Ukorak s vremenom

Nakon ugradnje umjetne pužnice, inženjeri izvršili i prilagođavanje

HKD Napredak u Mostaru, dva je dana zaredom, u svojim prostorijama osigurao nekoliko mirnih sati, koji su bili prijeko potrebni kako bi se malenoj, četverogodišnjoj djevojčici, podesila umjetna pužnica. Operirana je prije pet tjedana pa je došlo vrijeme da umjetnu pužnicu, nukleus 6, inženjeri i podese.

prilagodba-puznice

Najnoviji sustav

Roditelji djevojčice su zahvaljujući donacijama, uspjeli prikupiti novac koji im je bio potreban za ugradnju pužnice njihovoj kćeri. Cijena pužnice uz sve popratne aparate je bila oko 25.000 eura, a radi se o umjetnoj pužnici od Cochleara, odnosno nukleus 6, najnovijem sustavu koji je izišao ove godine. “Ovo predstavlja vrh tehnologije u svijetu i prvi implantat tipa nukleus 6 u široj regiji, a ne samo Balkana – kazao nam je Dejan Mudrin, zastupnik Cochleara. Operaciju je uspješno obavio prof. dr. sc. Robert Trotić iz Zagreba pa je nakon pet tjedana uslijedilo uključenje djeteta, da se vide reakacije.

– Stavili smo joj procesor, obavljaju se prva podešavanja procesora na okolinu, traženje njezine tolerancije na zvuk i rezultati su jako dobri, tako da slijede daljnja podešavanja u Mostaru na sedam dana, pa na mjesec dana nakon čega slijedi rehabilitacija – objasnio je Mudrin.

Djevojčica je na pužnicu i podešavanje odlično reagirala, a većina stručne pomoći je bila napravljena u Mostaru gdje su uz pomoć inženjera napravili podešavanja. U dva dana, inženjeri Thomas Tichy iz Praga, Ivana Šimić iz Mostara te Kemal Redžić iz Sarajeva su radili s još starijih pacijenata budući da je u Mostaru uspostavljena stručna pomoć.

Slijedi rehabilitacija

“Djevojčica se osjeća dobro, sve je u redu, a dalje joj slijedi ponovno podešavanje, praćenje, traženje njezinog praga zvuka i prije svega, što je jednako važno kao i sama operacija je rehabilitiacija. Dakle, naučiti djevojčicu da sluša jer u ovom trenutku ona ne razumije što joj se točno događa – kazao je Dejan Mudrin, zastupnik Cochleara.