Aktivnosti (tečajevi i izložbe)

Izložba Djeca djeci u mostarskom Napretku

Dana 26. svibnja u prostorijama Mostarskog napretka otvorena je jedinstvena izložba pod nazivom Djeca djeci.

Na početku svečanosti predsjednik mostarskog napretka fra Andrija Nikić. pozdravio je nazočne i goste, te izložbu otvorio, azaslužnima dodi9jelio Zahvalnice.

„Poštovani i dragi prijatelji!” – rekao je far Andrija i nastavio: „Pozdravljam sve vas, koji ste vođeni znatiželjom, poštovanjem i zahvalnošću došli večeras na ovu jedinstvenu izložbu.

{module [61]}

Sami naslov izložbe Djeca djeci govori o vrijednom daru.

Na poseban način pozdravljam kipara Rajka Sroka koji je drvoreze dječje radionice u Viškovu uputio Hrvatskom kulturnom društvu Napredak u Mostaru. Na taj način uspostavio je vidljivu suradnju između dječjih radionica riječkog područja s Hercegovinom.

Pozdravljam i književnika Fabijana Lovrića koji je posredovao ovo naše večerašnje druženje.

Pozdravljam djecu koji su nam poslali svoje drvoreze:

Miris drveta, osjećaj trajanja, galerijska tišina… to je ono što iznova obuzima svakog posjetioca ovog hrama života i raznolikih djelatnosti. Večeras je ovaj Dom okićen sa 150 drvoreza koje su izradila djeca.

Djeca autori radova su iz slijedećih škola: – Oš Sveti Matej Viškovo – Oš Milan Brozović Kastav – Oš Drago Gervajs Brešca – Oš Klana – Oš Nikola Tesla Rijeka – Oš Gornja Vežica Rijeka – Oš Kozala Rijeka – Oš San Nikolo Rijeka – Oš Trnsko Zagreb

Djeca – umjetnici su nam poslali svoje drvoreze – na njima su različiti prizori.

Promatrajući ove drvoreze uvjeren sam da su njihovi autori pokušali udahnuti u svoje uratke svoje dušu, te svoje ideje ili stvarnosti i okoliš u kome žive. Gledajući pojedine drvoreze osjećam istinitost narodne mudroslovice da kaplja ne buši kamen svojom snagom, nego učestalim kapanjem. Ovdje vidim kako su dječje ručice svojom ustrajnošću utisnula u suho drvo poruku svoje ideje.

Ovim darom umjetnici su nam htjeli dati poruku da je u drvo utisnuto zaboravljeno lice koje bi trebalo taknuti na ljubav i brižnost za sve one svetinje koje su u njemu ostale i koje se dobrano čuvaju.

Ta stvarnost je poticaj našoj dječici koja će, nadam se, odabrati po koji dar za sebe, i osjetiti poticaj da urade nešto po svojoj mjeri, iz svoje duše, kao uzdarje Djeci iz navedenih škola ostati trajan izazov.

Ova Izložba je poticajna: Djeco!

Mladi umjetnici – na posao!

I mi u našim radionicama prepoznajemo moguće umjetnike koji će, ako ustraju, ostvariti svoje pokušaje!

– Zahvaljujem svima koji su doprinijeli da imamo ovu izložbu. Na prvom mjestu svoj djeci-umjetnicima.” – završio je fra Andrija

Potom je nazočne pozdravio kipar Rajko Sroko i upoznao nas s mjestom i školama u kojima je organizirao prigodne radionice.

Književnik Fabijan Lovrić je toplim riječima predstavio dječju inventivnost i slikom pokazao mjesta – dvorce – u kojima djeca izrađuju svoje drvoreze.

„Ova izložba je prodajnog karaktera.” – rekao je fra Andrija i naglasio: „Djeca su osjetila vapaj naše djece iz Mostara kojima ni Grad ni Županija ne pomažu, te ponudila svoj način pomoći! Od srca im hvala!”

Školama djece umjetnika i njihovim voditeljima dodijelili smo Zahvalnice.

Mostar, 26. svibnja 2012.