Aktivnosti (tečajevi i izložbe)

Likovna radionica “Ars Sacra”

LIKOVNA RADIONICA „ARS SACRA“ U NAPRETKOVOM DOMU

U MOSTARU

Slati svjetlost u dubine ljudskog srca – to je poziv  umjetnika
(Šuman)

Na poticaj prof. dr. fra Andrije Nikića osmislila sam i namjeravam likovnu radionicu u prostorijama Hrvatskog kulturnog društva Napredak u Mostaru. Naziv radionice je “Ars Sacra“ (sakralno-sveto-vjersko slikarstvo). Ova radionica bi dopunjala ono što se nazire u već postojećoj radionici crtanja i slikanja.

Naime i sama sam polaznica poslijediplomskog (doktorskog) studija na Akademiji likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu, te se na poseban način bavi upravo sakralnim temama. Vođena mišlju da je poziv umjetnika, a posebice vjernika slati svjetlost u dubine ljudskog srca, želim pomoći mladim osobama koje nam se žele pridružiti, da i oni svojim radovima konkretiziraju svjetlo vjere. Novi radovi, očekujem, će ne samo obasjavati naša srca, nego će i grijati osobe oko nas.

Slikati vjerske cikluse, recimo Otajstva Gospine krunice, Put križa, vitraje u crkvi, Prezbiterij, diptihe, triptihe, oltarne pale, crkvene plohe.. znači graditi jedan svijet. Slike trebaju postati kao svijet: obuhvaćati sve,

Na svetim slikama treba se pronaći odgovor na smisao života. Ruke koje slikaju svete  slike prenose djelić raja – općinstva svetih – ljudima.  Takvi djelići raja postoje u vjerniku. Ako su skriveni, treba ih potražiti. Lako se prepoznaju po sigurnosti, smirenosti i čistoj radosti koju izazivaju. Svatko je u talentima dobio te djeliće i njih je potrebno podijeliti s drugima. Vjerničku nutrinu umjetnik treba udahnuti u materijal na kome i s kojim radi. To je to!

Predstaviti to javnosti – znači  izazivati očekivani komentar.

Sretni su oni gledatelji koji u novim djelima susretnu produhovljena bića čiste vjere bez sjenki sumnji. Takva djela preobražavaju i imaju trajnu vrijednost. Ona pričaju svoju priču svakom  molitelju, promatraču, gledatelju – posjetitelju. Kolika radost čuti komentar: On je to uspješno učinio. Pred ovim djelom se ne samo može nego se i mora  moliti. Takvom djelu osigurana je trajnost. Jer samo djelo priča neispričanu priču koja se pri svakom posjetu upotpunjuje poput šarenih  slika na velikom životnom platnu ili skulptura na suputničkoj stazi. Postaviti to u konkretan prostor i ponuditi vjernicima na druženje jest  posebna radost. Vrijedne slike ne vesele samo članove župnih zajednica, nego i hodočasnike, „slučajne“ prolaznike, sve ljude  koji pogledom na njima zadrže svoje osjećaj kako bi ih upile u svoje duše. Na taj način umjetnici prerastaju u odgajatelje i učitelje posredstvom Bibliae pauperum – slika za one koji ne čitaju iz knjiga, ali oplemenjuju svoje duše. Taj zadatak je povezan s odgovornošću.

Način prenošenja znanja zamislila sam kroz određenu simbiozu teorije i vježbe. Na taj način bismo polaznicima radionice približiti dubinu i važnost sakralne poetike, s ciljem da ona bude čitljiva i  najprostijem oku.

Plan i program naše radionice bi izgledao otprilike ovako:

Dva puta tjedno imali bismo susrete  u trajanju od  po dva sata

Moji programski prijedlozi uključivali bi: vrijeme teorijske pouke, te vrijeme vježbi u trajanju od oko dva sata (i tako dva puta tjedno).

Glede teorije, ona bi uključivala predavanja iz povijesti sakralne umjetnosti, njezin razvoj kroz stoljeća, važnosti sakralne umjetnosti u Crkvi – u njenom nastajanju, te reprodukcije i analiziranje slavnih povijesnih slika velikih majstora.

Vježbe bi uključivale slikanje raznim tehnikama isključivo sakralne tematike, no za početak  bismo reproducirali neka poznata djela iste tematike.

Pozivamo sve koji osjećaju u svojoj duši želju da otkriju skrivene talente sudjelujući u ovoj radionici neka nam se što prije prijave.

Ukoliko bi uvažili moj prijedlog, nadam se da  bismo s vremenom postigli zavidne uspjehe, te bismo svoje uspjele radove izložili u Napretkovom domu, a zašto ne bismo svojim djelima ukrasili zidove  zgrade Napretka te organizirali prigodne izložbe radi predstavljanja napravljenoga.  Voditeljica radionice je mr. art, akad. slikarica Andrea Šunjić.

Hrvatsko kulturno društvo Napredak Mostar,  Liska br 2 – kod Doma zdravlja u Mostaru.