Aktivnosti (tečajevi i izložbe)

NAJAVA NAPRETKOVIH RADIONICA U 2011/2012.

 

PRIJATELJIMA HRVATSKOG NARODA U HERCEGOVINI

NAJAVA NAPRETKOVIH RADIONICA U 2011/2012.

 

Mlada ljeta budućnost svijeta!

 

 Dragi prijatelji, povećavanje broja naših članova -trenutno Društvo ima 1227 članova, od toga oko 80% su mladi – učeća mladež.. Oni su nam novi poticaj nastavka i proširenja naših radionica koje smo imali tijekom minulih godina. Naša Hercegovina, kao rijetko koja hrvatska pokrajina, ima dosta talentirane mladeži koja je spremna razvijati svoje talente i traži pomoć. To je ono najvažnije. Tako, Društvo i uoči 110 obljetnice svog osnutka s ponosom nastoji pronalaziti suradnike i potpomagače u odgoju hrvatske inteligencija u Hercegovini.

 

Prema potrebama našeg naroda i željama naše mladeži, nastojat ćemo tijekom školske/akademske 2011./2012. godine, nastaviti rad na više područja. Podržavat ćemo postojeće i započinjati nove radionice. Tu prepoznajemo pozitivne poticaje koje treba i dalje oplemenjivati. Prisjetimo se da je Hrvatsko kulturno društvo „Napredak” u Mostaru tijekom minule godine održavalo 16 radionica u kojima je bilo uključeno preko 350 osoba.

 

Nadam se da ove činjenice bude srca ljubitelja naše mladeži i hrvatske budućnosti te, kako bi u što većem broju, prema svojim mogućnostima, pomagati ovu plemenitu akciju. U svakom slučaju u našim djelatnostima i poteškoćama očekujemo Vašu moralnu, ali i materijalnu pomoć. Želja nam je i danas poduzimati nove korake i potpomagati hrvatsku učeću mladež u Mostaru i Hercegovini.

 

IZ OSOBNE ISKAZNICE

HRVATSKOG KULTURNOG DRUŠTVA „NAPREDAK” MOSTAR

 

Hrvatsko kulturno društvo „Napredak” Mostar, utemeljili su hercegovački franjevci, nakon višestoljetnog mraka, tek 1902. godine kako bi odgajali hrvatsku inteligenciju. Kao vidljive znakove duhovnih stremljenja, uz pomoć dobročinitelja gradili su domove za smještaj učeće mladeži. Domovima su okitili hrvatske gradove i naselja. U Mostaru postoji Napretkov dom iz 1906. godine.

 

Komunističke vlasti su Hrvatsko kulturno društvo „Napredak” Mostar, dokinule 1949. godine, ali ga je snažna i nepotrošena ideja obnovila 1990. godine.

 

Od obnove Društvo, 1227 članova je naše najveće bogatstvo i snaga za budućnost. Uz pomaganje učeće mladeži, Društvo, uz obnovu knjižnice – već smo prikupili oko 37.000 svezaka – nastavlja s raznovrsnim djelatnostima, koje su potrebne našim suvremenicima.

 

Svake godine od „mrvica što ispadaju” iz srdaca dobročinitelja, novčanim sredstvima u vidu stipendija, odnosno potpora – što je prvotni cilj Društva – pomažemo učeću mladež.

 

Uz pomoć stručnih djelatnika i djelatnica izvodimo prepoznatljive projekte i programe.

 

A. Napretkove radionice:

Prema prošlogodišnjim i novim potražnjama planiramo nastaviti i ove godine održavati slijedeće – a po mogućnosti i otvoriti nove – radionice:

 

  1. Škola engleskog jezika.
  2. Škola talijanskog jezika.
  3. Škola španjolskog jezika.
  4. Škola njemačkog jezika.
  5. Škola francuskog jezika.
  6. Škola računalstva: Osnove Windowsa, MS Word, MS Excel i Internet. Tečajevi se izvode u sali sa 10 + 1 novo računalo.
  7. Tečaj photoshop designa Tečajevi se izvode u sali sa 10 + 1 novo računalo.
  8. Škola crtanja i slikanja pod vodstvom akademskog kipara Željka Marića.
  9. Škola ARS SACRA – sakralnog crtanja i slikanja koju predvodi akademska slikarica doktorantice (umjetnosti-artis) Andreje Šunjić.
  10. Škola plesa: Balet za djevojčice
  11. Škola plesova za djevojčice,.
  12. Moderni ples za djevojčice,
  13. Glazbene pouke iz sviranje harmonike i klavijatura (pojedinačne pouke).
  14. Glazbene pouke iz sviranja gitare (pojedinačne pouke).
  15. Glazbene pouke iz sviranja gitare
  16. Zbor Napretkovi glasići
  17. Prigodni nastupi,
  18. Povremene izložbe slika…

 

B. Sjedište Udruga u Napretkovu domu:

 

Uz Predsjedništvo, Upravni odbor i tajništvo u Napretkovom domu povremeno se sastaju:

  1. Udruga pravnika Hercegovačkoneretvanske županije,
  2. Udruge inženjera računalstva Mostar.
  3. Udruge Hrvatska žena Hercegovačkoneretvanske županije.
  4. Udruge građana ,
  5. Poslovni ljudi u Domu provode ugodne trenutke,
  6. Podružnica Hrvatske Televizije.

 

C. Djelatnosti Društva

 

Napretkove redovite i povremene djelatnosti su prepoznatljive, cijenjene, podržavane i posjećene. Tu su: Napretkove tribine; Napretkova Uskrsnica, Dan zahvalnosti i Napretkova Božićnica s tradicionalnim predstavljanjem Napretkova povijesnog kalendara; pisanje, objavljivanje i predstavljanje knjiga i sl.

 

Rad Upravnog odbora i još nekih djelatnika obavlja se uglavnom volonterski, ali imamo nekoliko osoba kojima, ex caritate, izdvajamo simbolične mjesečne novčane naknade.

 

Prema svjedočanstvu naših članova i korisnika Napretkovih prostorija, doprinos Hrvatskog kulturnog društva Napredak Mostar je nemjerljiv za kulturni, društveni, karitativni i odgojni život pučanstva Mostara i šireg područja.

 

. Tko nam želi pomoći, da nadživimo i ovo razdoblje, svoj prilog može uplatiti na žiro račun HKD Napredak Mostar: 3381002201980532 (BAM) kod UniCredit Bank d.d. Mostar te IBAN: BA393380604817093859 SWIFT: UNCRBA22 – te namjenski za potpomaganje nadarene a siromašne mladeži Raiffeisen Bank BiH broj računa: 1610200044980065 (BAM)

 

Unaprijed zahvaljuje na pomoći i pozdravlja

 

Umjesto zaključka

 

Mostarski Napredak ulazi, evo, u sto desetu – 110 – godinu s bogatim iskustvom. I sada ponavljamo, trebamo pomagati učećoj mladeži. Ali i iskorištavati potencijale našega društva, pojedinaca u njemu, i težiti njegovu pomlađivanju. I Napredak se treba truditi da se obnavlja iz sebe samoga.

 

I uoči 110. godine moramo se sami brinuti sa svoju opstojnost i budućnost! Kao vjernici uzdamo se u Božju providnost. Pogledajte ptice nebeske… Promatrajte kao poljski ljiljani rastu…! Zna Otac vaš nebeski da vam je to sve potrebno. Sutrašnji dan će se brinuti za se! (Usp. Mr 6, 23-34). Ili: „Ne budite bojažljivi! Vi ste vrjedniji od mnoštva vrabaca.! (Lk 12, 7) „Među njima nitko nije oskudijevao, jer bi svi koji bijahu posjednici to prodavali i utržak donosili… Tada bi se to dijelilo svakomu kako bi komu trebalo” (Dj 4, 34-35). „Svu svoju brigu bacite na njega, jer se on brine za vas! (1 Pet 5, 7). Jer zajedničkim radom na dobro Društva moći ćemo osjetiti: „Zbilja uvelike se obradovah i utješih zbog tvoje ljubavi, što si, brate, okrijepio srca svetih!” (Fil 1, 6).

 

Kroz posljednjih dvadesetak godina imali smo otvorene oči te priznavali važnost osjećaja slobode što ga svaki Hrvat i svaki član Društva mora imati i koji svakome omogućuje da bez straha kaže ono što misli. Takva metoda stvarnog dijaloga jedini je način da se problemi koji se javljaju riješe na korist djelovanja Mostarskog Napretka. Takav međusobni odnos omogućuje Društvu i dobru poziciju u razgovoru s predstavnicima društvenih institucija o problemima koji se javljaju. Uvjeren sam da će članovi ostalih udruga u Mostaru i Hercegovini, posebice u Sveučilištu u Mostaru, Matici hrvatskoj, Društvu hrvatskih književnika Herceg-Bosne, Hrvatskom glazbeno-pjevačkom društvu „Hrvoje”, i u drugim srodnim ustanovama ojačati uvjerenje da je s Mostarskim Napretkom potrebno više i bolje surađivati. Naša djelatnost, bez ikakve sumnje, snažan je znak kulturnog, duhovnog i moralne potpore Hrvatima da ustraju u svojim nastojanjima, kao i poruke da u borbi za svoja prava nisu odcijepljeni od ostalog dijela hrvatskog korpusa.

 

Zbog toga se postojanje Hrvatskog kulturnog društva Napredak Mostar ne bi smjelo dovoditi u pitanje. To se posebice ne bi smjelo činiti pod izlikom da je danas potrebno da Mostarski Napredak, iako bez ikakve državne potpore, uđe u egzistencijalnu utakmicu. Nad vrijednostima koje se na tržištu nude nitko nema nadzora, a kad su u pitanju kulturne i duhovne vrijednosti, njihovo svođenje na čisto materijalnu dimenziju promašeno je i ujedno znak nemoći da se misli izvan okvira primitivnog kapitalizma u okviru komunističkog jednoumlja i materijalističke svemoći. Potrebno je stoga neprestano skrbiti za tradiciju i baštinu. U tome smislu Mostarski Napredak i danas podnosi teret identifikacije s nacionalnim bićem, a istodobno djeluje i pod teretom goleme tradicije koja ga obvezuje da ustraje u tim naporima

 

NAPOMENA:

Tko želi sudjelovati u navedenim Napretkovim radionicama ili potaknuti nas na nove

može se obratiti,

pismeno ili usmeno na telefona/faks. 323 310 ili osobno,

u Hrvatskom kulturnom društvu „Napredak” Mostar

u ulici Kneza Mihovila Viševića Humskog br. 2. – 88000 MOSTAR, p.p 17.

ili putem e-mail: tajnik@hkd-napredak-mostar.ba i nikic.andrija@tel.net.ba.

Zahvaljumemo na suradnji i sugestijama – uz pozdrav

 

 

Predsjednik HKD „Napredak” Mostar

prof. dr. fra Andrija Nikić

 

Mostar, 1. rujan 2011.