Aktivnosti (tečajevi i izložbe)

Dječja izložba 2015

Otvorena Izložba dječjih likovnih radova

U Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača u Mostaru u Galeriji Kraljice Katarine
dana 15. lipnja t. g. u 19.00 sati svečano je otvorena
izložba ovogodišnjih dječjih likovnih radova.

{gallery}izlozba-djecjih-radova-2015-06-20{/gallery}

Svoje radove – i po više njih – izložilo je 29 sudionika od 5 do 12 godina.

To su:
1. Luka Markotić
2. Andrea Marić
3. Leo Vučić
4. Tatjana Pehar
5. Iva Šimunović
6. Josip Šarić
7. Nina Marić
8. Gabrijela Martinović
9. Natalie Jelić
10. Nikolina Rotim
11. Pia Spužević
12. Ana Ivanković
13. Krešimir Glamuzina
14. Lovro Čale
15. Ivano Džidić
16. Paola Cvitanović
17. Antea Kolobarić
18. Nika Buhač
19. Borna Marijanović
20. Korina Marijanović
21. Nina Mihalj
22. Nikolina Čuljak
23. Marita Čuljak
24. Tina Sesar
25. Petra Ćavar
26. Josipa Ćavar
27. Laura Naletilić
28. Noa Naletilić i
29. Antonela Tole

U samu svečanost uvela nas je Nikolina Pandža sa zvukovima violine. Potom je predsjednik fra Andrija Nikić pozdravio dječicu, njihove roditelje, voditelje likovne radionice Maria i Mirjanu Naletilić i rekao:

„Sve vas iskreno pozdravljam na izložbi likovnih radova mladih umjetnica i umjetnika. Moj pozdrav vam prenosim uime 1402 članova Hrvatskog kulturnog društva Napredak i 33 člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti sa sjedištem u Mostaru. Svi znamo kako nastaju slike, svi smo, barem u školi, pokušavali nešto naslikati i zato nam nije stran prizor umjetnika pred grubim drvetom, praznim platnom, papirom ili nekom drugom površinom kojoj treba udahnuti život crtama i bojama.

¨Kipari i slikari i mi ostali, koji nemamo njihov dar, stojimo s iste strane te prazne površine, granice između stvarnosti i likovnog djela. Na toj bjelini, baš kao i u svetopisamskoj Knjizi Postanka, najprije treba stvoriti nebo i zemlju, planine, mora, livade i šume, pa tek onda živa bića i mrtve stvari. Detalji koji se najviše ističu u prvom planu, posljednji dolaze na red. I na samom kraju, kad je sve već dovršeno, slikaru preostaje još samo da na svoje djelo stavi potpis.

Već godinama profesori Mario i Mirjana Naletilić u Napretkovom domu organiziraju umjetničku radionicu za najmlađe. Oni nam večeras nude izbore iz svojim ovogodišnjih uradaka. I na ovdje izloženim djelima prihvaćamo tvrdnju Pabla Picassa: „Sva su djeca umjetnici, problem je u tome kako da ostanu umjetnici i onda kada odrastu!”

U ovoj dvorani, kao što vidite, izloženi su radovi još jedne Umjetničke radionice. Ove umjetnike i umjetnice na pravi put su upućivali profesori Mario i Mirjana Naletilić. Izabrani plodovi njihova rada postavljeni su jedni uz druge. Oni nas grle i traže naše ocjene. Moja ocjena je pretvorena u želju: nastavite raditi, nastavite se usavršavati, nastavite ovim putem – vaša je budućnost. Ostanite umjetnici i kad odrastete, odnosno rastite slikajući, slikajući rastite i usavršavajte svoje talente.

A spomenutim profesorima Mariju i Mirjani želim da nastave otkrivati talente dokazujući da su svi mladi umjetnici, te će uz stručnu pomoć umjetnika i sami ostati umjetnici i onda kada odrastu!

Umjetnicama i umjetnicima želim ustrajnost! – Uime Hrvatskog kulturnog društva Napredak i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti sa sjedištem u Mostaru zahvaljujem na upornosti koja je već urodila ovogodišnjim uspjesima.

– Hvala svima koji su pomogli da se današnja manifestacija dogodi. Očekujemo i u buduće pomoć i potporu našim umjetnicama i cijeloj školi” završio je fra Andrija

Potom je nazočne o radu likovne radionice upoznao Mario Naletilić.

Violinistica Nikoline Pandža, da umiri žamor velikog broja djece, izvela nam je još jednu točku.

Gospođa Mirjana Naletilić srdačno je pozdravila sudionike likovne radionice i proglasila Izložbu odvažnih mladih umjetnica i umjetnika OTVORENOM!
Nakon oduševljenog pljeska i odobravanja svih nazočnih uslijedilo je dijeljenje Diploma, koje su Mirjana i Mario uručili sudionicima ovogodišnje likovne radionice.

Tajnik Drago Kutle snimio je pojedine kadrove – zbog mnoštva sudionika sve nije bilo u mogućnosti snimiti – na kojima se, uvjeren sam, mogu prepoznati i pronaći brojni sudionici.

Uz poruke violine i razgledavanja uradaka mladih umjetnika i umjetnica svečano smo završili ocjenjivanje radova ovogodišnjih sudionika još jedne uspješne Napretkove likovne radionice sa željom da se ovakve radionice nastave i izložbe usavršavaju.
Voditeljica svečanosti bila je studentica Suzana Puljić.

 

 

* * *

 

IZLOŽBA DJEČJIH LIKOVNIH RADOVA

U HRVATSKOM DOMU HERCEG STJEPAN KOSAČA MOSTAR

GALERIJA KRALJICE KATARINE KOSAČA

hkd-izlozba-djecjih-radova

U PONEDJELJAK, 15. LIPNJA 2015. u 19 sati.

Hrvatsko kulturno društvo „Napredak“ Mostar
priređuje 3. izložbu likovnih radova
sudionika radionice crtanja i slikanja za djecu.

Polaznici Škole crtanja i slikanja svoje su radove u raznim likovnim tehnikama stvarali u prostorijama Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“ u Mostaru, ulica Kneza Mihovila V. Humskog – bivša Liska br. 2., pod stručnim vodstvom akademskih grafičara Mirjane i Marija Naletilić.

Nakon uspješno završenog plana i programa u 2014/2015. školskoj godini oni žele javnosti pokazati svoja likovna djela.

U glazbenom dijelu programa na volini će zasvirati Nikolina Pandža.

NapredakLogo

Ulaz je slobodan!
Radujemo se Vašem dolasku!

HKD „NAPREDAK“ MOSTAR

Mostar, lipanj 2015.