Ukorak s vremenom

Šezdeseta Napretkova Uskrsnica

KRALJICE NEBA, RADUJ SE…

Dana 28. travnja t.g. u Napretkovu domu  u Mostaru održana  je  Napretkova Uskrsnica. Dvorana   je bila puna, osobito mladih i dječice sa roditeljima. Ova Uskrsnica je i bila namijenjena za najmlađe. U programu su sudjelovala djeca koja su u Hrvatskom kulturnom društvu  Napredak članovi brojnih radionica kao što su toArs sacra, crtanje i  slikanje, jezična,  plesna, glazbena, te baletna skupina i druge. U Napretku  već ima petnaestak različitih radionica s preko 350 sudionika. Što će sve oni postići u svome životu? To zna samo dragi Bog. Mi znamo da nam grad Mostar do ne daje jednog  feniga za pomaganje učeće mladeži, sudionike naših radionica i postojanje Društva koje je utemeljeno i evo, postoji u Mostaru nakon 109 godina. Predsjednik Društva fra Andrija Nikić nas sokoli da se molimo i uzdamo u Božju providnost. I zahvaljujući toj providnosti, usprkos brojnim poteškoćama, mi plovimo ka sretnijoj i uspješnoj budućnosti.

Današnji Napretkovi predvodnici misle i na to! Hvala im i neka ih Bog podrži.

Program je otpočeo Uskrsnim pjesmama koje su otpjevali Napretkovi glasići pod vodstvom gđe Katje Krolo Šarac. Potom su nazočni uživali gledajući rasplesane djevojčice, male balerine Baletne skupine pod vodstvom gđe Arlete Čehić. Nakon njih nastupila je plesna skupina i djevojčice u kostimima pod vodstvom Irene Marić i Sandre Kutle. Uskoro potom naša mlada pjevačica Sanda Pandža otpjevala nam je dvije pjesme Anđele moj i pjesmu Aleluja na engleskom jeziku. Tri mlade gitaristice odsvirale su i otpjevale jednu Fantaziju. Njihovi glazbeni učitelji su gospodin Borislav Arapović i gospodin Filip Musa. Potom je nastupio mladi harmonikaš koji nam je odsvirao dva napjeva Milost i Vilu Velebita. Pjesmom „Kriste u tvoje ime“ oduševili su nas mladi glazbenici, a nakon njih imali smo priliku uživati gledajući ples nešto starijih djevojčica u crno plavim kostimima sa plavim vrpcama u ruci.

Program je završio izvedbom poznate pjesme poja se pripisuje Papi Ivanu Pavlu II., Krist na žalu. To su organizatori izabrali nasumice jer je  u nedjelju prvog svibnja blagopokojni Papa proglašen je blaženim.

Između napjeva, mlada voditeljica programa, Nina Margeta čitala je Uskrsne čestitke koje su fra Andriji, njegovoj Braći i članovima Napretka poslali brojni prijatelji iz domovine i svijeta. Među njima su bile i čestitke biskupa: biskupa Slobodana Štambuka, biskupa Valentina Pozaića i biskupa Mile Bogovića. Biskup Pozaić nam je, uz ostalo, zaželio: „…neka Uskrs bude pun radosti i nade u bolju budućnost + Valentin Pozaić“

Voditeljica Nina pročitala je i nekoliko najljepših čestitki koje su izdvojene od petstotinjak pristiglih.

Na početku Uskrsnice sve nazočne fra Andrija je pozdravio riječima:

„ Sretan, radostan, blagoslovljen i svet Uskrs vama ovdje nazočnim i vašim milim i dragim želi u ime 1215 mostarskih Napretkovaca! Ovo je 203 naša priredba tijekom minulih dvadeset godina, a 60. Napretkoiva Uskrsnica . Zahvaljujući Uskrslom Isusu, usprkos svim nedaćama i napastima, ovo smo uspjeli ostvariti.

Uskrs je najljepši cvijet naše vjere koji je niknuo iz snage križa, patnje i tame. On je pobjeda Raspete Ljubavi i naš put s Kristom u Vječnost. Uskrsnuće daje našem životu smisao, smjer i priliku, za ponovni početak, bez obzira na okolnosti.

Od prvog Uskrsa odzvanja poruka u svemiru: „ Ne, neću umrijeti, nego živjeti i kazivat ću djela Gospodnja!“ (Ps 118,17). Katkad poput Tome vapimo Bogu da nam pokaže znakove, i katkada nevjerna srca ne vidimo da nam ih daje u izobilju – znakove svoje prisutnosti i darivanja. Kako je lijepo čista srca Bogu uzvratiti darom: vjerovati u nebo prije nego li u njega uđemo.“

+++++++++

Evo nekih izričaja naših čestitara: Vrsni profesore i divni predsjedniče, predivna je ova Vaša čestitka, zahvalan sam Vam za nju!  Ona je toliko sadržajna i bremenita činjenicama da sam je odmah otisnuo da je mogu ponovno pročitavati. Primite svi Vi s moje strane moje najljepše i najsrdačnije čestitke i najljepše želje da Vam se obistine!

Vaš vjerni i odani prof. dr. Aleksandar  Lutkić iz Zagreba

Do slijedećega,  sa iskrenim nastojanjima i željama!

++++++++++++++

Utkani smo u tajnu Otkupiteljeva križa.
Raspeti Isus nosi s nama sve naše križeve i
potrese života na spasenje mnogih.
Da bi sjaj i ljepota Krista Uskrsloga
dodirnula svaku ranu Vašega srca i
suobličila Vas neizrecivoj ljepoti
Proslavljenoga Krista,
od srca Vam želimo
SRETAN I BLAGOSLOVLJEN USKRS

Društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne
Marina Kljajo-Radić, predsjednica

PREDRAGI,

NEKA OVAJ USKRS U NAMA PROBUDI

OSJEĆAJ  ŽRTVE KOJU SU HRVATSKI

BRANITELJI I GENERALI

UTKALI U SLOBODU DOMOVINE

uskrs1

SAMO TAKO MOŽEMO BITI VJERODOSTOJNI SVJEDOCI I GLASNICI ISTINE

Ivana Haberle

i

Udruga „Žene u Domovinskom ratu-Zadar“

Poštovani fra Andrija!

Još je jedan Veliki petak: liturgijskog kalendara i našeg hrvatskog naroda. Ne zna se je li veći onaj u Hrvatskoj ili onaj u BiH. Nekako kao da nam je potrebno više Velikih petaka da dođemo do Uskrsa. Ili je to lekcija koju teže učimo, pa je moramo ponavljati.

Jedno je sigurno, koliko ih god bilo – tih Velikih petaka – iza njih slijedi Uskrs. Slijedit će i nama i našemu narodu.

U radosti uskrsne nade želim i molim Vama i svim Napretkovcima sigurnost u vjeri i nadi, dobro zdravlje, mir u duši i puno Božjeg blagoslova. Srdačna hvala na uskrsnoj čestitci.

SRETAN USKRS!

Uz  pozdrav Anto Orlovac, svećenik

+++

Prigodom najvećega katoličkog blagdana Uskrsa, upućujem Vam iskrene čestitke sa željom da vam svjetlo Uskrsa ispuni dane pred vama vjerom, nadom, obiteljskom srećom i osobnim zadovoljstvom. Najveći katolički blagdan provedite u miru, a njegovu radost i blagoslov podijelite sa svojim bližnjima, ispunjeni ljubavlju i optimizmom.
Sretan i blagoslovljen Uskrs! Dr. Šimundić

Iako je stanje Hrvatske krajnje zabrinjavajuće,

pa praznike od muke jedva i primjećujemo,

okolnostima usprkos – svima želim

Sretan Uskrs!

Emil Čić

Sretan i blagoslovljen USKRS, žele Vlatko i Višnja.

SRETAN USKRS! – želi Udruga Marko Polo s Korčule

Fra Andrija!

Zahvaljujem i uzvraćam Vama i bivšemu roškopoljskomu župniku: Vlade Lozić.

Uskrsnuo je kako je rekao,aleluja!

Radostan i blagoslovljan Uskrs

Zeli Mladenka Šego iz Njemačke!

+++++++++++++

Cijenjeni fra Andrija,  Sretan Uskrs  svima vama – uz zdravlje, uspjeh  i dobru volju

D. S., Oslo, Norveška

++++++++

Dragi fratre, hvala ti na sjajnoj usksnoj propovijedi.Tebi i ostalim fratrima koji me se sjećaju želim sretan Uskrs.  Ljubo Aždajić iz Kraljeve Sutjeske, sada u Americi.

++

Hvala (na čestitci i lijepim željama) i tebi (čestitam) brate, fra Mario Knezović

+++++++++++

Uskrsnu Isus doista, aleluja.

Kličimo uskrsnom radošću u nadi novoga života.

Blagoslovljen događaj i blagdan Kristova uskrsnuća.

Uz pozdrav, fra Mate Tadić

A jesam (živ) moj Pajdo. Trči na sve strane. Hvala ti na čestitki i ja Tebi želim sve najbolje za Uskrs  i obilje blagoslova! – fra Robert Kiš

+++++++++++

Svima sretan uskrs od AHD Melbourne

Australian Croatian Association

E: ahd@iprimus.com.au

W: www.ahdmelbourne.com.au

USKRSNA ČESTITKA

Nakon agonije Getsemanija, grubog uhićenja i mučenja, krivih svjedoka i montiranog procesa, podlosti Heroda i kukavičluka Pilata, nakon svih križnih postaja i Kalvarije smiraj u grobu nije zadnje što se dogodilo Pravedniku. Čekala ga je nagrada za križ i patnju. Čekao ga je Uskrs. Uskrs čeka na sve one koji će ga svojom patnjom i poštenjem zaslužiti.

Uskrs stoji i pred nama koji ćemo pošteno proći svoj život, nositi iz dana u dan svoj križ, ustrajati na svojim Kalvarijama.

Svim žiteljima …želimo čestit i blagoslovljen Uskrs!

V. M.

+++

Dragi fra Andrija, sretan Uskrs Vama i svima koji ćete se 8. travnja naći u Mostaru.

Mir i dobro! – Božidar Petrač

Dragi moj, Pomnjivo sve ovo čitam pa Ti zahvaljujem što si i

mene uvrstio među one kojima šalješ

ove drage blagovijesti. Vivat amicitia in Christo ! – dr. Jozo Marević

Bog Fr. Andrija Nikic i Vaman sretan Uskrs i deseti travnja kao na listi nemate Mladana Leko. Bog Vas blagoslovija. Ivan Grbavac iz Sydneya – Australija

I S U S   U S K R S N U  D O I S T A   !! – A L E L U J A   A L E L U J A  !!

– želi  Josip Kocijan

Cijenjeni članovi i prijatelji HKD NAPREDAK neka Vam je blagoslovljen Uskrs i uskrsnuće našega spasitelja Isusa Krista. Vjera u njega sačuvala je naš narod na kamenu Hercegovine, vjera u Njega sačuvati će nas i u tegobnoj budućnosti. S poštovanjem, Antun Nakić

Hvala na čestitci i lijepim željama. Također i Vama sretan Uskrs!-
http://ramska-zajednica.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=337:sretan-uskrs-&catid=41:openito&Itemid=80 – Matej Škarica

Hvala na pozivu. Sretan Uskrs i Vama! Pozdrav, Ante Nazor

MOJIM PRIJATELJIMA I RODJACIMA ( i njihovim najdražima ) ŽELIM SRETAN, MIRAN I VESEL USKRS ! – Vaš – Boris Leljak

Sretan Uskrs –  HRVATSKI POKRET ŠTIT  – (bitka za Hrvatsku) – Branko Stojković, predsjednik

Sretan Uskrs  –  Croatian World Congress H.S.K.

NGO Member of the United Nations

http://www.crocc.org/hrvatski/home.asp

Vama osobno i svim članovima Napredka u Mostaru i njihovim obiteljima, Sretan i Blagoslovljen Uskrs,

Ivana Burđelez- Predsjednica MH – Ogranak Dubrovnik

+++

Dragi Prijatelji, Neka sada o Uskrsu, medju nama Hrvatima više nego ikada,  vlada razumijevanje, suradnja i medjusobno poštivanje. Svim Hrvatima i svim  ljudima dobre volje i onima koji to ne mogu biti sa željom da se njihova  srca otvore s nadom da nam ovo bude nezaboravni Uskrs u našem zajedništvu.  Neka ovog Uskrsa trajno u nama zavlada Isusovo kraljevstvo mira, ljubavi i  pomirenja. Svima od srca u ime djelatnika Hrvatskog Radija Vancouver želimo  SRETAN USKRS! – Zlatko Jelinic

Voditelj-urednik radio programa

contact@radiovrh.ca
www.radiovrh.ca
Cel:778-837-7497- Program utemeljen: 22.Srpanj 1972

+++

Sretan Uskrs – hrvoje.loncar@posta.hr

Sretan Uskrs želi Vam Niko Soljak

Neka Krist Uskrsnuli bude svjetlo vašega života!

Sretan Uskrs žele vam

Profesor Franjo Marić

Poštovani  Fra Andrija Nikić!

Zahvaljujem se na Vašoj Uskrsnoj čestitki. Uzvraćam Vama i Vašoj braći u Kristu čestitke za Uskrsnuće Kristovo – na najbolji mogući način koji je u mojoj mogućnosti. Priloženo Vam dostavljam tekst moje neobjavljene knjige ECCE HOMO koja sadrži 514 psalama! Slobodno je možete proslijediti svima za koje mislite da bi je rado pročitali, jer se već djelomično vrti na Internetu. Usputno možete pogledati i moje web stranice www.mile-prpa.com

Ako želite da Vam dostavim i neku drugu od mojih knjiga slobodno mi javite i izaberite koju želite. Lijepi Vam pozdrav. Mile Prpa

PS. Neka Uskrsnuće Kristovo donese i uskrsnuće Vašeg i našeg društva – Napredak!

+++

Sretan Uskrs i vama dragi i poštovani fra oče Andrija. – Stipe Ćavar, Međugorje

+++

Za nas Hrvate, kršćane ma gdje bili Uskrs je uvijek jedan Blagdan nade, uzora u Kristu i inspiracije za Kristov put, kojeg nam je slijediti jer vidimo, da  je naša Hrvatska Kalvarija poput Kristove puna padova pod Križem nacije, a u tim padovima, uvijek nam je u srcu i pred očima nada, vjera i uvjerenje, da ćemo izdržati i doći do prave slobode i svih ljudskih i nacionalnih prava jer bez prava i Božjeg blagoslova sama sloboda je varljiva vrijednost.
Ovu Tvoju čestitku prosljeđujem mojim i Tvojim štovateljima, kojih imaš diljem svijeta jer je čestitka Uskrsna, kršćanska i hrvatska, nadahnuta idejama, vrlinama i dobrotom, koje treba Hrvatski narod i svi ljudi dobre volje.
Klanjamo ti se, Kriste, i blagoslivljamo te,
Jer si svetim križem svojim svijet oTkupio.
Čvrst u Vjeri i nadahnut najljepšim idealima, dijelim ih s vama, prijatelji
moji i neprijatelji, koji trebate prijateljima postati, da zajednički uživamo na putu Uskrslog Krista, našeg Spasitelja – odani vam Dragan Hazler

Hvala dobri moj prijatelju. Evo od mene pjesma Uskrs, koja je oduševila okupljene na kninskoj tvrđavi u noći bdjenja, kada smo čekali presudu hrvatskim generalima, uz molitvu s biskupom mons. Antom Ivasom.

Sretan Uskrs Vama i svim napretkovcima.

Fabijan Lovrić.

Uskrs

Iz same smrti ustane, bijel,

i kaže: „Vjerujte, ja sam s vama,“

i ode svijetliti zalutalima,

ode svijetliti grešnicima,

ode sjediti s desna ocu

dovoljno moćan u nama.

Tko ne vjeruje nema puta

i nema stazu izvan drače.

On, prošao je kušnju i ljubav,

mekan poljubac od biča jače.

On, prošao je pustinjom tuge

živeći vječnost, spas za ljude.

Do koljena mu bješe Lubanjsko

kada su nebo proboli,

kada su ga izdali,

Petar ga zanijekao,

nevino osudili.

Nitko još nije uspio

dušu ko ruke oprati.

Grijeh crna zvijer je u nama:

ili je moramo hraniti,

ili će nas pojesti.

Tanka je moja košulja

da bi mi dušu sakrila,

tanka je moja sudbina

u društvu gladnog čopora,

slabe su moje odluke

kad nema vjere u njima.

Ti si sunce mog jutra,

mjesec s večeri,

zvijezde u noći,

slava u životu.

Da nije Tebe u vjeri

u smrt bih se zaljubio.

Moja je slabost vječita,

tvoja dobrota beskrajna,

riječi su moje sumnjive,

svjetlost vječna kod Tebe.

Otrijeznio si me smrću,

okrijepio životom,

sad liježem miran uz Tebe,

jer si svojom mukom,

život, za ljude otkupio.

Iz same smrti ustane, bijel,

i kaže: „Vjerujte, ja sam s vama!“

Knin, 13. travnja 2011.

Srijeda, 14: 17 sati.

+++

SRETAN USKRS

uskrs2

Svim ljudima dobre volje

Sretan i blagoslovljen Uskrs

želi

Hrvatska kulturna zajednica u Švicarskoj

Dragi fra Andrija,   Nisam Vas, čini mi se, imala prilike upoznati osobno, ali mi je izuzetno drago da sam se eto našla na Vašoj mailing listi na koju ste poslali ovaj divan uvod u završnicu Velikog tjedna – Uskrs.

Bog očito zna da mi treba snage i podrške  kada mi šalje ovakve ljude i poruke. Iskreno se nadam u osobnom životu i životu mojih bližnjih svjetlu Uskrsa i obilju nade, vjere, mira i ljubavi!

Bog Vas blagoslovio u Vašem radu i na Vašem putu!

Sretan Uskrs!- Sanda Lončar

+++ itd +++

Na kraju Uskrsnice fra Andrija nam se ponovno obratio zahvalivši se ovim rječima:

„ Dragi moji! Hvala Vam na suradnji i održanoj šezdesetoj Napretkovoj Uskrsnici. Uvjeren sam da se i večeras s nama raduje Marija, Kraljica Mira. I krš hercegovački s njom. Čujemo njegovo bilo. I vjetar. Čujemo mu dah. Čuju ga i građani Mostara, cijele Hercegovine. Čujemo njihov žamor. I dječica i odrasli. Čujemo njihov pjev. Čuju ga i nizine, koje zelene dlanove pružaju da procvalo cvijeće zahvaljuje i hvali Boga života. Združeni u pjesmu ljubavi, radujmo se svi, Uskrslom Kristu pjevajući. Bogu i vama hvala, što smo se i mi njima pridružili.“

Potom je fra Andrija zahvalio voditeljici programa kao i svim učesnicima i njihovim učiteljima. Kao i svima onima koji su pomogli da se ova manifestacija ostvari. Na kraju je zahvalio medijima, posebice Radio postaji Mir Međugorje, Dnevnom listu i ostalima koji su širili vijest o održavanju ove manifestacije. Sudionici su dobili i pismene Zahvalnice.

NA DOBRO NAM DOŠLO ISUSOVO USKRSNUĆE I BILA BLAGOSLOVLJENA OVA GODINA I 109. NAPRETKOVA OBLJETNICA.

Prvi dio šezdesete. Napretkove Uskrsnice u Mostaru je završio i slavljenički dio započeo zajedničkim pjevanjem uskrsne pjesme: Kraljice neba, raduj se..