Ukorak s vremenom

Napredak uskrsnica 2014

HRVATSKA AKADEMIJA ZNANOSTI I UMJETNOSTI i
HRVATSKO KULTURNO DRUŠTVO NAPREDAK U MOSTARU
88000 MOSTAR, p.p. 17 i p. p. 65. -BiH
www.hkd-napredak-mostar.ba
nikic.andrija@tel.net.ba
tajnik@hkd-napredak-mostar.ba

Dragi naši! Želim vam sretan, radostan, blagoslovljen i svet Uskrs!

Blaženoj Djevici Mariji, apostolima i prvim kršćanima Isusovo uskrsnuće nije pravilo nikakve problema. To je bila činjenica. Svjedok susreta s uskrslim Isusom, apostol Pavao piše: “Podsjećam vas, braćo i sestre, na radosnu vijest koju sam vam navijestio. Nju ste i prihvatili; na njoj i stojte. Njom bivate i spašavani, ako zbilja čvrsto držite (Božju) Riječ koju sam vam navijestio (.). Jer, predao sam vam, u prvom redu, ono što sam i primio: Krist je umro za naše grijehe, prema Pismima, i bio pokopan. Treći dan je bio uskrišen, prema Pismima, i ukazao se Kefi (Petru), zatim Dvanaestorici. Potom se ukazao braći kojih je bilo više od pet stotina zajedno od kojih većina još i sada živi, a neki su već umrli. Potom se ukaza Jakovu, pa onda Apostolima, i to svima. A naposljetku, ukazao se i meni koji sam donekle nedonošče” (1 Kor 15,1-8).

O Isusovu uskrsnuću nije se dvoumilo. U Isusovo uskrnsuće nije se sumnjalo. Jedino, da ukloni sumnju Isus se ukazuje pojedincima i u pojedinim momentima. U Matejevu evanđelju čitamo da su u osvit prvoga dana tjednu došle pogledati Isusov grob Marija Magdalena i druga Marija, a anđeo im je rekao da je Isus uskrsnuo i da to jave njegovim učenicima. Kod Marka se spominju Marija Magdalena i Marija Jakovljeva i Saloma, a o uskrsnuću Isusa Nazarećanina govori im mladić zaogrnut bijelom haljinom, koji ih ujedno šalje u Galileju gdje će ga vidjeti. Evanđelist Luka navodi da su Marija Magdalena, Ivana, Marija Jakovljeva i ostale žene došle veoma rano na Isusov grob, a dva čovjeka u blistavoj odjeći im govore: Što tražite živoga među mrtvima? Nije ovdje, nego uskrsnu! Sjetite se kako vam je govorio dok je još bio u Galileji: Treba da Sin čovječji bude predan u ruke grešnika i raspet umre i treći dan će uskrsnuti (24, 6-7).

U Ivanovu evanđelju čitamo da je na uskrsno jutro, još za mraka, došla na grob Marija Magdalena i opazila da je kamen s groba otkotrljan. Kad je javila Šimunu Petru i drugom učeniku da “uzeše Gospodina iz groba”, dotrčali su na grob obojica, to jest Petar i Ivan (20, 1-10), kojemu je Gospodin, kada je visio na križu, povjerio svoju Majku (19, 26). U posebnom odlomku govori se o Isusovu ukazanju Mariji Magdaleni koja ga je prepoznala tek kada ju je nazvao imenom (20, 11-18), zatim o ukazanju učenicima bez Tome (19, 23) i u nazočnosti Tominoj (24-29), te o ukazanju na Tiberijadskom jezeru (21, 1-14).

Iz evanđeoskih izvještaja uskrsnih događaja očito je da je Isus Krist stvarno uskrsnuo, a njegovi učenici postupno dolaze do vjere u njegovo uskrsnuće, to jest da on sada živi na novi način kao raspeti i uskrsnuli Gospodin. Svi oni, Marija Magdalena, Petar i Ivan (Iv 20, 1-10), dvojica učenika na putu u Emaus (Lk 24, 13-35) i drugi… imaju stanovite poteškoće s vjerom u Kristovo uskrsnuće. Marija naprotiv, njegova majka, koja ga čitav život pratila i s njim dijelila svu ljudsku sudbinu, bila je snagom Duha Svetoga toliko uvedena u otajstvo spasenja i poslanje svoga Sina, da tih poteškoća nije imala. Ona je vjerovala da je njezin sin Isus zapravo Sin Svevišnjega. U toj je vjeri stalno rasla, razmišljajući duboko u svom srcu o svemu što se s njim i oko njega zbivalo.

Na Uskrs mi slavimo svoju budućnost!

Svima vama od srca želim sretan, radostan, blagoslovljen i svet Uskrs.
Mi smo “uskrsla” mladost, sinovi “uskrslog” naroda i naša je pjesma Aleluja!

 

NapredakLogo

hazm

 

 Fra Andrija Nikić, predsjednik

Mostar, Uskrs 2014.