Ukorak s vremenom

Napretkova Uskrsna čestitka

HRVATSKA AKADEMIJA ZNANOSTI I UMJETNOSTI i
HRVATSKO KULTURNO DRUŠTVO „NAPREDAK“ U MOSTARU
88000 MOSTAR, p. p. 17 www.hkd-napredak-mostar.ba
e-mail: nikic.andrija@tel.net.ba e-mail: tajnik@hkd-napredak-mostar.ba

Zaista je Gospodin uskrsnuo…
Njemu… slava i vlast u svu vječnost!
(Lk 24, 34, Otk 1, 6)

Julije Klović, Uskrsnuće
Uskrsnuće Julije Klović, redovnik

Draga kršćanska braćo i sestre, mili prijatelji i svi ljudi dobre volje, otvorimo oči srca i pameti, i zagrlimo Uskrslog Gospodina koji nam obznanjuje Uskrsnuće te izrazimo velehvalu za Isusovo Uskrsnuće! I za naše suuskrsnuće! Sada i mi smijemo sjesti za stol-oltar s Uskrslim Gospodinom, da slavimo Njegov i svoj Uskrs!

Evanđelja svjedoče „Zaista je Gospodin uskrsnuo…“ i ima sretnih susretnika s Uskrslim Gospodinom! Najprije su to bile žene, koje prve dođoše na grob (Mt 28, 9). A poslije njih Uskrsli se „ukaza Petru, zatim Dvanaestorici. Po tom se ukaza braći, kojih bijaše više od pet stotina zajedno… Potom se ukazao Jakovu. A naposljetku, ukazao se i meni” – Pavlu „koji sam donekle nedonošče“. (1 Kor 15, 1-8).

Isus je na taj način ušao u svijet svojega Oca, kao čovjek. I Otac ga je obukao u preobraženje. Tu situaciju mi nazivamo – Uskrsnuće. Uskrsnuće je događaj Isusova života. Uskrsnuće bijaše potvrda njegova života. Tako je Uskrs velevijest
čovječanstva, svijeta i povijesti. Uskrs je neopisiv. Uskrsnuće je temeljno i prvo naviještanje koje Crkva čini. Ono je stvarnost novoga svijeta – Nebeskoga! Tek kad dođemo Kristu doživjet ćemo i vidjeti: „a to je to!“ Na zemlji je nedodirljivo, iako u srcu i duši naziremo neke obrise. Onako kao što u zimskom vremenu, nekako naslućujemo proljeće ili u bolesti pa nekako dodirujemo i želimo zdravlje. U susret sa
svetim ljudima onda znamo, što to znači. Oni na zemlji žive na nebeski način. Po kršćanskoj zamisli i stvarnoj želji takvi bismo trebali biti svi. U nas je zasijana novost Novoga svijeta, da po njoj i iz njega živimo. Kršćanin je već na zemlji stanovnik nebeskoga svijeta. Kod prvog uskrsnog vjernika u igri je oko: „Vidje i povjerova“ (Iv 20 8). Ivan evanđelist je dobio vjeru posredstvom očiju! Činjenica Isusova Uskrsnuća postaje temelj naviještanja apostola i njihovih nasljednika do dana današnjega. Mi pak do vjere dolazimo slušanjem! Evanđelje nam čitaju da čujemo. Vjera nam dolazi i u nama se ponazočuje – slušanjem ako i kad je čujemo. Kada njoj povjerujemo, mi smo uskrsni ljudi! Uskrsnici! Vjernici!

Uskršnje jutro je uvijek u pokretu. Tako je to bilo prvog Uskrsa, tako kroz stoljeća i kroz dva tisućljeća, tako je to i ove godine.

Uskrs je prvi, osmi i jedini Dan novoga svijeta! Dan danā i Blagdan blagdanā! O našem shvaćanju Uskrsa ovisi širina naših misli i dubina naših života. Druge prave mjere ni nema: „da bi ti bio ono, što jesi, nadvisi vrijeme“ (sv. Augustin). Stvoren si za vječnost, nemoj živjeti samo za vrijeme i samo u vremenu. I Isus je – uskrsnuvši – izišao iz vremena! Stvorio nam je uskrsnu vjeru, da živimo iz nje i po njoj, kao uskrsni ljudi! Budimo, dakle, što jesmo – uskrsnici! Na rastanku je rekao: „Idem pripraviti vam mjesto“ (Iv 14, 21). On za nas moli. Što moli? Oče, hoću da i oni, koje si mi dao, budu gdje sam ja. To je „najuzvišenija molitva, koja je ikad izgovorena. Nekada je zovu molitvom pod zvijezdama, nekada velikosvećenička molitva“ (fra Rufin Šilić).

Uskrsnuće je najljepša melodija kršćanskog srca. Pavao nadodaje ono što osobno treba činiti svaki kršćanin koji se želi zvati – i biti – uskrsnim čovjekom: „Ako ste, dakle, zbilja uskriseni s Kristom, stremite za onim što je u nebu, gdje Krist sjedi zdesna Bogu! Usmjerujte svoju pamet na nebesko, a ne na zemaljsko! A kad se pojavi Krist, vaš život, tada ćete se i vi s njime pojaviti u slavi.“ (Kol 3, 1-4)

Svake godine na Uskrs slušamo divni navještaj o procesiji Božje riječi u svijet. Crkva čini ono što je činio i njezin Osnivatelj i Učitelj – Uskrsli Gospodin – navješćivaše Riječ (Mk 2,2). Na vjeri ovih sretnika milijuni su kršćana kroz dva tisućljeća grijali svoju vjeru i čuvali je poštenim i čestitim življenjem, hranili je svetim sakramentima i podržavali ustrajnim molitvama

S molitvom kao vaš sretni brat, u Uskrsnulomu Kristu, dušom vjere, srcem ljubavi, snagom prijateljstva želim radostan Uskrs i blagoslov duši, sreću u životu svih vas i vaših milih i dragih. Svima: djeci i starijima, prijateljima i poznanicima, od srca želim sretan, radostan, blagoslovljen i svet Uskrs.

 

Radujmo se, jer mi smo „uskrsni” narod i naša je pjesma Aleluja
fra Andrija Nikić, predsjednik

HKD Napredak i HAZU Mostar

Mostar, Uskrs 2024.