Ukorak s vremenom

DAN ZAHVALNOSTI U NAPRETKOVOM DOMU 2018.

U četvrtak večer 14. lipnja u Napretkovu domu u Mostaru u povodu završetka školske-akademske 2017./2018. godine proslavljen je Dan zahvalnosti HAZU koju je fra Andrija Nikić osnovao prije šest godina, Napretka, kojega je obnovio prije dvadeset i osam godina i Hrvatske žene, kojima je dao krov nad glavom.

 

U programu su učestvovali: pjevačka skupina „Pjevanjem do zdravlja“, folklorna skupina HKUD sv. Ante iz Cima, plesni klub „Zrinski“, pjevačica Sanda Pandža, te Napretkovi mladi glazbenici na gitari, klaviru i harmonici. Voditeljica programa bila je studentica gđica Sanda Pandža.

Program je otpočela skupina HKUD sv. Ante Cim sa svojim desetercima posvećenim obljetnici 50 godina od fra Andrijine mlade mise.

Čestitka uime vjeroučenica

Poštovani, iskrene čestitke u povodu 50 obljetnice misništva.

Drago mi je da Vas je dragi Bog stavio na moj životni put.

Srdačan pozdrav i svako dobro. Danijela /Puljić/ Šakota

Čestitka uime profesorica

„Hvaljen Isus i Marija!

Poštovani i dragi fra Andrija,

zahvaljujem na pozivu i pojašnjenju puta. Snaći ću se.

Veseli me Vaš jubilej Zlatne Mise .Pedeset godina Krune svećeničkog poziva je Božji blagoslov za čovjeka visokog znanja i poslanja odgovornih funkcija predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti BiH i Hrvatskog kulturnog društva Napredak. Strpljenjem i skromnošću, ali i jasnim stavovima, bujicom svojih riječi, podizali ste nivo svijesti puka na veću i duhovniju razinu . Bogatstvom svog istraživačkog rada obogatili ste riznicu literature Crkve i rodne ružama procvjetale Hercegovine. U uzburkanim vrtlozima vode i papra koje niste privijali na Isusove rane, prepoznate u svakom čovjeku.

Svetim uljem momentalno ste razmicali prostor stvarajući nove spoznaje i nove prilike za znanstvene i duhovnije stavove Bogom nadahnute.

U zdravlju i veselju radosne vijesti žarom mladomisnika proslavite Veliki jubilej Zlatne Mise.

Sa zahvalnošću i poštovanjem, Vanja Gabrić – Osnovna škola Stjepana Radica – Gimnazija Metković.“

Čestitka uime hercegovačkih franjevaca

Dragi fra Andrija

Neka te u tom životu i djelovanju poživi Gospodin još duuuuugi niz godina,

Tako da i dalje mognu dolaziti do izražaja tvoji talenti na korist našemu narodu i na slavu Božju! Preporučujući se u molitve i blagoslove tvoje Zlatne mise, tvoj fra Šito Ćorić

Dragi fra Andrija! Hvala na pozivu. Rado bih bio uza Te za Tvoje zlatno slavlje, ali mi nije fizički moguće, jer ja sam još aktivan župnik. Nadam se da ćeš me razumjeti. U duhu sam s Tobom i dijelim radost Tvoga slavlja sa svim prisutnima i odsutnima koji Ti kao i ja žele puno božjeg blagoslova u Tvom daljem život u radu. Uz pozdrav fra Šimun Oreč

Čestitka uime bosanskih franjevaca

Dragi fra Andrija!

Radujem se s Tobom i Tvojim najdražim. Zahvaljujem Bogu na Tvojih 50 godina pristupanja oltaru Gospodnjem. Dao Bog da još dugo zdrav, veseo i raspoložen na osvjetljenje naše povijesti poživiš i djeluješ. Čestitam Ti zlatni jubilej, 50. obljetnici misništva. Tebe i sve okupljene oko Tebe iskreno bratski pozdravljam Fra Anđelko Barun iz Livna

Čestitka uime dominikanaca

Dragi, vrli i vrijedni naš fra Andrija!

Danas sam imao osobitu čast primiti obavijest o Tvom zlatnom svećeničkom jubileju u Tvom rodnom mjestu Ružićima. Obljetnica pola stoljeća Tvoga svećeničkog služenja Bogu, redu sv. Franje i svom hrvatskom narodu je ne samo Tvoj veliki jubilej nego i svih nas koji Te poznamo i cijenimo kao čovjeka, svećenika, domoljuba i znanstvenika! Neka bude naša osobita hvala najprije Gospodinu koji Te nam je dao, a onda Tvojim dragim pokojnim roditeljima kojima duguješ život, Tvom franjevačkom redu koji Te je odgojio i omogućio da s neskrivenim zadovoljstvom možeš reći da se nisi uzalud rodio! Neka Ti Gospodin bude nagrada, a od svih nas iskrena i topla hvala! Živio nam još dugo, dugo, dragi naš fra Andrija i neka Gospodin unaprijed blagoslovi sve što radiš Njemu na čast, a cijeloj Crkvi Božjoj i hrvatskom narodu na čast i ponos! Tvoj suradnik i prijatelj fra Stjepan Krasić O. p. – dominikanac – bijeli fratar

Čestitka uime profesora

Dragi i poštovani zlatomisniče, uvaženi i cijenjeni akademiče, prof.dr.sc. Andrija Nikić,

Od srca Vam hvala na Pozivu povodom proslave pedesete, zlatne, obljetnice Vašeg svećeništva. Zbog spriječenosti, nažalost, neću nazočiti ovom velikom događaju kako za Vas, tako i za našu Katoličku crkvu, svećenstvo i cijeli naš hrvatski narod kojemu ste vjerno služili, kao najsvjetliji primjer, svih ovih godina svog svećeništva i redovništva te iznimno plodnog znanstvenog, povijesnog i kulturnog rada i stvaralaštva.

Danas je prigoda izraziti Vam priznanje i zahvalnost za sav taj silni dugogodišnji rad kao plod Vaših odlika; pameti, razuma, marljivosti, dobrote, ljudskosti, ljubaznosti, poniznosti, staloženosti, mirnoće, mudrosti, savjesti…, kojima Vas je Gospodin obdario, ostavljajući tako neizbrisiv i dubok trag u kršćanskom puku i na tom Vašem služenju danas Gospodinu zahvaljujemo.

Osobno sam Vam zahvalan jer ste kao iznimno plodan i vrstan povjesničar i znanstvenik stvorili brojna djela iz kojih sam crpio podatke za monografiju „Moje Drinovačko Brdo“, kojoj ste bili i jedan od ocjenjivača – recenzenata te predstavljača u mom rodnom malom selu u lipnju 2009. godine.

Čestitam Vam zlatnu obljetnicu i Hvala Vam, a Gospodin, čiju ste vijest navješćivali Božjem narodu, neka obilno uzvrati svojom ljubavlju i blagoslovom – želi Anđelko Opačak iz Osijeka.

Čestitka uime banjalučkih misnika

Poštovani Zlatomisniče, dragi fra Andrija!

Radosna srca s Vama zahvaljujem Bogu za pola stoljeca Vašeg vjernog sluzenja Njemu u svecenistvu i redovnistvu. Vama zahvaljujem za sve dobro koje ste ucinili svome (nasem) hrvatskom narodu! Od srca Vam cestitam veliki ZLATNI JUBILEJ MISNISTVA i vec sada zelim sretno putovanje prema dijamantnom, uz obilan Bozji blagoslov, jer On jedini pamti i ono sto mi ljudi cestro previdimo ili zaboravimo i jedini je u stanju to prikladno i nagraditi.

Vama i svim sudi onicima slavlja srdacan pozdrav, a ja cu u nedjelju 3. lipnja izdaleka, ali u duhu i molitvi blizak, hodocastiti na Misiste u Bristovici i tako vam se pridruziti.

Srdačne čestitke i pozdrav, Anto Orlovac, misnik banjolucki

Čestitka uime književnica

Neobično počašćena pozivom na Zlatnu misu, usuđujem se reći: Doživjeti Zlatnu misu velika je čast i velik dar Božji! Od srca iskreno, Vama dragi i poštovani fra Andrija, čestitam na tom Vašem (i našem!) jubileju, na tom svetom Danu koji ćemo, uz Božju pomoć, i mi, svi vjernici Hrvati u Domovini i u izvandomovinstvu, doživjeti zajedno s Vama!

I ja bih, da mi zdravlje dozvoli, vrlo rado nazočila Vašem slavlju u Bristovici dana 3. lipnja 2018. ( to je ujedno i moj rođendan), ali, na svoju žžalost, to ne mogu učiniti, već samo biti s Vama u duhu te moliti Svevišnjega da Vas, uz dobro zdravlje, obdari jošš mnogim sretnim godinama služenja Bogu i svom vjernom katoličkom hrvatskom rodu! – Želi Vam svako dobro od Boga i jošš jednom iskreno zahvaljuje na pozivu -odana Vam Malkica Dugeč -iz Stuttgarta

Čestitka uime ustanova

Poštovani i dragi fra Andrija!

Iskreno se radujem što Vam u svoje osobno ime te u ime Upravnoga odbora i svih članova Hrvatske kulturne zajednice Troplet mogu čestitati 50. obljetnicu misništva.

U ovomu značajnu jubileju rado se prisjećamo svega što ste sve ove godine učinili i dalje činite ustrajno služeći Bogu i narodu. To će Vaše služenje zasigurno ostaviti neizbrisiv trag u povijesti ove zemlje i ovoga naroda kojemu, svatko na svoj način, želimo graditi svjetliju budućnost i blagostanje.

Velik je Božji dar proslaviti zlatnu obljetnicu svećeništva a u tom milosnu daru i mi s Vama zahvaljujemo za svaki napor koji ste neumorno i nesebično nosili kako u službi evangelizacije, tako i u znanstvenom, kulturnom, prosvjetnom radu. Neka Vas dobri Bog svojim blagoslovom nagradi za svako dobro djelo što učiniste, a Marija, Majka Isusova i Majka svećenika neka Vam bude zaštita i snaga.

Na godine mnoge, u molitvenom zajedništvu s Vama,

Miroslav Nikolić, predsjednik HKZ Troplet

Čestitka uime rodbine

Dragom rođaku fra Andriji čestita zlatomisničko slavlje fra Berislav

Predragi naš brate u Kristu i u Domu i Rodu hrvatskom, fra Andrija, zlatomisniče, hrabri i neustrašivi mladi Hrvate iz Ružića a potom Bogu hvala našoj hrvatskoj Domaji koja je Božja i odiše čovječnošću, a poglavito jer je HRVATSKa, primi iskreno iz srca Božji blagoslov nadolazećih zlatomisničkih slavlja je i lijepe pozdrave ti i tvoji najmiliji i cijele tvoje Ružiće od mene, Darka Majića, i cijele moje obitelji!

Hvaljen Isus i Marija

Da i meni je to ostalo u lijepom sjećanju i ne samo na tvojoj misi nego sam isto recitirao i na Brankovoj (fra Berislavovoj). On mi je tada poklonio jedan molitvenik i danas ga čuvam. Nažalost ne sjećam se stihova te pjesme, jedino znam da sam je čuvao u tom molitveniku. Molitvenik često čita moja žena i znam da tamo imaju i neke sličice sa tih misa.

Pozdrav tebi i Bog te blagoslovio – Željko Šimunović

Čestitka uime sveučilišta

Poštovani, u ime rektora Hrvatskoga katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željka Tanjića, zahvaljujem se na pozivu na zlatnu misu. Radi ranije preuzetih obaveza na Sveučilištu, Rektor nije u mogućnosti doći, ali od srca čestita. Hvala na razumijevanju i svako dobro. S poštovanjem, Mirta Pavić

Na Zahvalnici čule su se poruke:

Fra Andrija zlatnu misu ima

Živio nam stotinu godina!

Bog vam dao fra Andrija zdravlje

Vama u čast sve je ovo slavlje!

Nakon njih nastupila je skupina „Pjevanjem do zdravlja“ koju vodi gđa Ubavka Prusina Prašo sa prelijepim pjesmama Sinoć kad sam ti proša, Duša duše, te Smiljaniću pokislo ti perje. Na gitari ih je pratio Mirko Golemac. Potom smo imali priliku uživati u plesu malene balerine Jane Skoko iz plesnog kluba „Zrinski“.

Kao četvrti nastupili su mali gitaristi i to u tri grupe. Prva grupa nam je odsvirala i otpjevala prelijepu pjesmu Dom, druga grupa nastupila je sa pjesmom Život nije siv, a treća je odsvirala melodiju Dođite s hvalama. Iza njih su opet par deseteraca otpjevale gospođe u narodnim nošnjama iz HKUDa sv. Ante Cim.

Fra Andrija zahvalnice d’jeli

Napredak mu svaku sreću želi!

Napretkovci Bogu zahvalite

Što ovakog fratra vi imate!

Kao šesti nastupili su mladi na klaviru koje vodi gđica Anđela Milas. Prvu skladbu Minuet in F Major od W.A. Mozarta odsvirala nam je djevojčica Petra Milićević, drugu skladbu izvela je mlada Glorija Miličević odsviravši Aleluju, potom dječak Niko Stojić koji nam je i ovaj put po sluhu odsvirao Staru englesku pjesmu te na kraju djevojčica Vanesa odsvirala je Starofrancusku pjesmu.

Na kraju su nastupili mladi harmonikaši; Tomislav Šagolj Kolo, Ivan Šagolj U proljeće kad procvatu jabuke, potom Karlo Martinović Pjevaj mi pjevaj sokole, Zvonimir Begić Oj Ivane i Igor Begić Tri livade.

I kao šećer na kraju, mlada pjevačica Sanda Pandža otpjevala je predivnu pjesmu More pelina sa kojom je završio glazbeni dio programa.

Program je povezivao ne samo nazočne goste nego i prijatelje iz svijeta ioji su nam uputili svoje čestitke. bio vezen s prispjelim i izdvojenim prigodnim čestitkama:

Poštovani fra Nikiću!

Hvala na vašem Pozivu

Iz daleke Australije šaljem vam Pozdrav i čestitam.

Budućnost ostaje na mladima u nadi da budu Bogu Vjerni i Za Dom Spremni Tomislav Beram –

+++++++++++

Hvala lijepa! Veseli me Vaše veselje. Pozdrav!- Zlatko Vidulić

++++

Hvala na obavijesti… Nažalost nisam u mogućnosti doći…

Lijepi pozdrav i sretno Mirna – mirna maljenovic

+++++++++

Hvala dragi brate Andrija, Liam Shi !!!!!!!!!!!!!!!! Svakako i sretan Sv. Ante

Ante Baraba

+++

Čestitke od srca: još jednom za Vaš zlatni jubilej, za Sv. Antu i za ovaj lijepi program. E, da sam bliže! Dolepršala bih!

Čestitam Vama i svima! Bilo vam blagoslovljeno!

Uz molitvu i s poštovanjem,

s. Klaudija Duran

+++++++++++

Dragi fra Andrija, često me razveseliš svojim Obavijestima. Duhom sam s vama – Stjepan Mažar iz Njemačke

+++++

Poštovani fra Andrija, zahvaljujem Vam na pozivu.

Ako bi bila blizu, rado bi svratila na ovaj lijepi događaj.

Ako ne ovaj put, nadam se jednom drugom lijepom prilikom.

Srdačan pozdrav! Marija Lučić

++++

U drugom djelu programa fra Andrija je svim učesnicima podjelio diplome i zahvalnice. A iz udruge Hrvatska žena fra Andriji su uručile prigodne darove zahvalnicu i buket bijelih ljiljana sv. Ante u povodu Zlatomisničkog slavlja – 50 godina svećeništva. Fra Andrija im je toplo zahvalio i ispričao kako je prvi kršćanin koji je pristupio Isusu bio Andrija, kao i o drugim sve-ćenicima kroz bogatu povijest koji su se zvali Andrija djelovali među pukom u Hercegovini isebe ugradili u ove ustanove. Na kraju nas je sve pozvao na prigodni domijenak u prostorijama Napretkova doma.

Rastali smo se s porukama Nevenke Ćubela:

Fala Vama Fra Andrija mili

što ste s nama zlatni god slavili!

Doviđenja koliko vas ima

Vidimo se na našim Bilima!

Osam stotin’ evo već će ljeta

Na Bilim’ se slavi misa sveta!

Bile su srce prostrane župe Mostarski Gradac. Prostor je bio je davno naseljen. Na području župe nalazili su se ostaci utvrđenja: Zvonigrad. Zid od fino obrađenih velikih kamenih blokova podsjeća na tehniku ilirskih Daorsa, kakva je otkrivena na tvrđavi Ošanići kod Stoca. Otada do danas ovaj kraj nije bio bez života i stanovništva.

Na vrhu visoravni iznad Grabove Drage nalazi se staro misište, u kojem su se naši pradjedovi od Drežnice do Knešpolja i Mostarskoga Graca skupljali nedjeljama i blagdanima na misno slavlje. U prostranom docu i danas se na prvu nedjelju poslije Petrovdana skuplja mnoštvo misara. Misište na Bilima 1. srpnja 2018., postaje grad..

„Crkva mu je divno podnebesje,

Oltar časni brdo i dolina,

Tamjan miris što se k nebu diž

– Iz cvijeta i iz bijela svijeta

I iz krvi za krst prolivene.“ (Ivan Mažuranić)

Taj “Mali grad” što Bile postanu navedene svetkovine već sljedećeg dana nestaje i seli se negdje drugdje sve do sljedeće godine i sljedećih misnih slavlja u Misištu.

U teškom i tužnom razdoblju najkrvavijih i uzastopnih turskih progona mjesta poput Bristovice bili su jedina tiha i nejaka nada koja su sve ovo izdržala, a da ih i naroda na njemu turci nisu ugasili poput slabašne svjetiljke. Tu se krišom iskupljalo, a u “neka bi doba banuo i pratar”. Misište na Bilima, po ulozi što ga je odigralo stoljećima možemo nazvati naša katedrala.Kao da je Bile Bog formirao svojim rukama u visoravni s koje se motri na zaštitnu Čabulju i okolnu uzvisinu na koju sam se nekoliko puta uspeo. To je, ustinu, Božje djelo i vjernici se u katedralu slijevaju, sa svih strana, Boga slave, s vjerom je napuštaju i s nadom novi susret očekuju.

“Tu su fratri stoljećima bili,

za vjeru su svoju krv prolili!

Sveti Ante čuvaj naše fratre,

spasili su vjeru i Hrvate!

Fra Andrija povjesničar mio,

stotinu je knjiga objavio!

Veliko vam hvala fra Andrija

jer povijest je od svih najstarija!”

(Nevenka Ćubela, Mostar)

Misište je ogradeno suhozidom, što je podsjećalo na veći vrt, jer se oltar ne vidi dok se ne dođe u ograđeno Misište. U Misištu se nalazi nekoliko većih hrastovih stabala koji se stoljećima bore s liticama, a hodočasnicima pružaju ugodnu hladovinu. I na suncu je, uz blago pirenje povjetarca, pravo zadovoljstvo.

Naša katedrala na Bilima je Božje djelo i vjernici se u nju slijevaju, sa svih strana, Boga slave, s vjerom je napuštaju i s nadom novi susret očekuju. Ovo je stoljećima postalo naše najomiljenije i najljepše svetište, smješteno je na mjestu Bila u srcu ove visoravni grijano dahom katoličkog puka! Nekada je to bilo najveće pučko svetište s blagoslovom polja na razbacanim, a često i preoranim, počivalištima našim pređa.

Pjesnikinja Marija Dubravac iz Australije je podulju čestitku završila pozivom:

„…Uskliknimo, braćo sretnim glasom: ”Fra Andrija, živ nam i zdrav bio!

Dobra djela, pokore i žrtve, vječni Bog ti u raju platio.

Čestitke nam radosnice primi, takav genij ne rađa se često.

U srcima hrvatskog naroda, u sve v’jeke sigurno ti mjesto.”’

A.M. i A.N.