Aktivnosti (tečajevi i izložbe)

DAN ZAHVALNOSTI U NAPRETKU

U srijedu 19. lipnja u večernjim satima u Napretkovom domu u Mostaru upriličen je Dan zahvalnosti u povodu završetka školske – akademske 2012./2013. godine, uz pokroviteljstvo Elektroprivrede HZ HB d. d. Mostar.

 Fotogalerija “Dan zahvalnosti”

Održan je prigodan program u kojem su sudjelovali: Ženske klape „ Nerenta” i „Drača” koju vodi don Dragan Filipović. Nakon njih dvije predivne pjesme otpjevala nam je mlada pjevačica Sanda Pandža. Potom je dvije skladbe na violini odsvirala mlada glazbenica iz Srednje glazbene škole Mostar Nikolina Pandža. Nikolina sanja o skorom odlasku na Glazbenu akademiju u Zagreb. Poželimo joj puno uspjeha i sreće na njenom životnom putu.

Večer su svojim nastupom uljepšale dvije skupine malenih balerina koje uče kod prof. Arlete Čehić. One su u kostimima leptirića i bubamara otplesale svoje dvije koreografije. Nakon njih nastupile su mlade plesačice modernog plesa koje vode gđice Sandra Kutle i Irena Marić. Obučene u roza suknjice i bijele majice sa roza ušima na glavi otplesale su nam koreografiju na temu i melodiju iz Pink Pantera.

U Napretkovu domu od jeseni vježbaju i plešu mladi folkloraši koji su nam se ovo večer predstavili sa dva kola koja je pratio mladi svirač na diplama.

Na kraju priredbe nastupili su Napretkovi mladi glazbenici na klavijaturama, harmonici, gitari i tamburici pod vodstvom prof. Nike Martinovića i Silvija Nuića.

Na kraju večeri uz par prigodnih riječi sve prisutne je pozdravio predsjednik Napretka prof. dr. fra Andrija Nikić, koji je svim sudionicima podijelio diplome i zahvalnice. Voditeljica programa bila je mlada Ivona Vladić, inače prof. njemačkog jezika i povijesti umjetnosti. Druženje smo nastavili uz darove picerije „Roma” iz Mostara i Binvesta iz Ričine.

Između pedesetak prispjelih čestitki izdvajam:

Dragi fra Andrija,
Ovo zvuči prekrasno.

Žao mi je što se neću moći odazvati!
Pozdrav- Božo
doc.dr.sc. Božo Skoko

++++++

U Gospodinu našem Isusu Kristu časni brate Andrija, hvala što ste mene starog i bolesnog pomorca počastili svojin izvješćem o Danu zahvalnosti, kojoj na žalost nisam mogao prisustvovati iz više razloga. Sretan sam da su se Hrvati domoljubi okupili na hvale vrijednom skupu, koji nas spominje naše prošlosti i osnutka našeg poznatog hrvatskog društva NAPREDAK, koji promiče slavu Naše Domovine Hrvatske, blagoslovio ga i čuvao svemogući Gospodin Bog i Blažena Djevica Marija – Kraljica Mira. Star sam i uskoro ću izići pred slavu i sud Božji… Ja sa svoje strane činim samo malo koliko mi dozvoljavaju skromne moje snage, a to je da pišem istinu o nama… Nadam se da time služim svom narodu i njegovoj svetoj vjeri. Blagoslovio nas sve Gospodin BOG i sveti Andrija! Pozdrav Božidar (Belović)

+++

Dragi fra Andrija,

Od srca Vam zahvaljujem na Obavijesti, čestitam Vam na uspjesima i

toplo pozdravljam! Ana Malekinušić.

+++

Dragi Fra Andrija,

Čestitam na velikom jubileju Napretka i Akademije, a Tebi posebno zahvala na velikom trudu koji ulažeš da bi Napredak odžao na razini koja mu pripada i da bi Akademije prohodala. Pozdravlja – prof. Ljubo Šimić, liječnik

Poštovani, zahvaljujem na pozivu i upućujem iskrene čestitke prigodom obilježavanja Prve obljentice posojanja Hrvatske Akademija znanosti i umjetnosti i 111. obljetnice HKD-a Napredak u Mostaru. Rado bih došla kad bih mogla, ali nadam se da će ubuduće biti više vremena za susrete u rodnoj mi grudi koju volim iznad svega, jer je to zemlja čestitih i radišnih ljudi, a Vama fra Andrija (i moj unuk je Andrija) želim svako dobro i upućujem Vam srdačne pozdrave. Kakva slučajnost, e-mail od franjevca, a danas je moj svetac, sv. Ante i koliko svjetlosti u jednom danu, a i Zagreb je jutros obasjan suncem, pa kud veće sreće! Mir i dobro! – M. I.

+++++

Poštovani!

Primite čestitke i zahvalu za još jednu uspješnu akademsku godinu za Vaše iskreno zalaganje na polju Vašeg rada da svatko teži za iskrenom istinom u ovoj podjeljenosti i nemiru u nama i da doprinosite cjelovitosti, izgrađivanju i ozdravljanju našeg društva.

Lijep pozdrav i odmor! – želi Narcisa Ivanušec

+++++++

Neumorni fra Andrija;

*Blagoslovio te blagi i dobri Bog!**
Ispunio te svojom snagom
da lako možeš nositi životno breme.
Pratio te na svim putovima tvojim,
da pouzdano možeš gledati u budućnost.*

*Blagoslovio tvoj rad i tvoje napore
koji ti donose radost i zadovoljstvo.
Okružio te ljudima koji su ti bliski i koji te vole,
koji te prihvaćaju onakvim kakav jesi.
**Podario ti dar skromnosti
da nijedno odricanje ne smatraš gubitkom.*

*Dao ti snagu da ostaviš ono
što nisi kadar čvrsto držati.
**Podario ti budno srce
koje prepoznaje tragove sadašnjosti,
otvorene oči koje vide,
otvorene uši koje čuju i tihe glasove,
otvorene nosnice koje osjećaju i dah života,*

*budni smisao za otkrivanje novoga
i očuvanje staroga da ne postane dosadno,
nježne ruke koje daju sigurnost,
snažne ruke koje pružaju zaštitu,
čvrste noge koje mogu daleko stići.*

*Tako te blagoslovio i sačuvao Gospodin,
tvoj Bog,
da uvijek ostaneš ono što već jesi:
Njegova slika.
Obasuo te svojom ljubavi
i darovao ti mir i spasenje.*

Mnogo uspjeha želi i pozdravlja Anđa Barunčić

+++++

Radujem se što odgajate u plemnitosti djecu i mladež!

Svako dijete i svaka obiteljska situacija je drukčija i roditeljstvo je putovanje koje se neprestano mijenja. Ne postoje „točni odgovori”, već samo ono što djeluje za vas i vašu obitelj.

Usredotočena je na vaše potrebe kao odgojitelja, roditelja i na potrebe vašeg djeteta želim vam pomoći da:

  • olakšate svoj obiteljski život
  • razumijete svoju djecu
  • podržite i ohrabrite njih i njihov razvoj na učinkovitiji način
  • prepoznate i zadovoljite svoje potrebe kako biste bili snalažljiviji u obiteljskom životu
  • osjećate se pozitivnije kako biste se više zabavili i više uživali u roditeljstvu!

Umjesto da vam dajem preskriptivne savjete, sretno dijete, sretni vi pomoći će vam da razvijete vlastita rješenja za razne situacije. Naučit ćete govoriti i ponašati se pozitivnije sa svojom djecom i iskusiti nevjerojatne rezultate!

„Vrlo jasna, informativna i praktična knjiga za svaki dom ili radno mjesto, svakako ću je preporučiti svim roditeljima.” Joyce Forster, predsjednica First Steps Nursery Harrogate

Izdvajam i nekoliko prigodnih poslovica i misli o zahvalnosti:

Zahvalnost je majka svih vrlina (Ciceron)

Vrlina zahvalnosti izravno dodiruje krajnje temelje ljudskog postojanja, jer teško da postoji neka druga čovjekova odlika koja je toliko primjerena otkrivanju stanja njegovog unutarnjeg duhovnog i moralnog zdravlja kao što je to njegova sposobnost prikazivanja zahvalnosti. (Otto Friedrich Bollnow)