Aktivnosti (tečajevi i izložbe)

Akademijina i Napretkova Božićnica 28. prosinca u Mostaru

Mlada ljeta, budućnost  svijeta!
Vjerom i istinom do pobjede!

HRVATSKO KULTURNO DRUŠTVO “NAPREDAK”
I
HRVATSKA AKADEMIJA ZNANOSTI I UMJETNOSTI
SA SJEDIŠTEM U MOSTARU

PRIREĐUJU
72. NAPRETKOVU I 11. AKADEMIJINU
BOŽIĆNICU

J. Klović Rođenje Isusovo

u NAPRETKOVU DOMU U MOSTARU,
u srijedu 28. prosinca 2022. u 18 sati

PROGRAM

Predstavljanje Akademijin i Napretkov povijesni kalendar za 2023.

U programu sudjeluju:
Prof. Tihomir Marić, Prof. Ante Paponja, Marina Kljajo – Radić, HKUD sv. Ante iz Cima, Prof. Silvia Vukojević

U glazbenom dijelu sudjeluju:
Učenici Violine Glazbene Škole Ivana Plemenitog Zajca,
u klasi profesorice Renate Prizmić Linarić..
Klavirska Pratnja Emil Bevanda , Ana Miloš…

Preuzmite plakat (PDF)

 

Radujemo se vašem dolasku.
Ulaz je slobodan!

Mostar, prosinac 2022.

HKD Napredak i HAZU Mostar

 

 

Mir i dobro!

Vremena Isusa Krista!

Prije dvije tisuće godina siromašna je štala u Betlehemu obujmila Božjeg Jedinorođenca. Sin se Božji rodio  kao čovjek. Od tog časa godine se broje! On, veliki, pojavljuje se kao bespomoćno dijete; On moćni, pojavljuje se kao nemoćni; On koji je sve, pojavljuje se kao ništa.  Isus Krist leži u jaslicama kao siromašno dijete. Samo su ga životinje primile u svoj stan, kao sebi jednakoga i prepustile mu jasle i pregršt slame i sijena. Jaslice su mu krevetić.

Prije osam stotina godina (1223.) Franje Asiški je priredio prve žive jaslice u Grecciu. U onom je kraju živio čovjek imenom Ivan. Njega je blaženi Franjo  petnaestak dana prije Božića pozvao k sebi i rekao mu: „Ako želiš da ovogodišnji Božić proslavimo u Grecciu, požuri se i brižljivo pripravi što ću ti reći. Želio bih obnoviti uspomenu na ono Dijete koje je rođeno u Betlehemu i na njegove djetinje potrebe i neprilike…. da bi se to moglo tjelesnim očima gledati.“ Kad je to ovaj dobri i vjerni čovjek čuo, brzo je otišao i na spomenutom mjestu pripravio sve što je svetac rekao.  I približio se dan veselja… Iz mnogih mjesta pozvana su braća. Muškarci i žene onoga kraja prirediše, prema svojim mogućnostima, svijeće i zublje da bi rasvijetlili noć koja je blistavom zvijezdom rasvijetlila sve dane i godine. Napokon je došao svetac Božji. Kad je vidio da je sve pripravljeno, obradovao se. Pripravljene su jaslice, donesena je slama, dovedeni su vol i magarac. Čast se ondje iskazivala jednostavnosti, uzvisivalo se siromaštvo, preporučivala se poniznost, a Greccio kao da postade novi Betlehem. Noć, rasvijetljena poput dana, bijaše ugodna i ljudima i životinjama. Pristiže narod i novom se radošću raduje novom otajstvu. Šuma odjekuje glasovima, a na zanosno klicanje odgovaraju stijene. Braća pjevaju, dužnu hvalu Gospodinu daju, i svu noć odjekuje zanosno klicanje. Svetac Božji stoji pred jaslama, od silnog ganuća uzdiše, shrvan krotkošću, a ispunjen čudesnom radošću. Jasle su oltar gdje se služi neobična misa; u neočekivanoj utjesi uživa svećenik. Franjo zvonkim glasom pjeva evanđelje… Zatim propovijeda okupljenom narodu. Njegove riječi o rođenju siromašnog kralja u malom gradu Betlehemu teku poput meda… Množe se ondje darovi Svemogućega, a neki kreposni čovjek je imao viđenje. Vidio je, naime, kako u jaslama leži prestrašeno Djetešce i Božjeg Sveca koji Djetetu pristupa kao da ga hoće od sna probuditi… Dijete Isus bilo (je) zaboravljeno u srcima mnogih u kojima je djelovanjem milosti po sluzi Franji bilo probuđeno i duboko utisnuto u vjerno pamćenje.

(frama-ofs.com) Toga dana nastadoše prve jaslice.

Tijekom minulih stoljeća fratri su proširili jaslice po cijelom svijetu jer jaslice pomažu stvoriti i proširiti božićno raspoloženje koje je prikladno kako bismo s vjerom doživjeli otajstvo Otkupiteljeva rođenja i živjeli Novu godinu spasenja. U jaslicama sve govori o „dobrom“ siromaštvu, evanđeoskom siromaštvu, koje nas čini blaženima. Malena ručica drži žezlo nad svijetom. Drage spuštene oči gledaju svjetski metež. Zatvorena usta sude čovječanstvo. Maleno srce obuhvaća čitavu zemlju u beskrajnoj ljubavi, pa i za najsiromašnijeg  ima jedno mjestance.

Poruka Božićevanja

Događaj u Betlehemu Hrvate je obogatio riječju Božić. Božić je veliki Bog u maloj hrvatskoj riječi! Riječ Božić su hrvatske jaslice Riječi Božjoj koja čovjekom postade i Bogom ostade! Božić je pjesma i povijest naroda  hrvatskoga! Božić je budućnost u sadašnjosti ukorijenjen u prošlosti! Hrvatska riječ Božić je u isto vrijeme i naziv blagdana Isusova rođenja i ime Novorođenoga! Stoga bi tu najljepšu našu riječ trebalo izgovarati opranim jezikom! Hrvatska riječ Božić najkraći je vjernički ljetopis. U njoj je sabrana i pohranjena vjera i nada, ljubav i zanos, ponos i pjesma!  Kad god  se izgovara ta čudesna i sveta hrvatska riječ, molitvom ili pjesmom, uzdahom ili čestitkom, oslikava se i predstavlja  Hrvate, gdje god se oni nalaze.

Bog je našem Mladom ljetu dao opstanak, a mi mu moramo dati sadržaj. Djevica Marija je Božje Veličanstvo učinila našim bratom (rekao je sv. Franjo), a sada vodi svakog od nas svome Sinu da nas on po Duhu Svetomu učini djecom Božjom, svojom braćom i sestrama.

Kako je divan ljudski život  otkada je Sin Božji postao jedan između nas a mi možemo postati mirotvorna djeca Božja i graditelji mirotvorne ljudske obitelji. Djetešce nas poziva  da pjevamo Slava Bogu na visini… U se vrijeme godišta… Svim na zemlji…, Radujte se narodi… Narodi nam se Kralj nebeski… Na tom mladom ljetu veselimo se…    „Blago mirotvorcima…“ (Mt 5,9)

Svetkovina Božića nas podsjeća da je Isus naš mir, naša sigurnost, naša radost, naša snaga, naša utjeha, naš Učitelj, naš Liječnik, naš Predvodnik. Stoga, dijelimo radost s onima koji su tužni i nadu s onima koji su je izgubili (papa Franjo) Neka bude mir!

O miru svi govore, a pobožni mole.

Molimo za mir, a na svakom mjestu. Budim mironosci. Zadržimo mir u svojim mislima. Neka se u nama rađaju kamenčići za mozaik mirnoga čovječanstva

Sastavljamo  mir u svojim riječima i neka se našim jezicima razlijevaju ljubazne riječi.

Obucimo se i vladajmo kao mironosci da naša bića odišu mirom i naše srce  naš jezik naše mjesto boravka i djelovanja  postaju mirovirnim srcem, jezik i  radno mjesto, komadić zemlje gdje vlada mir.

Za mir je potrebna dobra volja, a mi,  koji smijete biti sunce, ne zaboravite da sunca moraju svijetliti.

Pred nama je 365 dana. To je nova knjiga našega života od 365 stranica. Svakoga dana možemo napisati po jednu stranicu.

Neka oni koji je budu čitali naš Ljetopis nađu u njenu najljepše stihove ljubavi prema Bogu i bližnjemu. Neka naša nova 2023. godina bude novi život, novi rad i nova odgovornost.

Mogu li išta više poželjeti? Mogu samo jedno poželjeti svima vama sretan put, neumoran rad  i

 

NA  DOBRO VAM  DOŠAO BOŽIĆ I MLADO LJETO!

BOŽJI BLAGOSLOV, KRISTOV MIR I LJUBAV DUHA SVETOGA
NEKA VAS PRATE U SVE DANE 2023. GODINI!

fra Andrija Nikić, predsjednik
Božić, 2022.