Aktivnosti (tečajevi i izložbe)

FOLKLOR U NAPRETKU

folklor-napredak

Želeći upoznati, poboljšati i proširiti kulturnu baštinu u Gradu

Hrvatsko kulturno društvo Napredak iz Mostara
započelo je uvježbavanja „Napretkove folklorne grupe”.
Susreti se održavaju ponedjeljkom (u 19.30 sati) i srijedom (u 19 sati).
Pozivamo sve zainteresirane posebice studente i studentice, ali su dobro došli i srednjoškolci da se pridruže„Napretkovoj folklornoj grupi” u navedenim terminima.

Folklor je naziv za različite aspekte tradicije kulture, najčešće uobičajen u značenju zajedničkog imena za tradicijske oblike književnosti, glazbe, plesova, dramskog i likovnog stvaranja.

Riječ folklor dolazi od engleske riječi folk: puk, narod + lore: nauk, znanje. Izraz folklor prvi je put upotrijebio William Thoms 1846. godine u engleskom časopisu The Athenaeum, misleći na narodno znanje. U popularnoj upotrebi folklor označava aspekte koji se u primijenjenim oblicima pojavljuju u gradskoj kulturi, tj. izvedbi scenski adaptiranih pjesama i plesova, izrađenih rukotvorina itd. Znanost koja proučava pojam folklora naziva se folkloristika, a datira iz predromantizma i romantizma.

Umjetnost bilo kojeg vremena ne može se zamisliti bez folklornih elemenata, premda je njegov udio ponekad jedva zamjetljiv. Vrhunska ostvarenja na području glazbene umjetnosti zasnivaju se manje ili više na elementima folklora, što danas posebice dokazuju sve češći etno festivali. Sve specifične osobine nekog naroda i kraja kao što su ljudska psiha, podneblje, prirodni fenomeni, govor, ritam, pjesme i plesovi skupljeni su u folklor koji samo čeka na umjetnikovu imaginaciju da ga on kroz svoju ličnost doživi i pretvori u umjetničko djelo

Narodna melodija koja se čuje negdje u pejzažu nosi sa svojom melodijom i dio atmosfere krajolika s kojim neposredno živi i od kojeg je autentično izrečen. Dakle, ako se želi emocionalno doživjeti i glazbeno realizirati jedan kraj te zbivanja u njemu, treba duboko proučiti atmosferu i psihologiju dotičnog kraja, njegovih ljudi i prirode s kojom su oni tako neposredno stopljeni. Folklor ne nameće nikakve dogme i propise, on omogućava potpunu slobodu umjetniku u njegovom stvaranju i interpretiranju.

Više pojedinosti možete dobiti u Hrvatskom kulturnom društvu „Napredak” u Mostaru, Ulica K. M. V. Humskog br. 2 (bivša Liska) ili na telefon 036/323 310.
e-mail: hkd.napredak.mostar@gmail.com, nikic.andrija@tel.net.ba
www.hkd-napredak-mostar.ba

Dobro došli!

Predsjednik HKD Napredak Mostar
prof. dr. fra Andrija Nikić

Mostar, 12. ožujka 2013.