Ukorak s vremenom

Otvorena Šesta izložba talentirane dječice

U petak, 1. lipnja 2018. u 19:00 sati, Hrvatsko kulturno društvo „Napredak” u Mostaru priredilo je u Hrvatskom domu Hercega Stjepana Kosače šestu izložbu likovnih radova sudionika radionice crtanja i slikanja.

Radovi su nastali tijekom školske 2017./2018. godine. Trideset i tri sudionika I sudionice, pod stručnim vodstvom akademskih slikara i grafičara Mirjane Drežnjak Naletilić i Marija Naletilića, izložili su tristotinjak radova. O tijeku otkrivanju i usavršavanju talentirane djece te izloženih radovima govorili su spomenuti Mario i Mirjana.

U svom govoru predsjednik Društva prof dr. fra Andrija Nikić je rekao: „Naši fratri su ponavljali i napisali da je Hercegovina najljepša zemlja i da su Hercegovci najsposbniji ljudi. Da se ta sposobnost pokaže, uz ostalo, prije 116 godina fratri su osnovali Društvo za odgoj mladeži. Da se s riječi prijeđe na djelo, uz pomoć dobročinitelja, sagradili su Napretkovu palaču u kojoj su mladi iz Hercegovine stanovali i pohađali srednje škole. Nakon obnove rada Društva 1990. u Napretkovom domu započeli smo s radionicama. Jedna od najbrojinijih radonica jest Radionica ljepote.”

Radionicu mladih umjetnika nazivam „Radionica ljepote” jer putem umjetnosti ova mladež gradi most između umjetnika i Boga, kako bi postali svjedoci Božje ljepote. „Umjetnik, rekao je Papa, ima poseban odnos prema ljepoti. U istinskom smislu može se reći da je ljepota poziv koji mu Stvoritelj udjeljuje u daru ‘umjetničkog talenta’. I, zasigurno, to je također talent koji bi trebao donositi plod, u skladu sa smislom evanđeoske prispodobe o talentima.”

Darovi koje ste primili su odgovornost i poslanje za svakog od vas. Pozvani ste raditi i usavršavati primljeni talent. Pozvani ste, pomoću svojih talenata i crpeći iz izvora svoje duhovnosti, predložiti alternativni način razumijevanja kvalitete života.

Stoga razvijajte svoje talente kako biste pridonijeli ekološkom obraćenju koje prepoznaje uzvišeno dostojanstvo svake osobe, njezinu svojstvenu vrijednost, njezinu kreativnost i sposobnost promicanja općega dobra. Promičite kulturu susreta, gradite mostove među ljudima, među narodima, u svijetu u kojem se i dalje podižu mnogi zidovi iz straha od drugoga.

Nadalje, umjetnici nisu gotovi, oni se tek stvaraju! Nastavite se usvršavati, pa ćemo imati velikane djela koja govore svim jezicima! Umnažajte svoje talente i učinite vidljivom neizrecivu Božju ljubav.

Fra Andrija je zahvalio Mariju i Mirjani hvala vam na strpljivosti i ustrajnosti, roditeljima ove dječice na povjerenju, a mlade umjetnike Napretkove „Radionice ljepote” potakao da se nastavite usavršavati!

Tako će, nadamo se, s vremenom postati ponos i profesorima i roditeljima, narodu i Napretkove „Radionice ljepote” – završio je fra Andrija.

Izložbu je otvorio najmlađi sudionik Noa Naletilić.

AN


Svoje likovne radove izložili su 33 mlada umjetnika; 7 izlagača starijeg uzrasta i 26 izlagača iz mlađe grupe. Izložena umjetnička djela stvarana su kroz školsku 2017./2018. godinu pod stručnim vodstvom akademskih slikara i grafičara Mirjane Drežnjak Naletić i Marija Naletilića. Oni su posebno ponosni što je i ova godina uspješno okončana te su istakli kako je dvorana u Kosači postala premala za izbor svih najboljih radova. U ime Napretka fra Andrija Nikić je pozdravio mlade umjetnike, čestitao im, zahvalio na uloženom trudu te pozvao da budu ustrajni i nastave se usavršavati na svom umjetničkom putu. Na kraju su polaznicima radionice uručene diplome a ugodno druženje je nastavljeno na prigodnom domjenku.

POPIS IZLAGAČA, 1. lipnja 2018.

MLAĐA GRUPA:

1. Iva Josipa Milas
2. Marko Čule
3. Petra Sabljić
4. Ena Vidović
5. Gabriela Biloš
6. Nina Miličević
7. Marta Bagarić
8. Matej Bagarić
9. Toma Vukojević
10. Josip Pandža
11. David Tomić
12. Iva Vidačković
25. Laura Naletilić
13. Marija Vidačković 26. Ivano Čutura
14. Mia Cipetić
15. Iris Blažević
16. Dunja Blažević
17. Katarina Blažević
18. Manuela Skaramuca
19. Lucija Krešić
20. Petra Lovrić
21. Margareta Ćavar
22. Ana Ćavar
23. Noa Naletilić
24. Petra Bezer

STARIJA GRUPA:

1. Fabian Bevanda
2. Nikolina Rotim
3. Filip Aničić
4. Ana Ivanković
5. Marija Miloš
6. Ivona Cvitković
7. Ante Udovičić

Hrvatsko kulturno društvo „Napredak“ Mostar