Aktivnosti (tečajevi i izložbe)

Izložba likovnih radova u Napretku

U prostorijama Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“ Mostar priređena je izložba likovnih radova polaznika Škole crtanja i slikanja te predstavljanje glazbenog znanja polaznika Škole harmonike i sintisajzera.

Obavijest  pdf FOTO Galerija

Polaznici Škole crtanja i slikanja svoje radove su stvarali u HKD-u „Napredak“ Mostar pod vodstvom akademskog kipara Željka Marića, a Školu harmonike i sintisajzera predvodi nastavnik glazbe Niko Martinović.

Završna priredba koja je održana u utorak, 8. lipnja 2010.  godine s početkom u 19 sati u  Napretkovom domu u ulici K. M. V. Humskog broj 2 bila je izuzetno posjećena i svečana.

U programu su nam se predstavili mladi glazbenici koji nastavljaju sa usavršavanjem svoga glazbenog znanja, a za izložene slike polaznika tečaja crtanja i slikanja svi posjetitelji su imali samo riječi hvale.

Po završetku službenog dijela programa nastavljeno je druženje uz glazbu i bogatu trpezu.

Sve one koji žele pogledati radove naših polaznika obavještavamo da će slike biti izložene u Napretku do 15. lipnja 2010. godine.

POLAZNICI TEČAJA CRTANJA I SLIKANJA

 koji su izložili svoje radove u Napretku

1.   Ena – Jelena Milović                                                           10.  Gordana Kutle

2.   Matea Đurašević  (ne izlaže)                                              11.  Ivana Perković

3.   Filip Đurašević  (ne izlaže)                                                 12.  Amanda Grizelj

4.   Karla Mikulić  ( ne izlaže)                                                  13.  Marija Musa

5.   Andrea Marinović                                                              14.  Dijana Markota

6.   Helena Biloš                                                                       15.  Marinka Ćavar

7.   Vlatka Marić                                                                      16.  Vesna Merdžo- Boro

8.   Antonija Mršić –  Raspudić                                                 17.  Blaženka Bevanda

9.    Katarina Volarić (ne izlaže)

POLAZNICI ŠKOLE HARMONIKE I SINTISAJZERA

1.   Milenko Aničić

2.  Mario Puljić

3.   Franjo Puljić

4.   Robert Pušić

5.   Josip Milić

6.   Doris Dujmović

7.   Ivan  Bonča

8.   Ante  Bonča

9.  Neven Miličević Capek

Na otvaranju službenog dijela programa prisutnima se prigodnim riječima obratio predsjednik HKD „Napredak“ Mostar prof. dr. fra Andrija Nikić. (tekst donosimo u cijelosti)

Sudionicima izložbe tečaja crtanja i slikanja

 Pozdravljam naše mlade talente koji nam večeras nude svoje prve uratke izrađene pod vodstvom akademskog kipara Željka Marića. Pronašao sam poruku da se slikarstvo rodilo kada se na nebu pojavila prva duga. Evo naši polaznici Škole  crtanja i slikanja pokušali su u svojim radovima zaustaviti jedan doživljaj, događaj, stvarnost, san…

Micelangelo je ponavljao da on u svojim kipovima otkriva skrovite figure.

Leonardo da Vinci je napisao: Slikar koji ne sumnja u svoju sposobnost malo postiže.

Dobar je slikar u svojoj unutrašnjosti pun likova (Du’rer).

Na dobrim slikama se prepoznaju četiri osobine: meko srce, fino oko, laka ruka i uvijek svježe opran kist. Svi slikari teže da predstave duhovnu čovjekovu  vrijednost i njegov duh. Činjenica je, da čovjek ne bira umjetnost, već umjetnost bira njega…. iz toga proizlazi da ako dijete nema nekog talenta ne može ga na silu ni dobit… Međutim, neke se stvari mogu naučiti, na primjer razne tehnike, može se usavršiti perspektiva, kompozicija, kontrast i tako to…. Mladi umjetnici s usavršavanjem u crtanju i slikanju uključuju se među plemenite ljude koji ostavljaju  plodove srdaca i umova na platnu, papiru, zidu… Za njih je slikarstvo nijemo pjesništvo, a pjesništvo je slikarstvo koje govori.  Naslikati jednu vrijednu sliku isto je teško kao i otkriti dijamant. Na koncu konca slikar bi trebao otkriti svoj stil. Morao bi se prepoznati koji je slikar naslikao tu i tu sliku. Konačni cilj svakog  crtača i slikara je postići svoj stil.

Naši mladi umjetnici nude  svoje slike koje su svečanost za naše oči. Oni su pokušali na svojim radovima predstaviti ono što nose u svojim dušama. Nakon promatranja ovih prvih uradaka izloženih na večerašnjoj izložbi, čini mi se da mogu nazrijeti da ovi mladi crtači i slikari poručuju: mi smo budućnost.

Glasoviti slikar Leonadro da Vinci naslikao je predivnu sliku Posljednja večera s mnoštvom detalja. Kada su  prijatelji došli da vide novu sliku svratili su pozornost na lađu koja je bila naslikana pri dnu slike. Ponavljali su, samo  što ne plovi. Leonardo nije bio zadovoljan s komentarima. Kada su prijatelji otišli, on ja zatvorio svoj atelje i uzeo boje te precrtao lađu. Nazočnima je to komentirao riječima: Ja želim da Isus bude u središtu a ne lađa.  Dragi mladi umjetnici, Vi morate znati što je glavno i uspjet ćete ako gledatelji to prepoznaju.

U ime Hrvatskog kulturnog društva Napredak u Mostaru izražavam zahvalnost akademskog slikaru Željku Mariću na njegovoj suradnji s mladim talentima na otkrivanju njihovih sposobnosti i usavršavanju. Ako je Hrvatsko kulturno društvo Napredak u Mostaru, pomoglo mladima talentima da otkriju i usavrše svoje talente, bit će nam to na ponos. U rujnu, ako Bog da, nastavljamo s  održavanjem tečajeva u crtanju i slikanju i vašim usavršavanjem

Sretan nastavak i uspjeh u odabranom životnom usavršavanju želim vam u ime Napretkove obitelji od 1117. članova! Nadamo se, da ćete se usavršavati na započetom putu i olakšavati drugoj nadarenoj mladeži otkriti dar crtanja i slikanja za  njihovu sretniju budućnost. –  Svako dobro želi, zahvaljuje na povjerenju  i pozdravlja.

 

predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak Mostar

Prof. dr. fra Andrija Nikić, redoviti profesor

 

Pozdravna riječ akademskog kipara Željka Marića

 Pozdravljam sve nazocne, a posebice polaznike tecaja, njihove roditelje i prijatelje.

Od kako provodim programe tecaja crtanja i slikanja, iznenadivala me je zajednicka karakteristika polaznika. To je njihovo veliko zanimanje za svaku nastavnu cjelinu, njihova želja i žar da uspiju u onome što je njihov cilj.

Nacin rada voditelja programa sastoji se u kvalitetnom metodološkom izvodenju programskog sadržaja i stalnog poticanje na odredene ciljeve i dinamiku rada.

U ovoj skupini svaki polaznik je imao jaku motivaciju da uspije i pokazao se apsolutno predanim zadacima koje radi.

Kakav bi trebao biti poticaj da se nešto iskaže na odredeni nacin? Zašto je to tako? To je vjerojatno, kao i u ostalim umjetnostima, iskonska potreba osobnog izražavanja, da svoje misli, ideje i osjecanja izrazi u lijepoj formi – to znaci na umjetnicki nacin.

Vjerojatno je razlog pokazane suradnje osjecanje ili saznanje da se ima što reci te želi izreci. To je polaznicima i ovog tecaja bilo svojstveno.

Tako, ideja ili osjecanje izraženo u stihu može biti jednako impresivno i zanimljivo kada se iskaže na slikarski nacin. Ta potreba jednako je izražena
u svim povijesnim razdobljima i kod razlicitih uzrasta.

Ovaj tecaj je obuhvacao razlicite dobne skupine – od prvog razreda osnovne škole do odraslih osoba. Uspjeh, kao što se vidi iz izloženih radova, je razlicit, ali želja je, bez ikakve sumnje, ista.

Zanimljivo je napomenuti da djeca pristupaju izvodenju zadataka bez opterecenja sa tehnickim, likovnim ili bilo kakvim drugim zahtjevima; oni jednostavno sjednu i pocnu raditi. Urade onako kako su uradili i to je to.

Jednom davno netko je rekao: „Svako dijete je umjetnik, no teško je to ostati kada odraste.” A stariji se polaznici oslanjaju na odredena iskustva i nastoje te zahtjeve uciniti prepoznatljivima, primjenjujuci ih na svome radu.

Imajuci u vidu bogatstvo sadržaja, tecaj je bio ispunjen pozitivnim ozracjem koje je svima pružalo zadovoljstvo. I ja sam, s ponosom priznajem, bio zadovoljan.

Ovom prigodom zahvaljujem Hrvatskom kulturnom Društvu „NAPREDAK” Mostar na organiziranju ovog tecaja, te predsjedniku prof. fra Andriji Nikicu na podršci pri ostvarenju ovog projekta.

Zahvaljujem polaznicima tecaja na ugodnoj suradnji, i svima vama koji ste svojim dolaskom ohrabrili autore ove izložbe, da i dalje pronalaze zadovoljstvo i ljepotu u kreativnom izrazu slikarstva.

 

ak. kipar Željko Marić

Mostar, 8. lipnja 2010.