanja proljeće 2013.

Sudionike je pozdravio predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak fra Andrija Nikić i uz ostalo rekao:

„Dobro došli na prvu izložbu uradaka naših najmlađih umjetnika.”

Evo popisa mladih umjetnika: Mirjana Đalto, Ana Rezo, Andrija Stipanović, Kristina Marković, Ružica Žilić, Luka Markota, Karolina Raguž i Sven Prašo. (…) Kada govorim o umjetnicima onda mi dolaze redoslijedom karakteristike koje očekujem. To su nadarenost, vježbanje, otkrivanje sposobnosti. To smo osjetili i u Napretku. Tijekom godina, pod stručnim vodstvom akademskog kipara Željka Marića sve veći broj mladim traži sigurnu ruku na putu otkrivanja svojih sklonosti.

U početcima je čast imati sposobna voditelja.

Družeći se i s umjetnicima zapazio sam da se cijelo umijeće temelji na tri dara: na daru oka, daru ruke i na daru duše. Počevši od najranijih godina nadarena djeca traže svoje tračnice. Kada nađu svoje tračnice, voditelj ga treba samo malo pogurati i postaje sve u redu. (…).” „U razgovoru s jednim slikarom, nastavio je fra Andrija, čuo sam njegovu poruku: ‘Uvijek sam ondje gdje jesam.

U slikanju se vodim načelom: Minimum materijala, maksimum izraza! Osjećam se kao 16-godišnjak, što znači da se od mene može još mnogo toga očekivati. Osim toga, dok sjedim, mislim da sam na repu koji gori, pa, kako stvaram u temperaturi – vatri – napetosti, moram stalno skakati. Dan je veoma dugačak, život je veoma dugačak i zato se može mnogo napraviti, dakako, uz dobru organizaciju i red.’ A ja bih, da se ponovno rodim, želio biti ono što sam sada, naravno, uz uvjet da ponovno imam kraj sebe svoju Gospu koja će me nadahnjivati.”

Dragi odgojitelji i prijatelji naše mladeži. Grci su na trgovima postavljali predivne kipove. To su činili zato da ljepotom odgajaju mladež. Ako želimo dobro društvo, ono mora njegovati umjetnost. Dok zahvaljujem akademskom kiparu Željku Mariću na uloženom trudu, mladim umjetnicima želim mnogo uspjeha na njihovom vlastitom životnom putu. Želim im, kako rekoh, sigurnu ruku vlakovođa koji će ih postaviti na prave tračnice.

A što je sve tijekom minulih mjeseci pokušavao i činio naš akademski kipar Željko Marić, on će nam sam reći. Vama koji nas svojom nazočnošću podupirete, zahvaljujem na potpori i dolasku u ovu košnicu znanosti i umjetnosti” završio je fra Andrija Nikić

Potom se nazočnima obratio akademski kipar Željko Marić i upoznao nazočne s radom među mladim slikarima.

HKD Napredak Mostar

Mostar, 27. svibnja 2013.