Priopćenja

HRVATSKA AKADEMSKA ZAJEDNICA DOMOVINE I DIJASPORE

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti
ACADEMIA SCIENTIARUM ET ARTIUM CROATICA
88 000 MOSTAR, p.p. 65.

„HRVATSKOJ AKADEMSKOJ ZAJEDNICI
DOMOVINE I DIJASPORE”

Trg bana Josipa Jelačića 15,
ZAGREB

Dragi predsjedniče, akademici i prijatelji!

Uvelike nas je obradovala vijest i Pozivnica na krštenje HRVATSKE AKADEMSKE ZAJEDNICE DOMOVINE I DIJASPORE koje je najavljeno za 9. ožujka t. g. u 11. sati na Trgu bana Josipa Jelačića br. 15 u Zagrebu.

Čestitamo Vam na tom veledjelu darovanom hrvatskom narodu što ste ga, nakon mukotrpnog puta, ostvarili.

Čast nam je da ste za kratki pozdrav predvidjeli za predsjednika „Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti” – prof. dr. Andriju Nikića, Iako zbog obaveza fizički ne mogu nazočiti spomenutoj svečanosti, ipak Vam upućujem svoju prigodnu čestitku.

Dragi akademici, hrvatski rodoljubi i prijatelji!

Hrvati u Hercegovini su po mnogočemu lučonoše među hrvatskim narodom. Kod nas je 13. lipnja utemeljena, a 29. rujna 2012. svečano proglašena HRVATSKA AKADEMIJA ZNANOSTI I UMJETNOSTI – bez područnih ograničenja. Osnivanjem Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti uputili smo poruku javnosti da Hrvati Bošnjacima, Srbima i ostalima mogu predstaviti umjetnike i znanstvenike hrvatske nacionalnosti kao dar, ili kao bogatstvo. „Jedna od zadaća naše Akademije je učiniti da hrvatska povijest pristupi sama sebi i stvori za svoj narod točnu sliku prošlosti kao čvrst temelj budućnosti „HAZU u Mostaru će mostom svih suradničkih komunikacija na polju znanosti i umjetnosti svih struka spajati Hrvate diljem svijeta s ljudima u cijelom svijetu.

Dragi Akademici, na početku vašeg rada želim da I HRVATSKA AKADEMSKA ZAJEDNICA DOMOVINE I DIJASPORE treba postati savjest hrvatskog naroda iz kojega smo izrasli i među kojim djelujemo. Želim da promiče najviše vrijednosti društva nadilazeći svaku dnevnu ideologiju i pristranost što će joj osiguravati mogućnost nezavisna rada. Neka se oslanja ponajprije na priznati stvaralački i moralni autoritet svojih članova, i tako osigurava pouzdan pristup svim izazovima u društvu. Potom joj želim mnogo uspjeha na kao moralnom autoritetu, postajući čuvarica kulturnog i nacionalnog identiteta, te narodne baštine, I dostojanstvena predstavljačica hrvatskog naroda i države. I konačnoneka utječe na oblikovanju društvene svijesti.

Biti dionik utemeljenja i rasta Hrvatskih Akademija, uvjeren sam, ulog je za sreću i stjecanje duhovnoga bogatstva, jer u kući znanja i umjetnosti svako je slovo glas duha, uma i srca; svaka je riječ ključ za mudrost, poniznost i slavu ljepote života.

Mnogo uspjeha u radu HRVATSKOJ AKADEMSKOj ZAJEDNICI DOMOVINE I DIJASPORE želi i nada se našoj budućoj suradnji.

Stoga kličem neka tim putem ide, cvjeta i raste i HRVATSKA AKADEMSKA ZAJEDNICA DOMOVINE I DIJASPORE.

Uzdižem ruke k Nebu i molim svemogućeg Stvoritelja da nam preko Akademija oplemenjuje um i srce kako bi Hrvatske Akademije okupljale poštene i neustrašive pregaoce za domovinu! Sretno!”

prof. dr. fra Andrija Nikić,
predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Mostar, 6. ožujka 2013.