Ukorak s vremenom

Napretkova Uskrsna čestitka

HRVATSKA AKADEMIJA ZNANOSTI I UMJETNOSTI i
HRVATSKO KULTURNO DRUŠTVO „NAPREDAK“ U MOSTARU
88000 MOSTAR, p. p. 17 www.hkd-napredak-mostar.ba
e-mail: nikic.andrija@tel.net.ba e-mail: tajnik@hkd-napredak-mostar.ba

Uskrsni Isus reče apostolu Tomi: „Budući da me vidiš, vjeruješ.
Blago onima koji ne ugledaju, a povjeruju!“
(Iv 20, 29).

Julije Klović, Uskrsnuće

Draga kršćanska braćo i sestre, dragi akademici i napretkovci, te mili prijatelji i svi ljudi dobre volje, otvorimo oči srca i pameti i zagrlimo Uskrslog Gospodina koji nam obznanjuje uskrsnuće. Milost i neprolazni život bili sa svima koji ljube našega Gospodina, Isusa Krista (Ef 6,24).

Suslavljenici moji dragi i mili, radosti moja prevelika u ove uskrsne dane kada smo o Isusovu uskrsnuću od mrtvih primili milost, da na slavu njegovu prisjećamo svjedočanstava apostola Petra, apostoli i suvremenika: „Bog je Isusa, kojega su židovski poglavari razape li, uskrisio” (Dj 2,4-32; 3,15; 4,10; 5,30; 10,40). „Podsjećam vas, braćo i sestre, na Radosnu vijest koju sam vam navijestio… Krist je umro. i bio pokopan. Treći dan je bio uskrišen. i ukazao se Petru, zatim Dvanaestorici. Potom se ukazao braći kojih je bilo više od pet stotina zajedno od kojih većina još i sada živi. Potom se ukazao Jakovu. A naposljetku, ukazao se i meni” – Pavlu „koji sam donekle nedonošče“. (1 Kor 15, 1-8).

Uskrsli Isus isti je Isus, koga su kroz više godina poznavali i slijedili njegovi učenici prije njegove smrti. To se u Evanđeljima vidi po više pojedinosti: Isus pokazuje svoje probodene ruke i rebra, Isus blaguje ribu i kruh s učenicima na Tiberijadskom jezeru itd.
Radosna vijest o Isusovu uskrsnuću, od uskrsnoga jutra do danas, nije utihnula. Dvije tisuće godina, ona ispunja mnoga ljudska srca sretnom sigurnošću, radosnom nadom, usrećujućom ljubavlju i ozbiljnom opomenom. Bogočovjek je pobijedio smrt, da bi živio svaki čovjek, očekujući sigurnu pobjedu smrti – dan uskrsnuća i vječnoga života. Od prvoga Uskrsa, svaki je čovjek sudionik Bogočovjekove sudbine, ako ga prihvati svojom vjerom i svojim djelima. Stoga, uistinu, dragi slušatelji, radujmo se, jer mi smo “uskrsni” narod i naša je pjesma Aleluja!

Između Kristova uskrsnuća i ljudskog spasenja postoji nužna i bitna veza. Božja riječ nas poziva: „Braćo: Ako ste suuskrsli s Kristom, stremite za onim što je u nebu, gdje Krist sjedi zdesna Bogu! Usmjerite svoju pamet na nebesko, a ne na zemaljsko! A kad se pojavi Krist, vaš život, tada ćete se i vi s njime pojaviti u slavi” (Kol 3, 1-4).

Kao vaš sretni brat u uskrslom Kristu, svima vam od srca želim sretan, radostan, blagoslovljen i svet Uskrs – jer je „doista uskrsnuo Gospodin; njemu slava i vlast u vijeke vjekova”.
Mi smo „uskrsli” napretkovci i akademici, sinovi „uskrslog” naroda i naša je pjesma Aleluja! Javljam braći da dođu na našu Uskrsnicu. „Ondje će me vidjeti“ (Mt 28, 10).Tu će nam biti sretan i radostan Uskrs

Radujmo se, jer mi smo „uskrsni” narod i naša je pjesma Aleluja
fra Andrija Nikić, predsjednik

HKD Napredak i HAZU Mostar

Mostar, Uskrs 2023.