Napretkov kalendar

Napretkov povijesni kalendar za 2021.

Kalendar za 2021. posvećen je devedeset i trojici (93) hercegovačkih franjevačkih uznika – zatvorenika između 1945. i 1986. – s uzništvom biskupijskih svećenika, časnih sestara, uzornih katolika i prepoznatljivih Hrvata u Hercegovini kojima su mrzitelji katoličke vjere uništavali mladost.

Napretkov kalendar 2021

Preuzmite kalendar u pdf formatu

 

Mučeništvo i uzništvo naših fratara osuđenih na preko 349 godina s preko 1700 katolika potvrđuje, i naši suvremenici su potvrdili, da su dram radosti i u komunističkom jednoumlju fratri plaćali tijelom i dušom.

Te dugotrajne mučenike okitio sam sitnoslikama hrvatskoga redovnika i svećenika Julija Jurja Klovića (1498.+ 3. siječnja 1578.). U Italiji se družio s najistaknutijim umjetnicima i humanistima: Michelangelom, Vasarijem, El Grecom i drugim velikanima. Klovićev Časoslov Farnese, stoljećima zaokuplja pozornost i izaziva udivljenje svoje rijetke i izabrane publike. Taj Časoslov – kao što su Klovića prozvali Michelangelom sitnoslikarstva – nazivaju sikstinskom kapelom džepnoga formata na stranicama i ovogodišnjeg Akademijina i Napretkova kalendara kiti naše uznike, a promatračima postaje Biblia pauperum kojom redovnik Julije Klović evangelizira gledatelje izdvojenih jedinstvenih slika s evanđeoskim porukama.

 


Cijena kalendara i ove godine je samo 5 KM, odnosno 20 kuna, 5 USA $, 5 eura + poštarina. Prihodima od ovog Kalendara pomažete školovanju naše siromašne a sposobne mladeži.

Kalendar za 2021. možete naručiti pismeno na adresi: HKD NAPREDAK MOSTAR, – www – http://hkd-napredak-mostar.ba  – Kneza Mihovila V. Humskog – bivša Liska, br. 2 – 88000 MOSTAR,  p. p. 17 – ili posredstvom e-maila: nikic.andrija@tel.net.ba.

Rado očekuje Vaše narudžbe, te za svaki prilog zahvaljuje i pozdravlja

Prof. dr. fra Andrija Nikić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Hrvatskog kulturnog društva Napredak sa sjedištem u Mostaru.

Mostar, sv. Franjo 2020.

HKD Napredak i HAZU Mostar