Napretkov kalendar

AKADEMIJIN I NAPRETKOV povijesni kalendar za 2022.

Naš povijesni kalendar za 2022. posvećen je  osamdeset i osmorici uznika, zatvorenika između 1945. i 1986. koji su preko 222 godine čamili u komunističkim kazamatima.

AKADEMIJIN I NAPRETKOV povijesni kalendar za 2022.

Preuzmite kalendar u PDF formatu

Nakon naših kalendara  Kalež krvi – 66 ubijena hercegovačka fratara (za 2020.), Kalež muke – 93 osuđena fratra na preko 349 godina uzništva (2021.), naš povijesni kalendar Kalež trpnje za 2022. posvećen je  osamdeset i osmorici uznika, zatvorenika između 1945. i 1986. koji su preko 222 godine čamili u komunističkim kazamatima. Naši su zatvorenici, uznici: biskupijski svećenici, časne sestre, uzorni katolici i prepoznatljivi Hrvati u Hercegovini punili  KALEŽ TRPNJE. Njima su mrzitelji katoličke vjere na sotonske načine uništavali mladost.

Ti dugotrajni patnici okićeni su sitnoslikama hrvatskoga redovnika i svećenika Julija Jurja Klovića (1498. – 3. siječnja 1578.) za koga je Vasari napisao: Nikada još nije postojao niti će se u sljedećim stoljećima pojaviti tako rijedak i vrstan minijaturist, ili, možemo reći, slikar sitnih stvari, kakav je don Julije Klović; jer on je daleko nadmašio sve koji su se bavili tom vrstom slikarstva.

Klovićeve su slike na stranicama Akademijina i Napretkova kalendara krune naših mučenika, osuđenika i uznika. One su Biblia pauperum (Biblija za siromašne), slikopis kojim nas Klović i ove godine evangelizira. Svaka je slika jedna priča, prispodoba, pouka i poruka. Izdvojene osobe nas prihvaćaju, s nama  razgovaraju i grle nas. Slike nam žele pomagati na životnom putu i osvjetljavati životne staze.

Ono što je hrana tijelu, to je slika duši. Ono čime hranimo svoj dušu to i postajemo.  Želiš li biti zdrav ili zdraviji, promatraj ove slike i razgovaraj s božanskim osobama. Odvaži se i pođi životnim putem tijekom 2022. godine ruku pod ruku s Bogom.  Tako Klovićeve minijature, preko naših kalendara, i ove godine, zaokupljaju pozornost i izazivaju udivljenje svoje publike.


Cijena pojedinom Kalendaru (14 lista) je kao i dosada samo 5 KM, odnosno 20 kuna, 5 USA $, 5 eura + poštarina.Kalendar za 2022. možete naručiti na adresi: HKD NAPREDAK MOSTAR, – Kneza M. V. Humskog – bivša Liska, br. 2 – 88000 MOSTAR, p. p. 17 – i posredstvom e-maila: nikic.andrija@tel.net.ba

Dragi ljudi dobre volje, na dobro vam došao Božić, obljetnice Napretka (120.) i Akademije – HAZU (10.) te bila blagoslovljeno 2022. ljeto!

 

fra Andrija Nikić, predsjednik
Akademije i Napretka sa sjedištem u Mostaru

HKD Napredak i HAZU Mostar

Mostar, sv. Franjo, 2021.